Rundrejse på Balkan: Bosnien, Kroatien og Montenegro

Rom og Byzans, Østrig-Ungarn og Osmannerriget, EU og Rusland – alle har de stredes om det bjergrige Balkan, og alle har de sat deres tydelige aftryk på de små sydslaviske folks kulturer og sindelag. Når stormagternes krudtspor er blevet antændt, har Balkan brændt sig fast i Europas bevidsthed med stærke følelser og stor undren. På denne rejse gennem tre lande og tre religioner oplever vi historien på første hånd og får et indblik i en verden, der for mange er uforståelig. Vi drikker tyrkisk kaffe mellem Sarajevos minareter, smager vinen i klostrenes kældre og spiser skaldyr ved Adriaterhavet. Vi beser verdenskulturarven i Mostar, Dubrovnik og Kotor-bugten, men tager også ud i det ortodokse Hercegovina og får sat et menneskeligt ansigt på de bosniske serbere, som verden har forsaget. Til sidst spejder vi ud over mangfoldigheden fra toppen af Montenegros ”sorte bjerg” og forstår, hvorfor alle har prøvet at underlægge sig dette dramatiske landskab.

Evalueringer

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


5 / 5


5 / 5


5 / 5

Pris fra:
14.995,-
Dage:9
- Fly t/r fra København
- Overnatning i dobbeltværelse på trestjernede hoteller
- Morgenmad alle dage
- Fire frokoster og to middage
- Ekspertrejseleder
- Fuldt kulturprogram
- Alle entreér ifm. programmet
- Alle drikkepenge

Eneværelse fra 1.200 kr.
Bestil rejse

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København. Ankomst til Bosniens hovedstad Sarajevo og efterfølgende indkvartering på vores hotel. Hvis tiden er til det går vi en kort tur i de brostensbelagte gader omkring det gamle osmanniske handelskvarter.

Denne aften byder vi på velkomstmiddag - en traditionel bosnisk middag.

Dag 2
Formiddagen står i religionernes tegn. Vi skal opleve, hvorfor Sarajevo gennem tiden er blevet kaldt ”Europas Jerusalem”. Vi starter dagen med at besøge den overdækkede bazar og den stadigt virksomme koranskole, som begge hører til Bosniens vigtigste moské, Gazi Husrev-begova džamija fra 1531. Vi fortsætter derefter til Den Gamle Ortodokse Kirke med det værdigfulde ikonmuseum, den sefardiske synagoge - byens eneste og Balkans størst moské Ferhad-moskén. Vi spiser en fælles frokost ved byens franciskaner kloster og den dertilhørende kirke, der i dag er et nationalt monument. 

Med afskaffelsen af osmannerrigets religionsbaserede klassesamfund og indførslen af vestlig nationalisme begyndte den muslimske overklasse at organisere sig som et folkeslag, ”bosniakkerne”. Efter frokost besøger vi Det Bosniakkiske Institut og hører om dets arbejde med at udbrede den bosniakkiske kultur. Herefter ser vi den kroatiske og den serbiske katedral, begge fra slutningen af 1800-tallet. Dagen afsluttes ved Den Latinske Bro, der spænder over floden Miljacka, der løber gennem Sarajevo, og er stedet hvor den bosniske serber Gavrilo Princip dræbte den østrig-ungarske tronfølger, ærkehertug Franz Ferdinand den 28. juni 1914 og dermed skød Første Verdenskrig i gang.

Dag 3
Krigene i det tidligere Jugoslavien der rasede op igennem 1990'erne, påvirkede alle seks tidligere Jugoslaviske republikker, men især belejringen af Sarajevo var en af krigenes rædsler.  Vi begynder dagen i Historiemuseets samling af dagligdagseffekter fra bosniernes liv under den 4 år lange serbiske belejring. Dernæst kører vi ad den tidligere ”Snigskytteallé” ud til den hemmelige tunnel under startbanen, som var det eneste forbindelsesled mellem Sarajevo og omverdenen. På vej tilbage gennem byen passerer vi nogle af de store nye moskéer, som de arabiske lande har fået lov at opføre på grund af deres støtte til den bosniske hær. Herefter besøger vi museet over Bosniens selvstændighed og ser Martyrernes Gravplads, hvor de hellige krigere æres. Vi slutter formiddagen på Befrielsespladsen, hvorefter resten af dagen er på egen hånd. Der er bl.a. god tid til på egen hånd at besøge museet for moderne kunst, Ars Aevi, der blev oprettet som en kulturel modstand under belejringen, eller nationalgalleriet med jugoslavisk kunst fra uddrivelsen af osmannerne til socialismens sammenbrud.

