Kulturrejse til Makedonien og Kreta

Denne rejse tager udgangspunkt i to områder i det moderne Grækenland, der har været hjemsted for store kulturer i græsk historie – Makedonien i nord og Kreta i syd.Fra Makedonien udgik Alexander den Stores erobring af den kendte verden mod øst, mens Kreta husede Europas første store civilisation, den minoiske, der var samtidig med Ægyptens faraoner og Mesopotamiens konger.  Både Kreta og Makedonien blev først en del af det moderne Grækenland i 1912 og bærer stærke kulturelle, bl.a. arkitektoniske og musikalske, præg efter århundreder under osmannernes styre modsat flere andre græske områder, hvor man ikke har bevaret samme kulturelle arv. Grækenlands geografiske placering gør det til et frugtbart mødested for kulturelle strømninger fra øst og vest, syd og nord og vi vil på turen lægge vægt på at fremhæve disse kulturmøder. Turen vil give indblik i både det antikke og det moderne Grækenland samt grækernes egne fortællinger om fortiden.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Lørdag 22/9:
Vi ankommer til Thessaloniki og indlogeres på 3-stjernet hotel i centrum. På aftentur i byen fornemmer vi de mange historiske lag byen er gjort af. Siden Yannis Boutaris, grundlægger af vin-imperiet Boutaris, blev borgmester i 2011, er byens glemte historiske perioder og kulturer blevet vækket til live. Thessalonikis nye identitet er ikke bare at være nr. 2 efter Athen, men i stedet en pluralistisk rigdom af hellenistisk, romersk, kristen og byzantinsk, muslimsk og osmannisk, jødisk og sefardisk, slavisk, græsk og lilleasiatisk kulturarv. Ved at vedkende sig historien har Thessaloniki klaret sig bedre gennem krisen end andre dele af Grækenland. Vi finder en by med et levende kulturliv og en blomstrende gastronomi.

Søndag 23/9:
Vi går på opdagelse i Thessalonikis historie, hvor vi besøger det historiske museum i det berømte Hvide Tårn, som var en del af byens osmanniske fæstningsværk. Derefter går vi til det jødiske kvarter og besøger det jødiske museum, som fortæller historien om det jødiske Thessaloniki – eller Solun, som byen hed på Ladino-jødisk. Indtil Anden Verdenskrig var Thessaloniki Europas største jødiske by og derfor kaldtes den Lille Jerusalem. Om aftenen mødes vi med den græske forfatter Sophia Nikolaidou som fortæller om hvad Thessaloniki betyder for hendes forfatterskab, særligt med fokus på den halve million flygtninge som kom til byen fra Tyrkiet i 1922-3.

Mandag 24/9:
I Lydia finder vi de første fortællinger om kristendommens udbredelse i Europa samt i den nærliggende by Philippi, der er UNESCO verdensarv. Byen er opkaldt efter Alexander den Stores far Philip II og blomstrede indtil den tidlige kristne periode, hvor Paulus besøgte byen og senere skrev Filipperbrevet til menigheden i Philippi. I havnebyen Kavala ser vi byens osmanniske monument Imaret, som blev bygget i 1817 af bysbarnet Mohammad Ali, Egyptens vicekonge.

Tirsdag 25/9:
I Vergina startede sagaen om Alexander den Store og samtidig rummer byen nogle af de mest imponerende makedonske grave. Museet rummer nogle af de mest imponerende fund fra byen og gravene. Byen og dens grave er indskrevet på UNESCO verdensarvslisten. Om aftenen er der mulighed for spisning i det kendte Ladadika-kvarter ved havnen og høre koncert med traditionel østlig inspireret musik.

Onsdag 26/9:
Fri dag i Thessaloniki indtil vi flyver til Kreta om aftenen.
Mulighed for at se den nye havnefront og Yeni Cami (smuk Dönmeh-jødisk moské) eller Bey Hamam og den gamle osmanniske bydel eller Thessalonikis fotomuseum.

