Kulturrejse til Holland

Gud skabte jorden, undtagen Holland – det skabte hollænderne selv. De inddæmmede landet og skabte det helt særlige landskab med diger og vindmøller, som man kan opleve den dag i dag. Og da de selv havde vundet landet fra havet, skyldte de hverken kirke, konge eller adel deres land, og skabte derfor som de første en kultur, der byggede på frie og driftige borgere. Det gør Holland til et rigt og mægtigt land, der i 1600-tallet skaber en enestående kultur og kunst – ikke mindst malerkunst. Mens man i resten af Europa indfører enevælde og udkæmper religionskrige, skaber hollænderne en fri republik baseret på en hidtil uset religiøs tolerance. Holland er vitterligt noget særligt i Europa
Det skal vi alt sammen opleve på denne kulturrejse til Holland. Vi skal opleve Amsterdams charmerende kanaler og de markante huse, som det driftige borgerskab beboede, vi skal se møllerne ved Kinderdijk, besøge de historiske byer Delft og Haag og opleve kunsten, når vi besøger Rubens Hus i Antwerpen og den fantastiske samling i Rijksmuseet i Amsterdam.
Holland er kulturelt og mentalt så tæt på Danmark – og så alligevel så anderledes. Det er netop det, der gør landet ekstra fascinerende.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Vi ankommer til Hollands hovedstad, Amsterdam, sidst på formiddagen, hvor der efter indkvartering vil være tid til frokost på egen hånd. Vores hotel ligger centralt i Amsterdam, hvorfra vi kan gå til alle seværdighederne vi skal besøge i byen. Få minutters gang fra vores hotel findes pladsen Waterlooplein, der er opkaldt efter slaget ved Waterloo og som siden 1893 har budt på et dagligt marked, i dag Amsterdams ældste, der dog med tiden mere har fået karakter af loppemarked. Ved Waterloo-pladsen ligger også Amsterdams kombinerede Rådhus og Operahus. Rejsens første besøg er ved den Portugisiske Synagoge, som ligger ud til Waterloo-pladsen. 

I 15-1600-tallet kom mange jøder fra den iberiske halvø til Nederlandene på grund af landenes tolerante religionspolitik og i løbet af 1600 tallet voksede det jødiske samfund i Amsterdam til et af de største og rigeste i Europe, den Potugisiske Syngagoge er et symbol på dette. Synagogen fra 1675 er en barokbygning og består af et enkelt stort højloftet rum med træbænke. Gulvet er dækket af fint sand for at opsamle fugt og støv – efter hollandsk tradition.

Fra den Portugisiske Syngoge går vi den korte vej over Waterloo-pladsen til Rembrandtshuis, hvor Rembrandt, Amsterdams og en af Europas mest kendte malere, boede fra 1639 til 1656. I dag er huset et museum der udover værker af Rembrandt er en rekonstruktion af hans hjem, som det ville have set ud da han boede der.

Vi går fra Rembrandts hus og igennem det centrale Amsterdam hvor vi bl.a. passerer Nieuwmarkt-pladsen, hvor de mange barer og restauranter byder på udeservering. Herfra fortsætter vi igennem de smalle gader hvor de gamle købmandshuses facader nu prydes af blinkende skilte for fast-food, kaffebarer og butikker. På vejen kommer vi også forbi Amsterdams kendte “Red Light District”.

Nederlandenes tolerante syn på religion betød at flere religiøse mindretal kunne praktiserer deres tro, så længe det ikke foregik åbenlyst. Derfor indrettede katolikkerne i 1660’erne en “skjult” kirke på de tre øverste etager i et kanalhus. Huset fremstår anonymt, som et typisk købmandshus fra 1600 tallet, først når vi kommer ind i huset og op på loftet, åbner det klassiske katolske kirkerum sig op, med ornamenter, ikoner og alter. Vi slutter dagen af med et besøg ved denne tidligere katolske kirke, der i dag udgør Amstelkring Museum.

Denne aften samles hele gruppen til en fælles velkomstmiddag på en lokal restaurant.