Aftensmaden indtager vi på Sarajevo-dalens skråninger til lyden af de mange muezziners kalden, mens solen sænker sig over byen.

Dag 4
I dag forlader vi Sarajevo og kører sydpå mod byen Mostar. På vej gennem Bosniens skovklædte bjerge gør vi holdt i Konjic, hvor Neretva-flod markerer grænsen til Hercegovina. Her spiser vi frokost ved den genopførte osmanniske stenbro, inden vi forsætter ud gennem den dybe dal, som Neretvas urolige vand har skåret i De Dinariske Alper.

I Mostar besøger vi blandt andet et af de velbevarede hjem fra osmannertiden og får et indblik i det indesluttede liv som datidens kvinder førte. Vi ser også den højtsvungne Gamle Bro, hvorfra lokale unge mænd dagligt fremviser deres mod ved at kaste sig ned i det lave og hurtigt strømmende vand. Både broen og de historiske huse er optaget på UNESCOs verdenskulturarvliste som symboler på kulturel og religiøs sameksistens.
Forholdet mellem Mostars kroater og bosniakker har dog ikke altid været lige hjerteligt. I Den gamle Bros østlige vagttårn ser vi videooptagelsen af broens langsomme kollaps under kroatisk artilleribeskydning i efteråret 1993. Optagelsen er lige så hjerteskærende i dag, som da den gik verden rundt i 1993.

Om aftenen er der rig lejlighed til at nyde Mostar uden alle dagsturisterne fra kysten, og opleve den særlige ro, der sænker sig over byen.

Dag 5
Vi starter dagen med at stifte bekendtskab med den serbiske del af Bosnien, Republika Srpska. Ved fæstningsbyen Stolac forlader vi den kroatisk-bosniakkiske føderation og begiver os ad en særdeles øde bjergvej ind i Republika Srpska. Her besøger vi det afsidesliggende Tvrdoš-kloster, der frem til 1694 var centrum for det ortodokse Hercegovina. Vi skal også ned i kældrene og smage klosterets prisbelønnede vin. Fra Tvrdoš er der ikke langt til den rolige provinsby Trebinje, hvor vi spiser frokost.

Efter frokost kører vi op til den nyopførte Hercegovačka Gračanica-kirke hvor vi skal møde en bosnisk-serbisk præst, der vil fortælle os om bysbarnet Jovan Dučić’ betydning for udbredelsen af den serbiske bevisthed i Bosnien.
Herefter forlader vi Bosnien-Hercegovina, og begiver os ind i Kroatien og mod kystbyen Dubrovnik. Efter ankomst går vi en kort tur i den UNESCO-beskyttede gamle bydel. Aftenen er fri til at udforske de smalle gader på egen hånd.

Dag 6
Vi begynder dagen med at bestige Dubrovniks bymur, der er et af Europas mest komplekse forsvarsværker og hvorpå man kan gå hele vejen rundt om den gamle bydel. Gennem middelalderen sikrede den Dubrovnik sin frihed som bystat, og først med Napoleons indtog i 1806 blev de tykke mure betvunget. Fra muren oplever vi udsigten ud over Dubrovniks røde tage og fornemmer hvordan byen elegant er placeret mellem bjergsidens grønne skråning og Adriaterhavets blå hav. Herefter går vi ned i den gamle by, hvor vi blandt andet besøger Franciskanerklosteret med Europas tredjeældste, stadig virksomme, apotek fra 1391, og ser det gotiske Rektors Palads.

Efter frokost, sejler vi den korte tur ud til den frodige ø Lokrum, som vi kunne se fra bymuren. Her kan man opleve det overgroede Benediktinerkloster fra 1100- og 1400-tallet eller gå på opdagelse i øens naturpark og botaniske have. Sidst på eftermiddagen tager vi tilbage til Dubrovnik, hvorefter resten af dagen er fri til på egen hånd at besøge den gamle bys mange kirker og kunstmuseer eller tage svævebanen op til den nærmeste bjergtop og spejde ud over det kroatiske øhav.

