Færøerne - kultur og natur

Den storslåede færøske natur overvælder alle besøgende. Farverne skifter konstant, havet veksler fra azurblåt over turkis til blygråt, og fjeldene er lysende grønne, mens bygderne ligger som farverige klatter i landskabet. I sin tid udtalte den færøske forfatter Jørgen-Frantz Jacobsen: ”Hvis Færøerne havde Capris klima ville folk ikke tage til Capri”. Tag med Akademisk Rejsebureau til Nordatlanten og oplev Færøerne der består af 18 smukke øer og har et indbyggertal på knapt 50.000. Øerne er rig på stor natur og imponerende kultur. I disse år oplever Færøerne nærmest en guldalder hvad angår kunst. Landets størrelse taget i betragtning er der ufatteligt mange kunstnere af høj kvalitet og på rejsen vil vi se på kunst, både på museer og i kirker, og vi vil møde flere lokale kunstnere. 

Færøerne er i rigsfællesskab med Danmark, og hele dette spørgsmål vil blive belyst, ligesom vi skal høre om Færøernes historie. Færøerne er en ung nation, der først blev beboet omkring år 600 af irske munke, som imidlertid blev fortrængt af vikingerne, der bosatte sig på øerne fra år 870, samtidig med at Island blev taget i besiddelse. Rejsen vil inkludere flere dagsudflugter, bl.a. til Suderø og til Nordøerne samt en sejltur med en lokal skipper til fuglefjeldene ved Vestmanna Bjørg. Vi vil undervejs på rejsen træffe flere færøske kulturpersonligheder og slutte rejsen med en Kingosang-koncert i kirken i Tjørnuvík med det berømte Kingo Kor. Efter koncerten er der middag i bydgdehuset, hvor der serveres færøske specialiteter, og der vil være sang og musik.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Nedenstående dagsprogram er vejledende, og vi forbeholder os retten til at ændre i programmets sammensætning. De nævnte sejlture i programmet vil kun gennemføres såfremt vejret tillader det. Det endelige dagsprogram vil blive udleveret på afrejsedagen. 

Dag 1
Efter ankomst til Hotel Havn i Tórshavns centrum, går vi på rundtur i byen. Vi begynder ved havnen, som er en levende fiskerihavn med livlig trafik af ind-og udgående skibe. Allerede her får vi et indtryk af byens charmerende beliggenhed og farverige bygninger. Vi fortsætter til Tinganes, det gamle tingsted, verdens ældste parlament. I de røde træbygninger fra monopolhandelens tid findes i dag moderne regeringskontorer. Der fra går vi op i Reyn, som udgør den ældste bydel med gamle, velrenoverede træhuse og små haver. Smukt restaureret af arkitekten og forfatteren Gunnar Hoydal. Vi besøger domkirken med altertavle af den holstenske guldaldermaler Ditlev Blunck og passerer også forbi Lagtinget. 

Dag 2
Vi starter formiddagen med et besøg i den katolske kirke, som rummer en glasudsmykning af kunstneren Tróndur Patursson. Skråt over for kirken ligger William Heinesens Hus, hvor han levede det meste af sit liv. Vi får en guidet rundvisning i de charmerende stuer. Derfra vandrer vi gennem parken over til det moderne kunstmuseum Listaskálin, som rummer et stort udsnit af færøsk kunst. Blandt klassikerne kan nævnes Sámal Joensen Mikines, Ingálvur af Reyni, Ruth Smith og Elinborg Lützen. Også en lang række nulevende kunstnere er repræsenteret, bl.a. Zakarias Heinesen, Torbjørn Olsen, Tróndur Patursson og Sigrun Gunnarsdóttir Nichlasen. Frokosten spiser vi i Nordens Hus, som ligger på toppen af Tórshavn, smukt indføjet i landskabet. Om eftermiddagen besøger vi Bank Nordic, hvor vi bl.a. skal se en stor færøsk kunstsamling. Dagen bliver afsluttet med et besøg hos en lokal kunstner.

