Jylland mellem tvende have

Opdag eller genopdag hovedlandet, Jylland. I år har vi skræddersyet et nyt tilbud til de kunder, der får aflyst deres rejse pga. coronakrisen eller bare foretrækker at blive hjemme i år. Vores base bliver et dejligt hotel klos op ad klitterne til Vesterhavet, hvorfra vi vil udforske Vedersø, Limfjorden med skonnert, Nordjylland med det lille Hirsholm og Skagen. Heldagsudflugt til Århus og omegn samt en dag i Sønderjylland med fokus på de mange minder fra genforeningen i 1920.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København, Sorø, Odense eller nærmere aftalt sted i Jylland. Gruppen ankommer til Vedersø Klit Badehotel, hvor vi indkvarteres og får frokost. Hotellet ligger en kort gåtur fra Vesterhavet. Efter frokost begiver vi os mod Vedersø præstegård, hvor digterpræsten Kaj Munk boede, til han blev afhentet af Gestapo i 1944. I 1924 var Kaj Munk færdig med teologistudiet og søgte embedet som præst i Vedersø. Kaj Munk satte sit præg på præstegården ved bl.a. at indrette sit arbejdsværelse “Stærekassen” på loftet, hvor han digtede og skrev. Den smukke park ved Kaj Munks Præstegård gemmer på sin egen historie. Beplantningen er begyndt i starten af 1800-tallet og siden da, har hver ny præst efterladt sit personlige præg. Parken består især af frodige løvtræer, som trods det barske vestjyske vejr vokser rigt. Kaj Munk har også sat sit præg på parken med den blå anemone, som han hentede fra sin hjemstavn på Lolland. Han fik også etableret en kanal, så kan kunne sejle direkte fra haven og ud på Nørresø. Flaghøjen er blevet til af det overskydende jord fra kanalgravningen. Herefter fælles gåtur til den brusende vesterhavskyst, inden der er gourmetmiddag på hotellet.

 

Dag 2
I dag stævner vi ud på Limfjorden med skonnerten Maja. Afhængig af vejr og vind sejler vi fra Struer mod nord på en 4-timers rejse med stor dansk frokost undervejs. Skibet er godkendt til at kunne medtage op til 75 passagerer og har en hyggelig salon i dækshuset med plads til 28, og en salon underdæk til ca 60 spisende gæster. Maja har nu i 100 år sejlet havene tynde, hun er bygget i 1916-18 i Holland som fiskeskib/ketch og i 1930 ombygget til fragtskib og 3-mastskonnert. En tur med Maja er ikke bare en sejltur, men også en kulturhistorisk oplevelse af et gammelt sejlførende fragtskib. Hjemkomst sidst på eftermiddagen. Middag på hotellet.

 

Dag 3
I dag går turen til Århus. Vi kører via Herning, hvor vi gør holdt ved den kendte skulptur Elia. Elia er en skulptur ved Herning Kunstmuseum, tegnet af Ingvar Cronhammar og afsløret 27. september 2001.

Navnet Elia er en henvisning til den gammeltestamentlige profet Elias. Anlægsprisen var ca. kr. 23 mio.

Herfra kører vi videre mod øst og Silkeborg, hvor vi besøger Himmelbjerget med udsigt over silkeborgsøgerne. Nu går turen mod Århus. I Århus er hovedattraktionen Den gamle By, der tematisk nu er opdelt i tiden før 1900, fra 1927 og frem og så sidst tiden efter 1974.

Før 1900: Sådan så en by ud på H.C. Andersens tid - og tidligere. Husene er bindingsværk, og her bor håndværkere og handlende. Bag husene er der gårde og små haver. Bygningerne er flyttet fra byer over hele Danmark og genopført i Den Gamle By. I 17-1800-tallet var de fleste byer små og havde sjældent mere end et par tusinde indbyggere. I en by på størrelse med Den Gamle By boede der i midten af 1800-tallet omkring 700 mennesker, 150 køer, 50 heste, 100 svin samt får, gæs, høns, duer og bier. I denne ældste del af Den Gamle By er bygningerne fra år 1550 til 1900. Tilsammen udgør de en poetisk gendigtning af en dansk by, som den kunne se ud på H.C. Andersens tid - med gader, stræder, baggårde, haver, boliger, værksteder og butikker.

I 1927 er byen blevet moderne med gavlreklamer, telefontråde, fortov og enkelte automobiler. Den Gamle Bys 1927-kvarter rummer boliger og butikker, så et helt bykvarter tager sig ud som før 1930'ernes krise satte Danmark i stå. I 1920'erne slog industrialiseringen for alvor igennem, og butikkerne solgte masser af fabriksproducerede varer. Vi besøger både boghandelen og isenkræmmeren, som holder åbent fra 1. april til nytår. Datidens største kædebutik Schous Sæbehus byder på velduftende sæber og badesvampe og holder åbent udvalgte dage. I sæbehusets baglokale ligger Telefoncentralen, hvor man kan prøve telefoner med ledning. Vi besøger også byens Musæum, posthuset og motorkompagni med både udstilling og værksted.