Dag 2
Fra morgenstunden begiver vi os til Museumplein – Museumspladsen, hvor man bl.a. finder Rijksmuseet samt Van Gogh- og Stedelijk-museerne. Museumspladsen blev første gang brugt til Verdensudstillingen i 1883 og er sidenhen ofte brugt til større arrangementer og koncerter. Selve Museumspladsen blev i 1999 ombygget efter design af den dansk/svenske landskabsarkitekt Sven-Ingvar Andersson, så pladsen i dag både har legepladser, skøjtebane og supermarked og er et yndet udflugtsmål for de lokale. Vi besøger Amsterdams ældste museum – Rijksmuseet. Museet er Hollands Nationalmuseum og slog første gang dørene op i 1800. Museet har haft sin faste plads i sin nuværende bygning på Museumspladsen I Amsterdam siden 1885. Rijksmusset, der er det mest besøgte museum i Holland, huser over 1 mio objekter hvoraf omkring 8.000 er at finde i udstillingen. Blandt værkerne vi skal se er museets to hovedværker, Rambrandts “Nattevagten” og “Mælkepigen” af Johannes Vermeer.

Om eftermiddagen forlader vi Rijksmuseet og Museumspladsen – som vi dog vender tilbage til senere på rejsen når vi skal besøge Van Gogh- og Stedelijk-museerne, og går langs med kanalerne til Van Loon-museet. Van Loon-museet tager sit navn efter den købmandsfamilie som ejede huset fra 1884 og frem og som indrettede huset til museum. Van Loon familien var i mange år blandt Amsterdams rigeste – Willem Van Loon var i 1602 blandt stifterne af det Nederlandske Ostindiske Kompagni. Museet afspejler hvordan den rige købmandsoverklasse levede og dekadent indrettede sig i 1800 tallets Amsterdam.

At opleve Amsterdam fra vandsiden, i en af de mange kanalrundfartsbåde, er et must for enhver der besøger byen, der netop kendetegnes ved sine mange kanaler. Efter besøget på Van Loon-museet, der ligger direkte ud til Prinsengracht-kanalen, går vi om bord i en af disse både og begiver os på sejlads på kanalerne der bringer os tværs igennem det centrale Amsterdam. Vi oplever hvordan de forskellig-farvede kanalhuse står side om side med byens største seværdigheder langs kanalernes bred.

De, der måtte ønske det, kan om aftenen følges med rejselederen ud til “The Eye” – Amsterdams nye filminstitut. Vi mødes på en cafe indrettet i en gammelt port – Schreierstoren. Derefter tager vi med en båd til dette nye filminstitut, der åbnede i 2012 og ligger på nordsiden af Amsterdams havneløb. Bygningen, der er hyldet som en arkitektonisk perle, er klædt helt i hvidt og fremstår som et objekt i bevægelse. På stedet er der en café hvor det er muligt at spise et aftensmåltid.

Dag 3
Vi skal på dagsekskursion til byerne Haag og Delft, syd for Amsterdam. Haag er, på trods af byen ikke er landets hovedstad, Hollands regeringsby og kongeresidens og kaldes i folkemunde “Kongebyen ved havet”. Haag adskiller sig fra andre typiske hollandske byer i det, at byen ikke prydes af kanaler og små smalle gader med købmandshuse, som eksempelvis Amsterdam og Delft. Byen blev, grundet dens mangel på bymure, næsten tilintetgjort i begyndelsen af firsårskrigen, da spanierne indtog byen. Igen under 2. verdenskrig blev byen hårdt ramt og var efter krigen en af Europas største byggepladser, hvilket har sat sit præg på byens udseende. Rollen som regerings- og kongeby betød at udenlandske ambassader og diplomater bosatte sig her. I kontrast til både Amsterdam og Delft, byder Haag på brede veje med store palæer anlagt i løbet af 1800 tallet og bygget til de udenlandske diplomater og kongefamiliens medlemmer. 

I Haag besøger vi området Binnenhof, som i realiteten mere er et bygningskompleks end en bydel, som ligger i det centrale Haag ud til søen Hofvijer. Binnenhof er stedet hvor Det Hollandske Parlament har sæde og er den ældste parlamentsbygning i verden stadig er i brug. Den gotiske riddersal fra 1200 tallet bliver stadig brugt ved parlamentets åbning og særlige royale begivenheder. Vi kommer ikke ind i selve parlamentsbygningen, men ser Binnenhof udefra.

Ved siden af Binnenhof, på en af de fornemste adresser i Haag, ligger museet Mauritshuis – et lille og ekslusivt museum, der trods sin størrelse byder på mere end 200 værker fra den hollandske guldalder. Vi skal bl.a. se værker af Vermeer, Rembrandt og Jan Steen. Bygningen fra 1641 der huser museet, er et af de bedste eksempler på hollandsk klassisistisk arkitektur.