Torsdag 27/9:
Det arkæologiske museum i Kretas hovedby, Heraklion, giver et fantastisk overblik over hele Kretas meget lange historie – fra stenalder til romersk tid. Vi vil fokusere på bronzealderen og den minoiske kultur, hvor verdenshandlen blomstrede og kunsten nåede et hidtil uset højdepunkt. Om aftenen går vi tur i nutidens pulserende handelsby.

Fredag 28/9:
På Kreta må vi ikke gå glip af Knossos – det største palads fra Europas første civilisation. Paladsets mange rum giver et labyrintisk indtryk og de delvise rekonstruktioner giver et godt indblik i paladsets oprindelige udtryk.
I Archarnes møder vi bjergene og bronzealderens folks livsopfattelse – vi skal se lokaliteter, der ikke ligger på de ordinære turistrejsers alfarvej og nyde bjergenes stilhed. Vi skal også høre om den britiske forfatter Patrick Leigh Fermor, der har skrevet nogle af de bedste rejsebøger om Grækenland. Han iscenesatte kidnapningen af en tysk general under den tyske besættelse og holdt ham med hjælp fra den lokale modstandsbevægelse skjult i bjergene i knap tre uger før han som krigsfange kunne sendes videre til de britiske styrker i Cairo.

Lørdag 29/9:
Vi kører vestpå mod Kretas tredjestørste by Rethymnon. På vejen besøger vi det smukke Arkadi-kloster, som har en tragisk historie for kretensernes kamp for selvstændighed mod det osmanniske styre. Vi spiser frokost i Rethymnon og ser den gamle bydel og havnefronten som er præget af århundreder med både venetiansk og osmannisk styre. Om eftermiddagen når vi til Chania som i endnu højere grad bæger præg af de mange sameksisterende kulturer. Vi indkvarteres på hotel og går aftentur til nogle af byens kristne, jødiske og muslimske sites.

Søndag 30/9:
Vi besøger det arkæologiske museum i Chania, hvor flere genstande udgravet af danske og svenske arkæologer er udstillet. Museet dækker hele områdets arkæologi og selve museets bygning har ligeledes en interessant historie.
Vi skal også besøge den største og mest komplekse udgravning i byen, hvor Annette Højen Sørensen har været deltager. 

Mandag 1/10:
Dagen er fri til at udforske Chania på egen hånd. Afrejse om aftenen.

Praktisk Information

Sprog
Rejselederne er danske, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Møder med lokale vil dog forgå på engelsk. Rejselederne vil ved disse lejligheder, i det omfang det er muligt, oversætte og opsummere.

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter, hvor det forudsættes at deltageren kan gå 3-4 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Der er flere af de steder, vi besøger undervejs, der ikke er egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Informationsbreve
Én måned før afrejse fremsendes et informationsbrev der bl.a. fortæller om flytider, mødet i lufthavnen på afrejsedagen, hoteller, gruppens størrelse mm. Informationsbrevet fremsendes på e-mail.

Hvad er Inkluderet?

 • Fly t/r fra København
 • Fly indenrigs mellem Thessaloniki og Heraklion
 • 4 overnatninger i Thessaloniki
 • 3 overnatninger i Heraklion
 • 2 overnatninger i Chania
 • Morgenmad alle dage
 • Rundtur i Thessaloniki
 • Museum i Thessaloniki
 • Rundtur i det jødiske kvarter i Thessaloniki og museumsbesøg
 • Koncert med osmannisk inspireret musik
 • Møde med forfatter Sophia Nikolaidou
 • Rundtur i Lydia, Philippi og Kavala
 • Vergina tur med museumsbesøg
 • Arkæologisk museum i Heraklion
 • Guidet tur i Knossos
 • Entré og rundvisning i Arkadi klostret
 • Arkæologisk museum i Chania
 • Besøg på arkæologisk udgravning
 • Alle entreér ifm. program
 • Alle drikkepenge

Rejseleder

Foredraget "Grækenland i Europa - før og nu", afholdes i både København, Aarhus, Aalborg og på Syddansk Universitet. Det forestås af Trine Stauning Willert og Annette Højen Sørensen. Foredraget kan anvendes som en introduktion til det man vil komme til at se og høre om på turen.

Læs mere om foredragene her.