1960'erne og begyndelsen af 70'erne er velfærdssamfundets storhedstid. Der kom nye hjælpemidler i hjemmet, og mange kvinder gik nu på arbejde. Tiden er præget af frisind, kvindebevægelse og eksperimenter med nye boformer. Men de fleste boede ganske som man plejede. Historien fortælles med udgangspunkt i året 1974. Vi besøger ti hjem og oplever den almindelige danskers historie. Boligerne viser de forandringer, der har været i indretning, madkultur og beklædning fra 1974 til i dag.  Lejlighederne findes i naboejendommene Tårnborg og Huset i Havnegade. Vi kigger ind hos kernefamilien, kollektivet og den ugifte skoleinspektør i Tårnborg. I Huset i Havnegade er en lejlighed for tyrkiske gæstearbejdere, et pensionist ægtepar, et lærerpar og en enlig mor med sin søn. Det er som at besøge en svunden epoke af ens eget liv.

Sen frokost og herefter kører vi tilbage til Vedersø.
 

Dag 4
I dag skal vi besøge Nordjylland. Vi kører til Frederikshavn, hvorfra vi skal sejle til den lille ø Hirsholm med specialchartret båd og skib (gruppen bliver fordelt på to fartøjer). Overfarten tager en lille time, hvorefter Thomas viser rundt på Hirsholm, hvor han har været hver sommer fra 1994 til 2015. Vi ser den lille fiskerbebyggelse med fyret, kirken, skolen, præstegården, kirkegården, de tyske bunkers og digerne, hvor tejsten holder til i stort antal. Her spiser vi vores medbragte sandwiches. Efter sejladsen tilbage til Frederikshavn. Herfra kører vi mod Skagen.

I det gule Skagen begynder vi med et besøg på Skagens Museum med samlingen af alle de kendte skagensmalere. Efter besøget kører vi til Grenen, hvor Kattegat møder Skagerrak . Sen aftensmad i Skagen by, hvorefter vi returnere til vedersø med ankomst omkring midnat.
 

Dag 5
I dag sætter vi kuffertene op i bussen, hvorefter der venter os en dag i Sønderjylland med fokus på genforeningen i 1920.

Vi starter i Kruså. Den 12. juli 1920 tog det skuffede danske mindretal i Flensborg til Kruså for at mødes med kong Christian den 10.

Der findes faktisk over 500 mindessten omkring Genforeningen i Danmark, men denne mindesten i Kruså symboliserer noget helt specielt. I dag er der nemlig et mindesmærke på det sted, hvor kongen mødtes med de dansksindede Sydslesvigere. Nederst på stenen står løftet som kong Christian den 10. gav Sydslesvigerne: ”I skal ikke blive glemt”. Dette mindesmærke er et historisk fundament, som blandt andet markerer den skuffelse, der indfandt sig hos de dansksindede i Sydslesvig. De blev nemlig ikke en del af det danske kongedømme.

Dybbøl Skanser blev i 1920 valgt som stedet for den officielle danske genforeningsfest d. 11. juli. Til festen mødtes det danske kongehus, regeringen, Folketinget og borgere fra hele Danmark med sønderjyderne for at fejre deres genforening med Danmark. Omkring 50.000 mennesker deltog i det historiske møde på Dybbøl Skanse. Frokost.

Aabenraa har udstyret to lyskryds med ryttersymboler, som skal minde borgere og besøgende om Genforeningen 2020. De to lyskryds er centrale lyskryds i Aabenraa på henholdsvis Løgumklostervej/Haderslevvej og Camma Larsen Leddets vej/Haderslevvej. Det vil sige, at de ligger umiddelbart nord og syd for Folkehjem på Haderslevvej, som spillede en stor rolle for Genforeningen med resten af Danmark i 1920.

Sidste stop er Christiansfeld: Da Danmark tabte krigen i 1864 blev grænsen flyttet til Christiansfeld. Kromanden på Frederikshøj kro (Den Gamle Grænsekro) Jens Wilson vidste, at grænsen skulle gå nord for Frederikshøj. Dette var han dog ikke tilfreds med. Derfor inviterede han grænsedragningskommissionen på frokost for at tale med kommissionsmedlemmerne. Her overtalte han dem faktisk til at lægge grænsen syd for Frederikshøj. Da Sønderjylland så blev genforenet med Danmark i 1920, red kong Christian den 10. forbi Den Gamle Grænsekro på sin tur gennem Sønderjylland. Vi tager os også tid til at se Brødremenighedens kirkegård og det øvrige Christiansfeld, der tilhører UNESCOs Verdensarv og køber måske en af de berømte honningkager, før bussen drejer hjem mod København med ankomst ved syvtiden.

Hvad indgår

  • Bus
  • Overnatning i dobbetlværelse på Vedersø Klit Badehotel
  • Fire middage og seks frokoster
  • Rejseleder
  • Lokale guider
  • Alle entreer
  • To sejladser

OBS/Forbehold

Turen vil blive justeret efter de til enhver tid gældende COVID-19-regler fra Sundhedsstyrelsen. Gruppen kan derfor blive splittet op i mindre grupper, på forskellige hoteller og i forskellig transport.

Det er tilladt at være flere end ti i en bus allerede nu, hvis man ikke sidder ansigt til ansigt. Det er tilladt at være flere på et skib, hvis afstanden på en meter overholdes.

Skulle forsamlingsforbudet stadig være på maks 10 personer efter 8 . juni, vil vi splitte grupperne op i mindre grupper på museer osv.

Maks. 25 deltagere i alle grupper.