Fra Haag fortsætter vi den korte tur til byen Delft. Byen et tæt associeret med den hollandske kongeslægt (Oranje-Nassau) og især Willem van Oranje også kaldet Vilhelm den Tavse, der ledte den nederlandske frihedskamp mod det spanske herredømme – en modstand der førte til Firsårskrigen og ved afslutningen i 1648, til Hollands selvstændighed.

I Delft går vi på byvandring i byens centrum, langs med kanalerne og over de små broer. Undervejs passerer vi Den Gamle Kirke -Oude Kerk, hvis fundament ikke kunne bære det 75 meter høje kirketårn der som resultat hælder ca. 2 meter. Vi besøger museet Het Prinsenhof – stedet hvor Vilhelm den Tavse blev myrdet i 1584. På museet bliver vi klogere på den hollandske historie, den hollandske kongefamilie og kampen for uafhængighed. Vi slutter eftermiddagen af med at besøge Den Nye Kirke – Nieuwe Kerk, der er begravelseskirke for den hollandske kongefamilie herunder Vilhelm den Tavse.

Vi er tilbage i Amsterdam sidst på eftermiddagen.

Dag 4
Denne formiddag kører vi til byen Utrecht, der siden det 8. århundrede har været Hollands religiøse centrum og indtil den hollandske guldalder i 1600 tallet betragtet som Hollands vigtigste by. Utrechts historiske middelaldercentrum er yderst velbevaret som følge af byens befæstning. Centralt i Utrechts historiske bymidte ligger det fritstående gotiske domkirketårn, som oprindeligt var en del af en større katedral fra 1300 tallet, men under en storm i 1674 kollapsede dele af katedralen og domtårnet blev sepererat fra resten af kirken og er sidenhen aldrig blevet genopbygget. Med en højde på 112 meter er domkirketårnet det højeste i Holland.

Utrecht er ligesom mange andre hollandske byer kendetegnet ved sine kanaler. Oudegracht-kanalen, der som et hovedstrøg løber igennem den centrale del af byen, byder langs sine bredder på en rækker restauranter og barer, hvor man ud til kanalen har mulighed for at nyde en frokost.

I Utrecht besøger vi også Rietveld-Schröderhaus, en arkitektonisk perle og et af hovedværkerne i den betydningsfulde hollandske designretning De Stijl. De Stijl, eller neoplasticisme, er kendetegnet ved ønsket om ultimativ simplicitet ved kun at benytte horizontale og vertikale linjer og rektangulære former samt udelukkende primære farver – rød, gul blå, sort, hvid og grå. I mange tredimensionerede De Stijl-værker, som Rietveld-Schröderhaus, er de vertikale og horisontale linjer sammensat så de ikke krydser eller skærer hinanden for at lade dem eksistere uafhængigt og uhindret i deres eget rum. Rietveld-Schröderhaus er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Om eftermiddagen kører vi tilbage til Amsterdam, hvor vi går til byens centrale plads “de Dam”. Pladsen var oprindeligt en dæmning ved Amstel-floden deraf navnet Amster-dam. Dæmningen, bygget omkring år 1270, sammenbandt to bosættelser på hver sin side af floden og bogstaveligt talt danned fundamentet hvorfra byen Amsterdam voksede.

Midt på pladsen står det Hollandske National Monument til minde om ofrene for Anden Verdenskrig, en søjle med fire mænd i lænker, der symboliserer krigens lidelser. Ud til pladsen ligger også Amsterdams kongelige palads – Paleis op de Dam. Denne bygning, der i dag er et af tre paladser som den hollandske kongefamilie råder over, stod færdig i 1655 og blev oprindeligt bygget som Amsterdams rådhus. Det er meget sigende for Amsterdam, at byens borgere – mens der i andre europæiske hovedstæder blev bygget store slotte for konge og adel, bygger et monument for dem selv og deres magt. Bygningen, der længe var den største administrative bygning i Europa, blev i sin tid anset som værende blandt verdens ottende vidundere.

Dag 5
Efter et par dage med ekskursioner ud af byen tilbringer vi hele denne dag i Amsterdam. Om formiddagen begiver vi os tilbage til Museumplein – Museumspladsen, som vi også besøgte på andendagen, her skal vi besøge Van Gogh- og Stedelijk museet. Vi starter dagen med at besøge museet for en af Europas mest inflydelsesrige kunstmalere – Vincent Van Gogh. Van Gogh-museet, har den største samling af malerier og tegninger af Van Gogh i verden og fortæller historien om hans liv fra barndom til død. 

