Kulturrejse til Budapest

Rejs med Danmarks førende Balkanekspert, Karsten Fledelius til Ungarns hovedstad. Budapest er en af Europas mest charmerende byer, der rummer lidt af det hele fra arkitektoniske mesterværker, som heltepladsen og parlamentet, til spændende museer og historiske slotte. Budapest er et grænseområde på mange måder, hvor byen kan opfattes som grænsen til Vesteuropa, men også som porten til Balkan. Floden Donau deler Budapest i to bydele Buda og Pest, hvor Buda er den ældre, monumentale og bjergrige del, menst  Pest er den nyere, flade og folkelige del. Budapest har som by en lang historie, som går helt tilbage til romerne, hvilket især kan ses på Buda-siden, hvor den gamle romerske by Aquincium lå. Ungarn var også igennem mange århundreder kamppladsen mellem kristne stater og Det Osmanniske Rige. Sidenhen var Budapest, sammen med Wien, hovedstad i det Østrig-Ungarnske Rige, hvilket også har sat sit præg på byen. Byens kosmopolitikse præg fremhæves især ved at byen har den største synagoge i Europa. 

På rejsen vil Karsten Fledelius vise os byens vigtigste seværdigheder. Vi udforsker blandt andet Buda-siden, hvor vi finder Buda slottet, der blev bygget i middelalderen og har været residens for de ungarnske konger gennem tiderne. Slottet er udpeget af UNESCO som verdens kulturarv, og er også hjemsted for en række af byen museer. På Pest-siden besøger vi de mange storslåede arkitektoniske mesterværker og oplever Budapest fra sin mest charmerende side, nemlig fra vandsiden.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København. Vi indlogerer os på et trestjernet centralt beliggende hotel på Pest-siden af Budapest. Efter indkvartering indleder vi rejsen med en kort byrundtur, der afsluttes med en fælles velkomstmiddag på en lokal restaurant.  

Dag 2
Efter morgenmad på hotellet fortsætter vi byvandringen på Pest-siden. Vi starter med at besøge Europas største og verdens næststørste synagoge, som blev bygget i byens storhedstid i 1800-tallet. Synagogens størrelse og ornamenter giver et fint billede af det kulturelle niveau jøderne i Ungarn havde på den tid.  Synagogen er bygget i romantisk stil med byzantinske elementer og har plads til 3000 besøgende.  Fra synagogen går vi .  Afrejse fra København. Vi indlogerer os på et trestjernet centralt videre mod en anden af byens storslåede bygningsværker, nemlig det centrale marked, hvor man kan finde alt, hvad hjertet begærer af friske grøntsager, kød, charcuteri, krydderier, vin og bagværk.  Efter en fælles frokost forsætter vi byvandringen, hvor vi går langs Andrássy Boulevard, som er blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, her passerer vi den ungarske statsopera og Skt. Stefans Basilika og følger metrolinie 1, den ældste på det europæiske fastland, ud til Heltepladsen med monumentet for Ungarns 1000-årige beståen fra 1896. Vi slutter byvandringen med et besøg i den imponerende nygotiske parlamentsbygning ved Donau, der huser den ungarske nationalforsamling og Ungarns middelalderlige statssymbol, Stefanskronen.

Aftenen er på egen hånd. 

Dag 3
I dag krydser vi broen til Buda-siden af Budapest. Vi indleder dagen med at besøge området ved Buda-slottet. Slottet blev bygget i middelalderen i 1265 og har været residens for de ungarske konger. Herefter går vi rundt i kvarteret, hvor vi blandt andet ser Matthias-kirken og den maleriske Fiskerbastion. Vi spiser en fælles frokost på en lokal restaurant på Buda-siden.  

Eftermiddagen og aftenen er på egen hånd. 

Dag 4
I dag forlader vi Budapest og tager til Grassalkovich-paladset i Gödöllo 30 km fra Budapest, et pragtfuldt barokslot, som blev ombygget til at tjene som lystslot for Kejserinde Elisabeth og Kejser Frans Josef som dronning og konge af Ungarn fra 1867 til 1898 - hvor Elisabeth blev dræbt ved et attentat. 1920-1944 var slottet sommerresident for Ungarns rigsforstander Miklas Horthy. Vi får en rundvisning i denne residens, som for rejserfamilien kom til at spille en tilsvarende rolle som Fredensborg for den danske kongefamilie i samme periode, og som for moderne ungarerer er et mindested for deres også i dag meget elskede dronning. 

 

Dag 5
Vi skal i dag ud og sejle på Donau og dermed  opleve Budapest fra sin smukkeste side.  Efter sejlturen er der tid på egen hånd til f.eks. at gå i et af byens mange naturlige termalbade, en tradition der går helt tilbage til Romertiden.

Om aftenen er der en fælles afskedsmiddag. 

Dag 6
Afrejse mod København. 

Hvad er inkluderet

 • Fly t/r fra København
 • 5 overnatninger i dobbeltværelse på centralt trestjernet hotel i Budapest
 • Morgenmad alle dage
 • 2 middage (første og sidste aften)
 • 3 frokoster
 • Sejltur på Donau
 • Buda slottet
 • Parlamentet 
 • Europas største Synagoge 
 • Det centrale marked
 • Andrássy Boulevard
 • Skt. Stefans Basilika
 • Dagsekskursion til Grassalkovich-paladset i Gödöllo
 • Matthias-kirken
 • Ekspertrejseleder
 • Alle drikkepenge
 • Alle skatter og afgifter

Praktisk information

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Der er der flere af de steder vi besøger undervejs, der ikke er egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.