Krydstogt på Middelhavet - Fra Cypern til Det hellige Land

Sejl i kølvandet på Richard Løvehjerte der i 1191 erobrede Cypern og drog videre over Middelhavet til Det hellige Land. På dette februar-krydstogt rejser vi fra Cypern til Israel, og går i de gamle korsfareres fodspor, når vi begiver os rundt i Det hellige land, der stadig i dag er en fascinerende blanding af folk og trossamfund.

Vi starter og slutter rejsen på Middelhavsøen, Cypern. Cypern har gennem tiden blandt andet tilhørt romere, byzantinere, kristne korsfarere og osmannere, vi skal derfor opleve både kirker, klostre og moskeér. Vi skal også se den sidste delte hovedstad i verden. Byen er delt af en grænselinje, "the Green Line", og mellem de to byer er der en bufferzone som overvåges af FN. Vi besøger både den græsk-cypriotiske del og den nordlige, tyrkisk-cypriotiske del.

Fra Cypern sejler vi til Haifa i det nordlige Israel. Betegnelsen 'Det hellige Land' benyttes af både kristne, jøder og muslimer om et område, der strækker sig fra Middelhavet og til Jordanfloden, i dag – Israel og Palæstina. Det er i dette område, tre verdensreligioner har deres helligste steder. I Israel besøger vi bl.a. Jerusalem, Genesaret Sø, Judæa-ørkenen, Betlehem og Nazareth.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afgang fra Kastrup Lufthavn.
Fra klokken 17 kan man checke ind på skibet i Larnaca. Når man har fundet sig til rette i sin kahyt vil der være velkomstdrinks og introduktion samt middag på skibet

Dag 2
Vi besøger Cyperns hovedstad Nicosia som er verdens sidste delte hovedstad. Vi besøger både den græsk-cypriotiske del og den nordlige, tyrkisk-cypriotiske del.  Byen er delt af en grænselinje, "the Green Line", og mellem de to byer er der en bufferzone som overvåges af FN. I den græske del skal vi besøge Det Byzantinske Museum, i den tyrkiske del Atatürk-pladsen med den venetianske søjle og den store Selimije-moske, som er en ombygget katedral i fransk gotik bygget under korstogstiden, da øen var et selvstændigt kongerige – Hagia Sofia, som kirken dengang hed, var det sted, Cyperns konger blev kronet. Frokosten indtages ved det maleriske Bellapais-kloster ligeledes fra frankertiden, i dag med en ortodoks kirke, og med en smuk udsigt mod nord mod havnebyen Girne (Kyrenia) med dens imponerende fæstningsværker fra den venetianske periode i 1500-tallet, som vi også skal opleve, før vi om efter middagen vender tilbage til vores skib i Larnaca.   

Om eftermiddagen er vi tilbage på båden og vil sejle mod Israels tredje-største by, Haifa. Her vil vi lægge til de kommende par dage og foretage udflugter ind i Det Hellige Land, det som på korsfarertiden hed Kongeriget Jerusalem.  En tid var kongerne af Cypern også konger af Jerusalem. Undervejs fortæller rejselederen den spændende historie om Kongeriget Jerusalem og hvordan det kom under kongerne på Cypern.

Dag 3
I dag skal vi udforske Jerusalems Gamle By, i alt blot én kvadratkilometer, men den muromkransede ramme om tre af de største verdensreligioner. Dens nuværende imponerende mure stammer for en stor dels vedkommende fra den osmanniske sultan Süleyman den Prægtige tid i 1500-tallet, men Vestmuren, som også kaldes Grædemuren, er bevaret fra Herodes den Stores tempel og er i dag jødedommens helligste sted. Tempelbjerget overfor er ikke blot stedet for jødernes gamle tempel, men i dag sæde for to af Islams helligste bygninger, Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen, hvoraf sidstnævnte i korsfarertiden fungerede soj kristen kirke. Vi vil besøge så meget af området, som det er muligt i dag. Fra tempelbjerget er der fin udsigt mod Oliebjerget, hvor der i dag er bygget flere kristne kirker. Vi besøger også Gravkirken som er bygget på Golgata, det sted hvor Jesus ifølge kristen tradition blev korsfæstet, og hvor den romerske kejser Konstantins moder Helena i 300-tallet fandt Jesu kors. Kirken indeholder desuden den grav hvori Jesus efter overleveringen blev lagt efter sin død. Kirken, som er bygget på 1000-tallet, er i dag delt i forskellige afdelinger under hver sin gren af kristendommen, men vi kan bevæge os over det hele. Men vi skal også opleve det brogede liv i denne fascinerende by, som er opdelt i fire forskellige kvarterer, alt efter flertallets religion – det er som at bevæge sig fra den ene verden til den anden på dette lille areal, men alt sammen i en mellemøstlig ramme.

Dag 4
Dagen i dag er 100% viet til Genesaret Sø, hvor Jesus prædikede, samlede sine disciple, gik på vandet og viste sig igen efter opstandelsen. Søens navn betyder ”harpe” efter dens form, og den omskiftelige vulkansø er i sig selv en attraktion. Måske kommer bølgerne pludselig i oprør for at falde til ro sekundet efter. Vi fortsætter mod Saligprisningernes Bjerg, hvor vi genhører Bjergprædikenen, hvor den blev holdt. Vi besøger Kapernaum, hvor Jesus mødte Peter og går ned til vandet. Både katolske og ortodokse kirker befinder sig her. Hvis  tiden tillader det, vil vi også besøge det sted, hvor Jesus efter overleveringen blev døbt af Johannes Døberen, og hvor mange i dag lade sig døbe i Jordanflodens vand.

