Kulturrejse til Etiopien - Jul i Lalibela

Etiopien ligger på Afrikas Horn og er et multietnisk og multikonfessionelt land. Bortset fra fem års italiensk besættelse (1936-41) blev Etiopen som det eneste land i Afrika aldrig kolonialiseret. Dette giver landet en særstatus blandt alle afrikanske stater, et faktum, som etiopierne selv er meget stolte over. I det hele taget adskiller Etiopien sig fra andre afrikanske lande, idet det selv ofte har ageret som en imperialistisk stormagt igennem historien. Allerede i 300-tallet antog Det Aksumistiske Rige, der på højden af sin magt omfattede både det nordlige Etiopien og store dele af det nuværende Yemen i det sydlige Arabien, kristendommen som sin officielle statsreligion. Dette gør Etiopien til en af verdens ældste kristne nationer, og ifølge legenden opbevares Pagtens Ark i dag i den nordlige del af landet. De kristne etiopiere er meget troende, og mange valfarter hvert år til Lalibela til epifani-festen, der svarer til vores jul. Omkring den 6. januar indfinder sig titusinde kristne etiopiere i Lalibela. De der tager med på denne tur, kan imødese overvældende og meget gribende oplevelser. Det er en helt traditionel, orientalsk kristen praksis, vi bliver vidner til. På mange måder vil det føles som en rejse tilbage i tiden. På rejsen vil vi også se Tana-søens rundkirker med deres karakteristiske etiopisk-europæiske vægmalerier, det kejserlige palads i Gondar, hvis arkitektur vidner om portugisernes tilstedeværelse i Etiopien i 1500-tallet, og ikke mindst de unikke monolitiske kirker i Lalibela.

 
Jul i Lalibela

Stemningen i klippekirkerne i Lalibela i Etiopien, Julenat.

Opslået af Akademisk Rejsebureau på 25. august 2015
Pris fra:
24.995,-
Dage:14
- Fly København - Etiopien tur/retur
- Transport i forbindelse med programmet
- Overnatning i delt dobbelværrelse
- Helpension
- Alle udflugter og adgangsbilletter, som beskrevet i programmet
- Lokal, engelsktalende rejselederassistent
- Alle drikkepenge

Eneværelse fra 3.495 kr.
Bestil rejse

Dagsprogram

Dag 1
Vi flyver fra København midt på dagen og lander i Addis Ababa, Etiopiens hovedstad, lidt over midnat. Efter ankomsten bliver vi kørt til vores hotel, hvor vi indkvarterer os.

Dag 2
Efter en god nats søvn tager vi på rundtur i Addis Ababa. Byens navn betyder “den nye blomst” på amharisk, der er administrationssproget i Etiopien. Addis Ababa er en relativt ung by – den blev først grundlagt i slutningen af 1800-tallet af kejser Menelik II. Den ligger på kanten af det etiopiske højplateau i 2400 meters højde. Vi starter i Entoto-bjergene, hvorfra der er en flot udsigt over hele byen, og hvor vi møder den lokale befolkning, der indsamler brænde til deres husholdning i skoven. Efterfølgende skal vi på byrundtur hvor vi bl.a. besøger nationalmuseet og det etnografiske museum. Her opbevares genstande fra hele det enorme land Etiopien, og det giver en god indføring i, hvor meget landet har at byde på. På nationalmuseet ses desuden kopien af det verdensberømte abemenneske “Lucy”. Hun er 3,2 millioner år gammel og stammer netop fra Etiopien. Om eftermiddagen tager vi til Entoto-bjergene, hvorfra man har en god udsigt over hele byen. Velkomstmiddagen holdes på en traditionel etiopisk restaurant, hvor der vil være musik og danseopvisning.

Dag 3
Efter en tidlig morgenmad tager vi af sted nordpå. Vejen fører først igennem de nyplantede eukalyptusskove omkring af Addis Ababa. Efter ca. 100 km ankommer vi til Debre Libanos-klosteret, som er et af de vigtigste klostre i Etiopien. Klostret var et af centrene i modstanden mod den italienske besættelse 1936-41 og blev ødelagt af italienerne, den nuværende kirke er en bygning fra 1961, der blev opført under den sidste etiopiske kejser, Haile Selassie. Hvis vi er heldige, kan vi overvære en etiopisk ortodoks gudstjeneste i Debre Libanos. Det er her vi første kan støde på pilgrimme i traditionel klædedragt. Stedet er ikke kun berømt for sit kloster, men også for sin smukke beliggenhed ved en dyb kløft. Vi spiser frokost på et lokalt spisested i nærheden af en gammel portugisisk bro. Senere på dagen kører vi ned i den Blå Nils kløft, hvor det vil blive mærkbart varmere. Vi overnatter i Debre Markos, den første større befriede by i 1941, hvor vi fejrer vor egen nytårsaften – etiopernes ligger allerede i september!