Dag 3
Vi tager i dag på heldagstur over Atlanterhavsbroen mod byen Eidi og bygden Gjógv med naturhavn. Vi besøger den moderne kirke i Gøta som har en unik akustik og en imponerende udsmykning af billedkunstneren Tróndur Patursson. Dernæst besøger vi museet Blásastova og den gamle kirke. Derfra går turen videre mod Klaksvík, som er Færøernes næststørste by og største fiskerihavn. Frem til 2006 var øerne Eysturoy og Norðoy, hvor Klaksvík ligger, forbundet af færgefart. Nu kører man på havets bund fra den ene til den anden ø gennem en moderne tunnel. I tunnelen kan man opleve Tróndur Paturssons lysinstallation. I Klaksvík besøger vi byens kirke, Christianskirken, med den danske kunstner Joakim Skovgaards altertavle. Kirken blev indviet i 1963 til minde om de færøske fiskere, der døde på havet under 2. Verdenskrig. Kirken har navn efter kong Christian X. Ved dronning Margrethes 40 års jubilæum som regent, var det kunstneren Edward Fuglø (fra Klaksvík), som stod bag den færøske gave til dronningen. Han har også skabt en udsmykning i Christianskirken, en billedserie med titlen “Jesus fra Nazaret”. Jesu liv og virke er skildret i en række relieffer, skåret i træ og bemalet. Værket består af en serie på 10 relieffer, som er ophængt i kirkens mødelokale. Dagen vil blive rundet af med Katrin Ottarsdóttirs film om kunstneren Hans Pauli Olsen.

Dag 4
Vi tager fra formiddagen på udflugt med en lokal skipper og sejler til fuglefjeldene ved Vestmanna Bjørg. Er vejret med os, kommer vi helt ind mellem grotterne, og bådføreren, der har sejlet her i mange år, fortæller under sejladsen. Her er mallemukker og skrigende måger, lomvier og lunder, som har bygget deres reder på klippehylder. Vandet skifter mellem ultramarinblå og turkis inde i grotterne, og vi kommer så tæt på klipperne, at vi kan se de lyserøde tuf lag. På de stejle grønne fjeldsider græsser talrige får, og man undrer sig over, at de kan bevare fodfæstet. Efter frokost besøger vi Steinprint og Østrøm, et grafisk værksted med galleri og færøsk topdesign. Med Østrøm kom den industrielle revolution til Færøerne. Østrøm er i dag en kulturskat og fungerer som en basar, hvor lokalt producerede smykker og tøj bliver solgt. Ved siden af ligger det grafiske værksted Stein­prent med den anerkendte leder Jan Andersson. På det grafiske værksted har mere end 100 nordiske kunstnere arbejdet siden 1999, hvor værkstedet blev åbnet. Der er løbende udstillinger, og der vil være mulighed for at købe grafisk kunst. Om aftenen mødes vi med lokal politiker og hører om den aktuelle politiske situation på Færøerne.

Dag 5
Vi sejler fra tidlig morgenstund med færgen mod Suderø, en utrolig smuk sejlads –vi sejler mod Tvøroyri og pas­serer Sandø, Store og Lille Dímun. Efter knap to timer ankommer vi til Suderø, hvor vi skal på rundtur på øen. Lige ved færgelejet ligger den imponerende saltsilo, hvis arkitektur er unik, og som gennem donationer fra bl.a. A.P. Møller er blevet kultur- og koncerthus. Her har allerede kendte færøske sangere som Teitur og Eivør givet koncerter, og de færøske politikere er af den opfattelse, at kulturhuset som en kulturel dynamo kan løfte hele Suderø, som er hårdt ramt af fraflytning. Huset er et skabende samlingssted for øen og kaster arbejdspladser af sig. Naturen på Suderø er noget anderledes end nor­dpå. Som navnet siger, er det den sydligste ø, og det er også her, i bygden Fámjin, at det først kendte færøske flag hænger – det flag, som den danske amtmand kaldte for “kluden”! Vi skal besøge det lille fine Ruth Smith Museum og se de omgivelser, hun levede i og blev inspireret af. Ruth Smith hører til blandt de mest anerkendte færøske kunstnere. I nærheden af Færøernes sydligste punkt Akraberg passerer vi den gamle hvalstation i Lopra, hvor Sven Havsteen-Mikkelsen boede og fandt sine motiver. Vi slutter dagen på Suderø og sejler tilbage til Tór­shavn med Smyril, mens den smukke natur passerer forbi os.