Dag 7
Formiddagen er på egen hånd inden vi begiver os sydpå langs kysten mod den montenegrinske grænse. Køreturen, der bringer os ind i den dybe Kotor-bugt, der er optaget på UNESCOs verdenskulturarvliste, er en af Balkans mest spektakulære. På den smalle stribe land mellem de stejle bjergesider og det blanke vand følger vejen landskabets mindste bevægelse. Midt i bugten ligger den gamle venetianske handelsby Perast, hvor vi spiser frokost omgivet af hav og bjerg. Ved Venedigs fald var Perast den sidste by til at stryge det venetianske flag, og det høje klokketårn fra 1700-tallet vidner om mere gloværdige tider.

Efter frokost sejler vi ud til de to kirker Skt. Georg og Vor Frue af Klippeøen, der nærmest giver indtryk af at svæve på havoverfladen, opført som de er på en revle ved hjælp af sten som fiskerne gennem århundrede bragt med derud. Herfra sejler vi videre ind til Kotor by i bunden af bugten, hvor vi skal bo de sidste to nætter. I Kotor begiver vi os på byvandring hvor vi først besøger den katolske Skt. Markus Kirke og efterfølgende den ortodokse Skt. Trifons Kirke, der mellem 1657 og 1812 både havde et katolsk og et ortodokst alter. 

Dag 8
Højt over Kotor ligger det ”sorte bjerg”, Lovćen, der har givet Montenegro sit navn. Da Venedig underlagde sig kysten, og osmannerne strømmede ind over resten af Balkan, var det heroppe, at montenegrinerne søgte ly. I dag besøger bjerget - Montenegros hjerte. I 1657 meters højde, på Lovćen-bjergets næsthøjeste top, er Montenegros store hersker og digter, Prins-Biskop Njegoš, stedt til hvile, og herfra har vi en storslået udsigt ud over hele bjerget, der i dag er en nationalpark. Vi fortsætter herfra til Montenegros gamle royale hovedstad og bisbesæde, Cetinj. Her besøger vi blandt andet Prins-Biskop Njegoš’ slot, skænket af Rusland i 1838, og Cetinjes kloster, der er centrum for Montenegros ortodokse kirke.
Sidst på eftermiddagen kører vi sydpå ud til kysten og ser den ikoniske Skt. Stefan-ø, hvor først fiskere, og siden royale og filmstjerner, gennem tiden har boet. Herefter runder vi rejsen af med en fælles afskedsmiddag på en nærliggende fiskerestaurant.

Dag 9
Hjemrejse

Hvad er inkluderet

 • Fly København – Sarajevo / Kotor – København
 • Centralt beliggende hotel i delt dobbeltværelse
 • Transport i forbindelse med programmet
 • Morgenmad, seks frokoster og tre middage
 • Byvandring i Sarajevo
 • Gazi Husrev-begova moskéen
 • Koranskolen Gazi Husrev-begova medresa.
 • Den Gamle Ortodokse Kirke
 • Besøg på Det Bosniakkiske Institut
 • Den Latinske Bro
 • Museet over Bosniens selvstændighed
 • Befrielsespladsen
 • Martyrernes Gravplads
 • Byen Konjic
 • Mostar
 • Mostars Gamle Bro
 • Republika Srpska
 • Tvrdoš-klostret
 • Landsbyen Trebinje
 • Møde med bosnisk-serbisk præst
 • Dubrovnik
 • Byvandring i Dubrovnik
 • Sejltur til øen Lokrum ved Dubrovnik
 • Den gamle venetianske handelsby Perast
 • Kotor-bugten
 • Sejltur i Kotor-bugten til de to kirker Skt. Georg og Vor Frue af Klippeøen
 • Byvandring i Kotor
 • Det ”sorte bjerg”, Lovćen
 • Montenegros gamle royale hovedstad og bisbesæde, Cetinj
 • Skt. Stefan-ø
 • Alle udflugter og adgangsbilletter, som beskrevet i programmet
 • Lokal, engelsktalende rejselederassistent
 • Alle drikkepenge

Praktisk information

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Mere praktisk information

Kort

Kort

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra
12/10 - 20/10Rundrejse på Balkan med Karsten Fledelius
Rejseleder: Karsten Fledelius
Ledige pladser14.995,-Bestil