Dag 4
På vejen fra Debre Markos til Bahir Dar ligger Zengena, en næsten perfekt cirkelformet kratersø, der er omgivet af en bestand af gamle træer, der huser kolonier af vilde Colobus-aber. Tidligt på eftermiddagen ankommer vi til Bahir Dar, Amhara-regionens hovedstad, som ligger ved Tana-søen, i 1800 meters højde. Her indkvarterer vi os for to nætter. Under frokosten ved søbredden vil der være mulighed for slappe af i skyggen af et kæmpestort morbær-figentræ og at iagttage flokke af pelikaner og skarver, der nyder godt af søens rige fiskebestand. Om eftermiddagen lægger vi vejen forbi byens marked, hvor der sælges stort set alt. Her vil der også være mulighed for at se på de forskellige former for teff, den græsagtige afgrøde, der bruges til at bage injera, Nordetiopiens primære næringsmiddel.

Dag 5
I dag skal vi opleve den Blå Nils Vandfald ca. 30 km sydøst for Bahir Dar. Vejen fra busstoppestedet til selve vandfaldet fører igennem et frodigt grønt landskab præget af store basaltstensformationer og et rigt fugleliv. Takket være mulighederne for kunstvanding kan der dyrkes tropiske afgrøder i området, f.eks. sukkerrør. I stigende grad ser man også plantager med khat, en af Etiopiens vigtigste cash crops. Vandreturen på ca. 3 timer afsluttes med, at vi krydser den Blå Nil i mindre både. Eftermiddagen er på egen hånd.

Dag 6
Tana-søen er med sin overflade på 3000-3500 km² (afhængig af årstiden og nedbør) Etiopiens største ferskvandssø. Den Blå Nil, der forenes med Den Hvide Nil ved den sudanesiske hovedstad Khartoum, løber ud af Tanasøen. Der er 37 øer i søen, og på 20 af disse findes der klostre – de fleste grundlagt i 1500- og 1600-tallet. For at få et godt indtryk af Tana-søens unikke natur og kulturelle miljø tager vi på en sejltur, der bringer os til Ura Kidane Mehret klostret. Vores chauffører venter på os i Bahir Dar, hvorfra vi kører øst om søen til Gondar.

Dag 7
Byen Gondar blev grundlagt af den etiopiske hersker Fasilides i 1635 og var hovedstad i 250 år. I denne periode blomstrede hoflivet, som flere paladser dannede rammen om. Vi besøger paladsdistriktet Fasil Ghebbi for at se residenserne, der blev opført af de forskellige herskere. Nogle af dem afspejler tydeligt den portugisiske indflydelse, Etiopien oplevede i 1500- og 1600-tallet. Tilsvarende europæiske træk lader sig også konstatere i malerierne, som kirkernes interiører er udsmykket med, f.eks. i Debre Birhan Selassie. Vi slutter ved Fasilides lystslot – en lille bygning i midten af et bassin, der tiltrækker tusinde af pilgrimme hvert år under Timkat-festen.

Dag 8
Vi tager tidligt af sted for at køre østover til Lalibela. Vejen fører igennem storslåede landskaber, der, som så mange steder i Etiopien, er dannet ved vulkanisk aktivitet. Vi lægger bl.a. vejen forbi Awra Amba-kolonien, der er kendt i hele Etiopien. Der er tale om et socialt eksperiment, grundlagt af en lokal muslim, hvor mænd og kvinder er ligestillede i deres daglige sysler. Det er et religionsneutralt samfund, hvis medlemmer tror på hårdt fysisk arbejde, god opførsel og næstekærlighed. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Lalibela, hvor vi har tre overnatninger.

Dag 9
Da det i begyndelsen af 1200-tallet blev for farligt for de etiopiske kristne at tage på pilgrimsfærd til Jerusalem, besluttede Zagwe-herskeren Lalibela at bygge en kopi af den hellige stad i det nordlige Etiopien. Resultatet blev en række fritstående “monolitiske” kirker, dvs. bygninger, som ikke er opført i kvadersten, med som er direkte hugget ud af den røde tuffstensklippe. Nogle bygninger i det sydøstlige område er dog ældre end dem i det nordvestlige område – det drejer sig sandsynligvis om dele af en gammel fyrsteresidens. Vi besøger begge områder samt Beta Giyorgis, juvelen blandt Lalibelas monolitiske kirker. Julenat oplever vi det betagende scenarie, hvor de tusindvis af pilgrimme i og omkring lalibelas stenkirker, afventer solopgangen, som symboliserer Kristi fødsel.

