Kulturrejse til Preussen - Potsdam, Halle og Berlin

Murens fald åbnede Berlin, nu er det tid til, at vi også genopdager det nordlige Tyskland – det gamle Preussen - som vi i århundreder har haft et skæbnefællesskab med. Historisk, kulturelt og politisk. 

På rejsen skal vi opleve kernen af Preussen i Frederik den Stores residensstad Potsdam, der gemmer på Europas største parklandskab af smukke slotte. Potsdam er preussisk disciplin og orden i stram og storslået barok, men det er også sarte rokokoslotte og noget af den fineste romantisk havekunst, man kan finde i Nordeuropa. Vi skal møde ophavsstederne for religiøse forandringer i reformationsbyen Wittenberg og i Halle – fødebyen for den pietisme, der også har sat sit afgørende præg på dansk mentalitet. Turen slutter i Berlin: I 300 år hovedstaden for det mægtige Preussiske rige, og i dag en europæisk kulturby af første klasse.

Verdenskrigen skabte et hul i vores erindring, da Preussen blev fortrængt fra vores kulturelle hukommelse. Med murens fald har vi atter fået adgang til en del af den europæiske historie og kultur, der har betydet så meget for Tyskland og for os.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København til Berlin, herfra videre til Potsdam. Efter den fælles velkomstmiddag går vi en lille bytur i Potsdam.

Dag 2
Potsdam udgør Europas største parklandskab med slotte og er på Unescos verdensarvsliste. Vi vil bruge dagen til netop at opleve dette parklandskab: Med udgangspunkt fra Frederik den Stores smukke rokokko-slot Sanssoci går vi en tur i den meget fascinerende park, der både indeholder elementer af barok og engelsk havestil. Derefter går vi forbi Friedenskirche, der på kongens ordre opføres i italiensk basilikastil – med forlæg i den romerske kirke San Clemente -  og ned til Potsdam by.

Vi fortsætter turen i den del af slotsparken, hvor slottet Charlottenhof ligger. Charlottenhof er tegnet af den store tyske arkitekt Schinkel, og parklandskabet omkring slottet er anlagt som et italiensk landskab – det er umådelig smukt og et hovedværk i tysk klassicistisk romantik. 

Dag 3
Vi kører til Pfauensinel, der er en en lille ø lidt uden for Potsdam i floden Havel. Øen er anlagt som et stort, meget bedårende romantisk landskab, og indeholder bl.a. et slot, der er bygget som en ruin og som indeholder et meget charmerende Haiti-rum. Den preussiske kongefamilie, Hohenzollerne, ophørte med at benytte slottet i 1840, og det står derfor i dag nøjagtig som da det sidst blev benyttet for 170 år siden. Efter besøget på slottet spiser vi frokost ved floden og skoven.

Vi kører forbi Babelsberg, der er navnet på den by, hvor UFA-studierne var placeret, og hvor den tysk filmindustri voksede op i begyndelsen af 1900-tallet. Derefter kører vi forbi Soldaterkongens spartanske jagtslot Stern, for at ende i Caputh. I Caputh besøger vi slottet, der er et tidligt barokslot, som den danske konge Frederik IV besøgte i 1709, og som ligger meget smukt ved floden Havel.  

Dag 4
Vi forlader Potsdam og kører først til Wittenberg, der jo har en helt central betydning for Reformationen. Det er en smuk og overskuelig by med et meget stort reformationsmuseum og med den kirke på hvis dør, Luther i 1517 opslog sine teser mod afladshandelen.

Efter at have spist frokost kører vi videre til Dessau, hvor vi besøger den berømte Bauhausskole, og derefter videre til Halle.

Dag 5
Halle er en over 1200 gammel by og på mange måder et kulturcentrum. Den store tyske komponist Händel af født i byen, men derudover spiller Halle en stor rolle for Preussens og Tysklands  religiøse, politiske og videnskabelige liv. Det er i Halle, at pietismen får sit centrum, og især i 1700-tallet bliver pietismen af afgørende betydning for den preussiske mentalitet – og i øvrigt også i en vis grad for Danmarks. Og det er ved universitet i Halle, at økonomi og forvaltning bliver et videnskabeligt studium, hvilket bliver helt centralt for etableringen af Preussen som den stærkeste europæiske stat.

I sammenligning med de fleste andre tyske byer kom Halle relativt ubeskadiget ud af 2. verdenskrig, og formiddagen bruger vi derfor til en tur rundt i den gamle bykerne, hvor vi bl.a. besøger byens gamle borg, Moritzburg, hvor der i dag er et meget fint kunstmuseum med en stor samling af bl.a. Brücke-malerne, deriblandt Emil Nolde.

Om eftermiddagen fortsætter vi byturen og besøger bl.a. de Franckeske Institutioner, der var pietismens åndelige og praktiske centrum: Fra slutningen af 1600-tallet blev der her etableret skoler, Vaisenhuse, apoteker, biblioteker og sociale institutioner.

Dag 6
Vi forlader Halle og kører mod Berlin. Undervejs besøger Dessau-Wörlitzer haveanlæg, der er på UNESCOs verdensarvliste og som får en stor betydning for den tyske romantik. Derefter kører vi  til Soldaterkongens(1688-1740) jagtslot Wusterhausen. Det var fra dette relativt spartanske slot, at han styrede Preussen gennem hans såkaldte ”Tobakskollegium”: Et kongeligt råd, hvor der herskede en grov tone og man røg meget tobak. 

Efter indkvartering i Berlin er resten af dagen til fri disposition

Dag 7
Vi starter dagen med et besøg i Rigsdagskuplen, hvorefter vi går gennem Brandenburger Tor og op ad Unter den Linden, hvor Frederik den Stores Preussen udfolder sig i alt sin pragt.

Denne eftermiddag tager vi til Spandauer  Vorstadt, der er det gamle jødiske kvarter med Berlins ældste jødiske begravelsesplads og den store Neue Synagoge. I dag er Spandauer Vorstadt et meget trendy kvarter og vi besøger bl.a. Hackesche Höfe, der består af en lang række baggårde i fineste jugendstil med restauranter, forretninger og biograf.

Denne aften samles gruppen til en hyggelig afskedsmiddag.

Dag 8
Efter at vi har taget afsked med hotellet besøger vi 1600-tals-slottet Köpenick, der i dag indeholder et kunstindustrimuseum med en meget fin samling af især møbelkunst fra middelalder, renaissance og barok. Fra Köpernick kører vi til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til Danmark.

 

Hvad er inkluderet?

  • Fly t/r fra København
  • Overnatninger med morgenmad på centralt beliggende trestjernede hoteller
  • Privat bus til hele programmet
  • Alle entreer nævnt i dagsprogrammet
  • To middage og to frokoster
  • Alle drikkepenge
  • Ekspertrejseleder