Efter Van Gogh museet går vi over Museumspladsen til Stedelijk Museet – et museum for moderne kunst. Her skal vi se malerier af COBRA-gruppen, som bl.a. tæller danske Asger Jorn. COBRA-gruppen blev dannet i 1948 som en modpol til de franske og belgiske surrealister.

Resten af dagen er på egen hånd i Amsterdam. Dette er sidste dag og aften i Amsterdam, da vi næste morgen forlader Amsterdam og Holland for at køre mod Belgien og Antwerpen, hvor vi tilbringer de sidste dage.

Dag 6
Vi forlader Amsterdam og kører mod Belgien. På vejen stopper vi ved Kinderdijk, hvor vi skal opleve et af de mest ikoniske Hollandske symboler – de i alt 19 vindmøller ved Kinderdijk – den største koncentration af vindmøller i Holland. Møllerne blev anlagt omkring 1740 med det formål at pumpe det inddæmmede område tørt for dermed at kunne udnytte et større område til landbrug. Møllerne er i dag optaget på UNECOs Verdensarvsliste. Vi tilbringer formiddagen ved Kinderdijk hvor vi modtager en guidet rundvisning og får mulighed for at gå langs med kanalen som møllerne ligger ved.

Først på eftermiddangen ankommer vi til Belgien og Antwerpen. Vores hotel ligger i det centrale Antwerpen, en kort gåtur fra byens og Belgiens største forretningsstrøg – gågaden Meir. Det er på en sidegade til denne gade at vi finder Rubenshuis, som vi besøger. Rubenshuis er barokmaleren Peter Paul Rubens oprindelige hus fra starten af 1600 tallet, som han selv tegnede med dyb inspiration fra italiensk renæssance-arkitektur. Huset ser ikke ud af meget udefra, men inden for murene åbner huset sig op. Man entrerer igennem en storladen italiensk inspireret barok søjlegang, en stærk kontrast til de traditonelle 1600-tals bygninger. Som vi bevæger os igennem huset, fra det åbne galleri til Rubens atalier bliver det klart at Rubens stil var nyskabende og et godt udtryk for det stilskifte som den italienske renæssance medførte i resten af Europa.

Efterfølgende besøger vi Musée Plantin-Moretus, der er et museum for et af europas vigtigste trykkerier i 15-1600-tallet – Plantin trykkeriet. På museet kan vi opleve verdens to ældste trykpresser samt en række sjældne bøger, fra trykpressens første århundrede. Museet ligger i de bygninger hvor de to grundlæggere af trykkeriet Christophe Plantin og Jan Moretus boede og havde deres trykkeri. De barokke bygninger er de eneste tilbageværende trykhusbygninger fra 1600-tallet i verden og er derfor af unik værdi, hvilket har medført at de er optaget på UNESCOs Verdensarvliste.

Fra Plantin-Moretus-museet går vi igennem de smalle brostenbelagte gader der kendetegner det centrale Antwerpen til byens historiske centrum Grote Markt. Det er på denne plads byens rådhus fra 1565, der er en arkitektonisk blanding af flamsk og italiensk inspiration og rig på ornamenter, står side om side med de barokke og rigt udsmykkede håndværkerlaugsbygninger. Ikke langt fra Grote Markt finder vi byens gotiske katedral. Byggeriet af katedralen blev påbegyndt i 1352 og stoppede i 1521, det siges dog at kirken aldrig blev færdiggjort, hvorfor den i dag kun har et spir.

Denne sidste aften samles gruppen til fælles afskedsmiddag.

Dag 7
Dagen er på egen hånd i Antwerpen. Først på aftenen sætter vi os i bussen og kører den korte vej til lufthavnen i Bruxelles hvorfra vi flyver tilbage mod København.

Praktisk information

Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Der er der flere af de steder vi besøger undervejs, der ikke er egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

 

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r fra København
 • 5 overnatninger i dobbeltværelse på centralt trestjernet hotel i Amsterdam
 • 1 overnatning i dobbeltværelse på centralt trestjernet hotel i Antwerpen
 • Morgenmad alle dage
 • 2 middage (første og sidste aften)
 • Kanalrundfart i Amsterdam
 • Rijksmuseet
 • Rembrandtshus
 • Van Loon museet
 • Den Portugisiske synagogue
 • Dagsekskursion til Haag og Delft
 • Ekskursion til Utrecht
 • Dagsekskursion til vindmøllerne ved Kinderdijk
 • Rundtur i Antwerpen
 • Rubens Hus (Rubenshuis)
 • Musée Plantin-Moretus
 • Ekspertrejseleder
 • Alle drikkepenge
 • Alle skatter og afgifter