Dag 10
Efter etiopisk opfattelse starter døgnet ikke ved midnat, men kl. 6 om morgenen. Efter at være vendt hjem fra julegudstjeneste, spist morgenmad og slappet af om formiddagen, som er til egen disposition, tager vi ud i Lalibelas spændende omgivelser og spiser frokost på en restaurant, der har form som en bjergblomst støbt i beton, drevet af en tysk kvinde, som sammen med sin etiopiske mand her har skabt et helt særligt og eksotisk spisested.

Om eftermiddagen besøger vi Nakuto Lab klostret, hvis kirke er bygget ind i en naturlig grotte. Vandet fra en hellig kilde drypper ned i kirken og opsamles i stenkar. Det er berømt for sin helbredende kraft langt over områdets grænser, og den dag i dag udføres der dæmonuddrivelser i Nakuto Lab. Vi ser desuden en samling af kirkeskatte, der siges at stamme tilbage fra midten af 1200-tallet.

Om natten vil der være mulighed for at overvære den Etiopiske julegudstjeneste i små grupper.

Dag 11
For dem, der har lyst, oplever vi lidt af søndagens morgengudstjeneste i en af Lalibelas klippekirker. Derefter påbegynder vi vores rejse tilbage sydpå. Vi skal vi på en smuk køretur, hvor vi fra Etiopiens østlige plateau kommer ned i de mere frodige dale længere mod syd. Vi stopper på udvalgte steder undervejs, hvor man kan tage billeder af landskabet og vi kommer igennem flere byer med hovedsagelig muslimsk befolkning, hvor vi har mulighed for at iagttage folkelivet. Overalt, på vejene og i byerne, møder vi flokke af kvæg, hvis antal overstiger landets befolkningstal, og indimellem også kameler. 

Dag 12
I dag fortsætter vi mod syd gennem det maleriske landskab og gør undervejs holdt ved af Hayksøen, der er berømt for sit fugleliv. På en landtange, der rækker ud i søen ligger Estifanos-klosteret fra 700-tallet, et andet af de meget vigtige lærdomscentrer i det klassiske Etiopien, som har spillet en så afgørende rolle for folkets identitet siden middelalderen. Klostret er delt i to afdelinger, for mænd og kvinder, og holdet må efter de lokale klosterregler dele sig op efter køn. I skovene omkring byen findes både aber, leoparder, antiloper mm. Vi fortsætter videre ad en smuk og dramatisk, men fin og velholdt vej over bjergpas og forbi en slugt, berygtet fra den italienske besættelse, indtil vi ankommer til den moderne by Debre Birhan hvor vi overnatter.

Dag 13
Fra Debre Birhan kører vi mod Addis Ababa. På vejen kommer vi igennem byen Ankober, som ligger på en højderyg med flot udsigt over landskabet. Fra Ankober kører vi igennem Oromo-befolkningens vigtigste landbrugsland, inden vi ankommer i Addis Ababa senere på eftermiddagen. Der bliver tid til at gå en sidste tur i byen, herunder gøre de sidste indkøb, inden vi tager på restaurant og spiser en festlig afskedsmiddag. Vi sørger for, at der er hotelværelser til rådighed for gruppen, så dem, der vil slappe lidt af inden middagen, kan gøre det. Vi tager direkte fra restauranten ud i lufthavnen.

Dag 14
Ankomst til København ved middagstid.

Hvad er inkluderet

 • Fly København – Etiopien tur/retur
 • Transport i forbindelse med programmet
 • Overnatninger i delt dobbeltværelse på hotel
 • Helpension
 • Byrundtur i Addis Ababa
 • Nationalmuseet i Addis Ababa
 • Debre Libanos
 • Debre Markos
 • Bahir Dar
 • Den Blå Nils Vandfald
 • Sejltur på den Blå Nil
 • Sejltur på Tana-søen
 • Gondar
 • Awra Amba-kolonien
 • Rundtur i Lalibela
 • Nakuto Lab klostret
 • Julenat i Lalibela
 • Alle udflugter og adgangsbilletter, som beskrevet i programmet
 • Lokal, engelsktalende rejselederassistent
 • Alle drikkepenge

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Mere praktisk information

Visum

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Etiopien. 

Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

Læs mere om visum til Etiopien

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

December 2020

29/12 - 11/1Kulturrejse til Etiopien - Jul i Lalibela
Rejseleder: Karsten Fledelius
Ledige pladser24.995,-Bestil