Hviderusland og Ukraine

På denne rejse ser vi to tidligere sovjetrepublikker, som har haft hver sin skæbne siden opløsningen af USSR i 1991. I Hviderusland har Lukasjenko holdt fast i et autoritært styre, som har skabt en kontrolleret orden, som næsten kan kaldes ”et Sovjet med varer i butikkerne”. Vi får en grundig rundvisning i hovedstaden Minsk, som byder på både Sejrspark, Opera og fugleliv. Herefter tager vi toget til provinsbyen Gomel, hvor vi bl.a. møder en almindelig hviderussisk familie.

I Ukraine oplever vi det brogede Kiev, hvor først den orange revolution og siden Majdan-oprøret har sat sit præg på den politiske udvikling de senere år, hvor Ukraine Vesten. Her bor vi på den imposante hovedgade Kresjatik, besøger Huleklosteret ved Dneprs bred – og kommer på udflugt i Pripjat, hvor tiden har stået stille siden atomkraftulykken på Tjernobyl-værket i 1986.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Ankomst til Minsk, indkvartering på hotel i centrum. Vi går en tur på de oplyste hovedgader og spiser velkomstmiddag på en hviderussisk restaurant.

Dag 2
Om formiddagen ser vi den store Sejrspark, hvor Sovjetunionens sejr over Nazityskland markeres. Parken er ramme for nogle af de største nationale fester i forbindelse med sejrsdagen 9. maj hvert år. Efterfølgende kører vi gennem det ”officielle” Minsk med regerings- og byadministrationsbygninger, kirker og boligkvarterer. Vi besøger byens største stormagasin, får frokost og ser den eventyrlige Alle Helgeners Kirke.

Efter frokost går turen videre til Fugle-øen, hvor over 30 fuglearter, heraf en del fredede, har fået optimale leveforhold lige midt i Minsk. Aften på egen hånd.

Dag 3
Vi tager nu toget til Gomel. Rejsen fører os igennem det sydvestlige Hviderusland, hvor marker, skove, landsbyer og jernbanestationer passerer revy, mens vi drikker te i spisevognen. Ved froksttid er vi fremme i provinsbyen Gomel, der med sine 500.000 indbyggere er en typisk hviderussisk provinsby. Frokost og rundtur i centrum. Om aftenen besøger vi en almindelig hviderussisk familie og får lejligehd til at høre om hverdagslivet i landet.

Dag 4
Tog fra Gomel over grænsen til Ukraine. Vi ankommer til Kiev midt på dagen og kører over Dnjeprfloden til Kiev centrum, hvor vi bliver indkvarteret på Majdan-pladsen  i hjertet af Kiev. Herefter er der tid til afslapning og akklimatisering.

Sidst på eftermiddagen mødes vi til en spadseretur ned ad hovedstrøget Khrestjatik.

Gaden imponerer med sine overdådigt udsmykkede bygninger i markante stalinistisk empirestil og sine gamle kastanjetræer. Vi slutter vores tur på Uafhængigheds-pladsen (Majdan), hvor den orange revolution fandt sted for snart femten år siden. Siden blev Majdan skueplads for de seneste års omvæltninger, der har ført Ukraine trættere på EU og Nato. Her møder vi en lokal journalist, som fortæller om de voldsomme begivenheder, som fandt sted på pladsen gav start skud til nuværende situation i Ukraine.

Vi slutter dagen på en restaurant, hvor der venter os en ukrainsk velkomstmiddag.

Dag 5
Efter morgenmaden tager vi på bytur og ser kirkernes og klostrenes Kiev, samtidig med at vi lærer om byens historie. Kirkernes statelige bygninger og forgyldte løgkupler dominerer Kievs historiske centrum. Efter Sovjetunionens fald har man restaureret de fleste gamle kirker og bygget mange nye. Ud af flere hundrede kirker i Kiev skal vi se de mest spektakulære og besøger et fungerende kloster.

Vi begynder med Sofia-katedralen, den mægtige katedral fra det 11. århundrede med byzantinske mosaikker og fresker, der er blandt de fineste i verden og som har placeret katedralen på UNESCO’s liste over verdens væsentligste kulturarv.

Herefter besøger det berømte Hulekloster, som et af Europas ældste og største. Det er en kæmpe labyrint af underjordiske kapeller og gravkamre, som vi får mulighed for at gå ned i. Her ligger bl.a. munken Nestor begravet, der skrev den første krønike om Ruslands historie i 1100-tallet.

Frokost.

Om eftermiddagen besøger vi Holodomor-museet fra 2008, der skildrer en af Ukraines største nationale tragedier – sultkatastrofen i midten af 1930’erne, som Stalin satte i værk for at straffe landbrugslandet Ukraines befolkning under tvangskollektiviseringen af det sovjetiske landbrug. Vi besøger det bevægende mindesmærke og museum for Holodomor, som ligger højt oppe over Dnepr-flodens bred. Her er en frodig park med spektakulær udsigt over Kiev og byens mange guldkuplede kirker.

Hen mod aften besøger vi det stemningsfulde Mikhailovskij-Zlatoverkhnij-kloster med de himmelblå bygninger og guldbelagte kupler. Hvis vi er heldige, kan vi høre munkene øve deres hymner. På pladsen ved indgangen til klostret er der flere betydningsfulde monumenter, som fortæller om Ukraines turbulente fortid. Her kan man også nyde udsigten over den gamle bydel, Podol. Vi hører om byens historie, mens vi går ned ad den brostensbelagte gågade, Andrejevskij Spusk, som er kendt som ”galleriet under den åbne himmel”, da der er her, lokale kunstnere udstiller og sælger deres værker. Lidt nede ad gaden ser vi Skt. Andreas Kirke, som er bygget i barok stil i 1754 af den berømte italienske arkitekt Rastrelli, der også byggede Vinterpaladset i Skt. Petersborg, og man kan straks se, at kirken har den samme ophavsmand.

Middag om aftenen.

Dag 6
Udflugt til Tjernobyl-området. To timer fra Kiev er vi ved grænsen til den spærrede zone, hvorfra alle mennesker blev flyttet efter ulykken i 1986.  Området er 214 km i omkreds.

Her besøger Tjernobyl-atomkraftværket - en virksomhed, som engang beskæftigede mere end 5200 arbejdere. Vi ser "sarkofagen", som er navnet på den beton- og stålkonstruktion, som inddæmmer de radioaktive masser og rester efter eksplosionen på Tjernobyl i 1986.

I spøgelsesbyen Pripjat ser vi de forladte boliger, skoler, legepladser og butikker og endda et tivoli, som skulle indvies d. 1. maj 1986. – hver eneste af byens 47.500 indbyggere måtte forlade deres hjem dagen efter, at katastrofen indtrådte d. 26. april 1986.

Sidst på eftermiddagen forlader vi området og kører tilbage til vores hotel. Efter tiltrængt bad og tøjskift er der middag på en ukrainsk restaurant.

Dag 7
Hjemrejse fra Kievs lufthavn.

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/f København
 • Overnatning i dobbeltværelse på trestjernet hotel
 • Morgenmad alle dage
 • Tre middage
 • Fem frokoster
 • Privat bus
 • Togrejse
 • Alle entréer
 • Dansk ekspertrejseleder
 • Lokal guide
 • Alle drikkepenge

 

Visum ikke påkrævet.