Dag 6
Denne formiddag er på egen hånd i Tór­shavn, hvor de sidste indkøb kan gøres. Efter frokost tager vi med bus til Kirkjubø – Færøernes vigtigste historiske lokalitet. Bygden er beliggende på Strømøs sydvestkyst med udsigt til Hestur og Koltur. Her ligger Magnus-katedralen bygget i 1300-tallet på initiativ af Erlundur af Færøerne, men som i dag fremstår som en ruin. I bygden ligger også den lille Olavs kirke fra middelalder­en med altertavle af Mikines og den maleriske kongsgård, beboet af kongs­bonden, som er 17. generation på stedet. Mange prominente personligheder inden for kultur og politik er udgået fra denne slægt. Kunstneren Tróndur Patursson bor i Kirkebø. Arter vejret sig, vil der for de ihærdige være mulighed for at gå turen over fjeldet. Det er en meget smuk gåtur på ca. 2½ time, hvor udsigten over fjorden og øerne Hestur og Koltur kan nydes. På kongsgården vil der være rundvisning ved kongsbonden eller hans mor. Om aftenen viser vi Ulla Boje Rasmussens film: 1700 meter fra fremtiden. Filmen blev optaget kort før den lille bygd Gásadalur (Gåsedalen), som havde ligget helt afskåret fra omverdenen, fik sin tunnel.

Dag 7
Dagen starter med et foredrag om færøsk sprog. Om eftermiddagen kører vi til Saksun med den smuk­ke lille kirke i bunden af en naturhavn, og vi besøger Duvugarður, en kongsbondegård, med roykstova (datidens køkken), glasstova (stadsestue) samt præsteværelse. Saksun ligger smukt omgivet af høje fjelde. Derfra kører vi til Haldarsvík, hvor vi besøger kirken med den færøske kunstner Tórbjørn Olsens altertavle. Vi slutter dagen i Tjørnuvík, der ligger med fjelde på tre sider og Atlanterhavet skyllende ind mod stranden. Bygden har 65 indbyggere. Her skal vi til Kingosang-koncert i kirken med det berømte Kingo Kor. Den færøske Kingosang stammer fra Thomas Kingos salmebog fra 1699, som præster tog med sig til Færøerne. Vi slutter rejsen af med fælles middag med færøske specialiteter.

Dag 8
Afrejse fra Tór­shavn. På vej mod lufthavnen besøger vi Midvåg kirke med altertavle af Tórbjørn Olsen og kører også et smut forbi Gåsedalen, den sidste af bygderne, som fik bygget tunnel.

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r fra København
 • 7 overnatninger i dobbeltværelse med bad på trestjernet hotel i Tórshavn
 • Morgenmad og frokost alle dage 
 • Tre fælles middage 
 • Ekspertrejseleder 
 • Byvandring i Tórshavn
 • Domkirken i Tórshavn
 • Rundvisning i William Heinesens Hus
 • Besøg på det moderne kunstmuseum Listaskálin
 • Besøg i Bank Nordic
 • Besøg hos lokal færøsk kunstner
 • Besøg i kirken i Gøta
 • Blásastova museet
 • Byrundtur i Klaksvík
 • Fuglefjeldene ved Vestmanna Bjørg
 • Besøg på Steinprint og Østrøm
 • Møde med lokal politiker
 • Sejltur til Suderø inkl. rundtur på øen
 • Ruth Smith Museum
 • Foredrag om færøsk sprog
 • Byrundtur i Kirkjubø
 • Rundvisning på kongsgården ved kongsbonden eller hans mor
 • Byrundtur i Saksun
 • Besøg i kirken i Haldarsvík
 • Byrundtur i Tjørnuvík inkl. koncert med Kingo koret
 • Midvåg Kirke
 • Alle entreér ifm. programmet 
 • Alle drikkepenge

Rejseleder

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener at ovenstående kunne give Dem problemer.