Dag 5
Vi starter dagen med at køre gennem Judæa-ørkenen mod Jeriko, som mange anser for verdens ældste by, og som er placeret under havets overflade. Her skal vi bl.a. besøge Fristelsens Bjerg, hvor Jesus ifølge evangeliet modstod Satans fristelser. Fra Jeriko kører vi videre mod Bethlehem – byen, hvor Jesus ifølge evangelierne blev født, og som i dag ligger bag den israelske sikkerhedsmur. Her besøger vi den næsten 1.500 år gamle Fødselskirke, som er den eneste kirke i landet, der har overlevet fra byzantinsk tid. Vi besøger Hyrdernes Mark i bydelen Beit Sahour, hvor hyrderne holdt nattevagt over deres flok, og som i dag er et vigtigt centrum for de kristne palæstinensere af luthersk observans.


Dag 6
I dag skal vi besøge Nazareth, også kaldet Kristendommens vugge. Det var her, at ærkeenglen Gabriel ifølge bibelen overbragte Jomfru Maria budskabet om, at hun var blevet besvangret af Helligånden. Nazareth er også efter samtidens overlevering det sted, hvor Jesus voksede op. Vi besøger Mellemøstens største kirke Bebudelseskirken, der ligger på det sted, hvor Josef og Marias hjem efter sigende lå.

Om aftenen sejler vi tilbage til Cypern. Vi lægger til ved den sydlige havneby Limassol, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte i 1191 fejrede sit bryllup med Berengaria af Navarra.
Om aftenen gallamiddag ombord på skibet.

Dag 7
I dag skal vi på opdagelse i den arkæologiske park i Pafos, Cyperns sydvestlige havneby. Størstedelen af de udgravede ruiner dateres tilbage til den romerske æra, hvor Pafos var sæde for øens romerske statholder, og hvor apostlen Paulus besøgte byen. Parken er på UNESCOs verdensarvsliste på grund af dens smukke og velbevarede romerske guldmosaikker. Hvis tiden tillader det, vil vi også besøge det sted, hvor den danske konge Erik Ejegod skal være begravet, da han døde i Pafos i 1103 på sin vej til Det Hellige Land.  

Om aftenen sejler vi tilbage til rejsens udgangspunkt, Larnaca.

Dag 8
Denne morgen kan man nyde sin morgenmad, inden vi kl. 9.00 forlader vort smukke skib og flyver hjem fra Larnaca til København.

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København - Larnaca
 • 8 dages krydstogt med fuldt kulturprogram
 • 7 overnatninger i kahyt med eget bad og toilet
 • Fuld Pension
 • Alle drikkevarer inkl. øl, vin, vand, te og kaffe. 
 • Alle entréer ifm. programmet
 • Alle drikkepenge
 • Ekspertrejseleder
 • Foredrag og underholdning ombord på skibet
 • Besøge Cyperns to-delte hovedstad Nicosia og Kyrenia
 • Byvandring i Jerusalem
 • Fødselskirken i Betlehem
 • Hyrdernes Mark
 • Pater Noster-kirken
 • Getsemane Have
 • Gravkirken
 • Grædemuren
 • Fristelsens Bjerg
 • Genesaret Sø
 • Kapernaum
 • Forklarelsens Bjerg (Tabor-bjerget)
 • Nazaret
 • Haifa
 • Arkæologiske park i Pafos

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Valutaen på Cypern er euro og i Israel benyttes shekel. De kan tjekke dagskursen her

Vi anbefaler alle vore rejsende at medbringe et kontantbeløb hjemmefra. Dette mest så De har mulighed for at købe en flaske vand eller andre fornødenheder ved ankomst, uden først at skulle finde en hæveautomat eller vekseler. Shekel kan købes i mange danske banker, men De bør bestille dem på forhånd. Kan Deres bank ikke skaffe shekel, findes der i Københavns lufthavn en række muligheder for at købe valuta bl.a. Danske Bank og American Express. Vi fraråder at medbringe danske kroner til veksling i Israel. Såfremt De ønsker at medbringe kontanter til veksling i Israel anbefaler vi at De medbringer Euro eller US dollar. Fremfor at medbringe kontanter til veksling undervejs på rejsen, anbefaler vi dog, at De benytter Deres kreditkort til at hæve i hæveautomater.

Rejseleder

Cand.mag., universitetslektor og forfatter

Karsten Fledelius er cand.mag. i historie og slaviske sprog fra Københavns Universitet. Efter en karriere som forsker og underviser i central- og østeuropæisk historie og historisk metode overgik han i 1986 fra Historie til Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet. 1978-86 var han tillige studieleder i historie ved Folkeuniversitet i København, 1986-2012 studieleder i filmvidenskab. Hans løbebane som forfatter, journalist, analytiker og international forhandler tog for alvor fart i 1990erne under krigene på Balkan, hvor han især gjorde sig gældende som kommentator i aviser og på TV og radio, dels udgav bøger og artikler om østeuropæiske emner. Fra 1996-2004 har han været valgobservator for OSCE (Balkan, Rusland). Siden 2005 er han landsformand for Dansk-Russisk Forening, siden 2007 formand for Den danske Helsinki-komité for Menneskerettigheder. Siden 1980erne har han ledet mange ekskursioner og kulturrejser, fortrinsvis til Syd- og Østeuropa, Kaukasus, Afrika og Mellemøsten.