Grænselandet

Med Rikke Helms og Inger Lauridsen

 

På denne rejse besøger vi med udgangspunkt i Tønder det vestlige Slesvig både syd og nord for grænsen. Vi oplever Emil Noldes Museum, Fridrichstadt, Husum, øen Föhr og nordpå Løgumkloster, Møgeltønder og Rømø og Ribe.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afgang fra København kl. 9.00. Ankomst til Tønder om eftermiddagen med indkvartering på hotel og frokost. Herefter går vi på byvandring i Tønder. Byen har 7.581 indbyggere og  ligger lavt på overgangen mellem hedesletten og marsken og afgrænses af Vidå mod syd. Herefter middag.

 

Dag 2
Om formiddagen besøger vi Kunstmuseet og Kulturhistorie Tønder. De to museer ligger samlet under Museum Sønderjylland. Det kulturhistoriske museum indeholder samlinger specielt fra kunstindustrien i regionen med bondemøbler, sølvtøj fra Vestslevig og tønderkniplinger. Museet har Nordens størte samling af vægflise. Frokost.

Herefter går turen til Det gamle Løgumkloster hører til Løgumkloster Sogn. Løgumkloster Kirke ligger midt i byen og er opført ca. 1225–1325 som klosterkirke for Cistercienserordenens kloster, der blev grundlagt i 1173. Den korsformede kirke var integreret i klosterbygningen, hvoraf kun en del af sydfløjen er bevaret. Den består af kapitelsalen og i overetagen "Dormitoriet" (munkenes sovesal), hvor der nu er foredragssal.

Vest for kirken findes Slottet, som blev opført i 1614 som jagtslot for hertugen af Gottorp. Det blev delvis bygget på fundamentet fra klosteret, der efter reformationen var nedlagt i 1548. Slottet har rummet amtsstue og retssal, og nu huser det Folkekirkens efteruddannelse Teologisk Pædagogisk Center (TPC), der består af Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut.

Sydøst for kirken ligger Løgumkloster Refugium, der er startet i 1960. Refugium betyder "tilflugtssted", og institutionen henvender sig til gæster med behov for ro og eftertanke, uanset om formålet er at koble af eller at fordybe sig fagligt. Refugiet har 47 værelser og er via en glasgang forbundet med kirken og kapitelsalen, hvor der holdes morgenandagt for refugiegæster og andre interesserede.

Aften og middag på egen hånd i Tønder.

 

Dag 3
I dag går turen over grænsen til Friedrichstadt, grundlagt i 1621, en smuk, hyggelig kanalby i nederlandsk rennæssance-stil i Sydslesvig, ca. 80 km fra Tønder. Vi går en tur i byen og hører om dens særprægede historie. Efter frokost besøger vi det sydslesvigske Husum med Marienkirche, som blev bygget i 1833, da Husum endnu var dansk. Arkitekten var den danske guldalderbygmester C.F. Hansen, som også tegnede Christiansborg Slotskirke i København. Kirken blev opført i en ren klassicistisk stil og er Husums hovedkirke. I Husum ser  vi også Den danske Kirke, bygget i 1991 for midler af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond med et krucifiks af Sven Havsteen-Mikkelsen, skænket til kirken af Dronning Ingrid. På vejen tilbage ser vi Enge Kirke. Middag og aften på egen hånd i Tønder.

 

Dag 4
I dag besøger vi Ribe. Byen har 8.317 indbyggere og er Danmarks ældste by. Den ligger i et fladt marskområde og har gennem historien været præget af oversvømmelser. Ribe Å slynger sig igennem byen, videre over marsken og ud i Vadehavet ved Kammerslusen. Ribe har bevaret sit gamle bymiljø med Ribe Domkirke som dets majestætiske vartegn. Mange tusinde turister fra hele verden valfarter hvert år til byen for at opleve købstadens særlige atmosfære. Den gamle by kan let ses til fods. Her skal vi besøge Vadehavscenteret, Ribe Kunstmuseum og Ribe Domkirke. Frokost og middag i Ribe.

 

Dag 5
I dag besøger vi Øen Föhr, der nås med færge, en af de nordfrisiske øer i Sydslesvig. Der nås med færge, og Nolde Museet Seebül. Naboøer til Förh er Sild i nord, Amrum i vest og halligen Langenæs i syd. Föhr har ca. 8.600 indbyggere fordelt i 16 landsbyer, heraf cirka 4.200 i hovedbyen Wyk. Øen bliver også kaldt "den grønne ø". Indtil midten af 1800-tallet var Wyk et yndet kursted for den danske overklasse og kongehuset. Christian VIII inviterede bl.a. H.C. Andersen på besøg.

Föhr er cirka 12 km lang og 6,8 km bred. Øen er med et areal på mere end 80 km² den næststørste nordfrisiske vadehavsø. Det med 13,2 meter højeste punkt på øen ligger lidt syd for landsbyen Øvenum.

Föhr er overvejende en marskø. Her findes ikke hede, klitlandskaber eller skove som på naboøen Amrum. Øens nordvestlige del blev ofte oversvømmet og blev først inddiget i midten af 1900-tallet. Mellem Utersum og Wyk findes en 15 km sammenhængende sandstrand.Der er færgeforbindelse mellem Wyk og Dagebüll.

Herefter besøger vi Nolde Museet i Seebül, Neukirche, lige syd for grænsen. Om aftenen spiser vi fælles middag i Tønder.

 

Dag 6
I dag besøger vi Møgeltønder, som både er en slotsby, bondeby og en stationsby. Herfter går turen til Rømø, en af de danske vadehavsøer. Den 128,86 km² store ø har 647 indbyggere. Øen ligger ca. 10 km ude i Nordsøen, og er forbundet med fastlandet med Rømø-dæmningen. Rømø var tidligere en del af Skærbæk Kommune, men er efter strukturreformen 2007 blevet en del af Tønder Kommune. Rømø, Fanø og Manø indgår Nationalpark Vadehavet. Vi ser en række af Rømøs seværdigheder. Frokost på Rømø

Hjemrejse

Hvad er inkluderet?

  • Rikke Helms og Inger Lauridsen som rejseledere
  • 3 middage og 6 frokoster
  • Hotel
  • Bus
  • Entreer
  • Færge