Grever, troubadourer og katarer - kulturrejse til Sydfrankrig

Occitanien er navnet på den nye store region i Sydfrankrig, der omfatter 11 departementer med en smuk natur, der veksler mellem høje bjerge, dybe slugter og rivende floder. I middelalderen var det et kulturområde, der dækkede halvdelen af det nuværende Frankrig. Her holdt greverne til på deres befæstede borge, hvor troubadourerne sang og spillede for de fornemme adelige, og hvor katarerne søgte tilflugt, da den franske konge og paven i begyndelsen af 1200-tallet iværksatte deres korstog for at erobre området og udslette katarernes religiøse tro.

På rejsen skal vi besøge grevernes borge, lytte til troubadourernes musik og gå i katarernes fodspor. På en af borgene skal vi spise middelaldermiddag. Vi skal opleve historiens vingesus fra det ældste kendte menneske i Europa, der levede for 450.000 år siden til de 14.000 år gamle hulemalerier i Niaux-grotterne. Vi skal bo i Narbonne, som i romertiden var hovedby på Via Domitia, der førte fra Rom til Spanien. Her skal vi se den eneste kendte underjordiske markedsplads fra romertiden. Der bliver også tid til afslapning med bytur i Narbonne og sejlads Europas længste underjordiske flod.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Fly fra København til Montpellier og videre med bus til hotel i Narbonne.
Efter ankomst til hotellet spadserer vi den korte tur til byens centrale plads, og får vores første indtryk af Narbonne. Denne aften er der velkomstmøde efterfulgt af middag.

Dag 2
I dag skal vi på rundtur i Narbonne. Vi starter med at gå til Horreum Romanum, en underjordisk markedsplads fra romertiden. Vi besøger den store domkirke, der aldrig blev bygget helt færdig, og ærkebiskoppens palads, inden vi kigger på sporene fra romervejen Via Domitia. 

Dag 3
Vi skal på ekskursion mod sydvest. I dag får vi vores første indtryk af Pyrenæerne, når turen går til Niaux-grotterne, hvor vi skal opleve de 13.000 år gamle hulemalerier. Niaux-grotten er den eneste af de store grotter med hulemalerier, der fortsat er åben for offentligheden. Malerierne befinder sig 900 meter inde i bjerget. Vores lokale guide fører os igennem den mørke grotte, der udelukkende oplyses af vores udleverede lommelygter. Grotten ser ud som den gjorde for 13.000 år siden, da de første mennesker begav sig derind. 

Efter frokost begiver vi os igen under jorden, denne gang for at opleve og sejle på Europas længste (sejlbare) underjordiske flod. Sejlturen er på i alt 1500 meter og på det dybeste sted, befinder vi os 60 meter under jorden. Undervejs er der rig mulighed for at opleve smukke klippeformationer, stalaktitter og stalagmitter. 

Dag 4
I dag skal vi på ekskursion til Carcassonne, hvor vi skal se Europas største middelalderbefæstning. Ikke alene borgen, men hele byen er omgivet af dobbelte mure. På vores tur igennem middelalderbyen passerer vi bl.a. brønden, Aude-porten og domkirken. Efter rundturen vil der være tid på egen hånd til at spise frokost, gå på opdagelse i de krogede gader eller besøge den gamle greveborg. 

Dag 5
Vi besøger om formiddagen det lille musikmuseum i Puivert, hvor vi skal se replikationer af de gamle musikinstrumenter som troubadourene benyttede, ligesom vi får mulighed for at høre lydklip af udvalgte troubadour kvad.

Efterfølgende kører til den lille bjerglandsby Rennes-le-Chateau, som det seneste århundrede har fået en central rolle i hele gral-myten. Eftersigende skulle præsten Saunière i slutningen af 1800-tallet have fundet en skat i kirken, en skat som gjorde ham umådeligt rig. Han byggede efterfølgende en imponerende residens ved siden af kirken. Hvor kom pengene fra? og hvad var det Saunière fandt i kirken? Måske finder vi svar på spørgsmålene, når vi besøger kirken og Saunières bolig. Myten og Saunière har inspireret flere værker bl.a. Dan Browns populære roman "Da Vinci-mysteriet".

Sidst på eftermiddagen begiver vi os mod den lille landsby Villerouge Termenès, hvor vi finder en af de bedst bevarede katar-borge. Vi besøger museet og indtager bagefter en autentisk middelaldermiddag på borgen.

Dag 6
Dagens ekskursion tager os sydpå langs kysten. Vores første stop er Salsesfortet fra ca. 1500. De op til 18 meter tykke mure er rundede, så de kan modstå kanonkugler. Vi går en tur rundt om fortet, men får ikke tid til at gå indenfor. 

Vores næste stop er i byen Tautavel, her besøger vi byens museum, hvor vi skal se skelettet af den 450.000 år gamle Tautavel-mand, stykket sammen af dele, fundet i en grotte i nærheden. Efter en kort frokost skal vi besøge den højt beliggende katarborg Queribus. Borgen, der ligger i 700 meters højde, er bemærkelsesværdigt velbevaret, og giver den besøgende et fascinerede indblik i livet og forholdene for borgens beboere i middelalderen. Fra toppen af borgens tårn er det muligt at nyde den spektakulære 360 graders udsigt over Pyrenæerne.

Vi fortsætter mod landsbyen Bélesta, hvor vi skal besøge vinslottet Caladroy. Vi får mulighed for at smage på udvalgte vine samt få et nærmere indblik i slottets høst og produktion. Dagen afsluttes i selve Bélesta, hvor vi besøger byens lille arkæologiske museum. 

Dag 7 
I dag skal vi besøge byen Minerve, hvor 140 katarer blev brændt på bålet i 1210. Byen ligger strategisk velplaceret på en en klippe i midten af en dal. Vi går en tur rundt i byens små gader, inden vi skal besøge det lille hyggelige katarmuseum, hvor tableauer med små figurer illustrerer katarernes historie. Vi spiser frokost i byen hvorefter vi kører tilbage til Narbonne, hvor resten af eftermiddagen er på egen hånd. 

Dag 8
Efter morgenmaden checker vi ud fra hotellet. Derefter afgang til Montpellier, hvorfra flyet går tilbage til København.

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r fra København
 • 7 overnatninger i dobbeltværelse på trestjernet hotel i Narbonne
 • Morgenmad alle dage
 • 4 fælles frokoster
 • 3 fælles middage
 • Vinsmagning på Château de Caladroy
 • Ekspert rejseleder
 • Rundtur i Horreum Romanum
 • Rundtur i Narbonne domkirke
 • Niaux-grotterne
 • Tur på Labouiche (Europas længste underjordiske flod)
 • Byrundtur i Carcasonne
 • Musikmuseum i Puivert
 • Entré til Rennes-le-Chateau
 • Villerouge Termenès
 • Byrundtur i Minerve 
 • Katar muesum
 • Tautavel museum
 • Besøg på katarborgen Queribus
 • Alle entreér ifm. program
 • Alle drikkepenge

Praktisk information

Sprog
Rejselederen er dansk, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Møder med lokale vil dog forgå på engelsk. Rejselederen vil ved disse lejligheder, i det omfang det er muligt, oversætte og opsummere.

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter, hvor det forudsættes at deltageren kan gå 3-4 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Der er flere af de steder, vi besøger undervejs, der ikke er egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Informationsbreve
Én måned før afrejse fremsendes et informationsbrev der bl.a. fortæller om flytider, mødet i lufthavnen på afrejsedagen, hoteller, gruppens størrelse mm. Informationsbrevet fremsendes på e-mail.

Rejseleder