Kulturrejse til Moldova og Transnistrien

Det lille land Moldova med sine små 2,6 millioner indbyggere ligger uforstyrret i et ukendt hjørne af Europa, klemt inde mellem Ukraine og Rumænien. Landet var frem til starten af 1800-tallet tæt forbundet med det Osmanniske Rige, hvorefter det blev indlemmet i det russiske imperium. Det moderne Moldova blev til i vakuummet efter Sovjetunionens opløsning. Republikken Moldova erklærede sin selvstændighed i 1991, men et mindre område øst for Dnistr-floden bedre kendt som Transnistrien forblev pro-sovjetisk, og nægtede at anerkende Moldovas selvstændighed og løsrivelse fra Sovjetunionen. Transnistrien er i dag den sidste tilbageværende rest af Sovjetunionen, og den kommunistiske regering i Tiraspol fastholder, at de aldrig er trådt ud af Sovjetunionen, og at Sovjetunionen dermed de facto stadig består i kraft af denne lille autonome republik på kanten af Dnistr.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afgang fra København. Efter ankomst til Moldovas hovedstad Chișinău kører vi til hotellet, hvor vi indkvarteres. På vejen stifter vi første gang bekendtskab med Chișinău sovjetiske arv, når vi kører igennem ”byporten” som udgøres af to parallelle boligblokke bygget i sovjetisk modernistisk stil i slutningen af 1970’erne. Efter indkvartering på hotellet er der velkomstmiddag.

Dag 2
Vi starter dagen med at tage på rundtur i hovedstaden Chișinău, der byder på en blanding af ortodokse kirker, bastante sovjetiske bygningsværker og moderne arkitektur. Vi kommer bl.a. forbi parlamentsbygningen, præsidentpaladset og den store Stefan cel Mare park. Vi vil desuden se det Nationalhistoriske Museum, samt Muzeul Memoriel Neamului, som er et museum for ofre for den sovjetiske besættelse fra 1939-41 og igen fra 1944-1991.

Efter vores byrundtur tager vi på ekskursion 60 km nord for Chisinau til Moldovas vigtigste historiske seværdighed, Orheiul Vechi, som i 2017 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Orheiul Vechi er unikt pga. sin usædvanlige hemisfæriske udformning, som udgør et ideelt naturligt fæstningsværk. Området har derfor også været beboet i mange årtusinder, hvilket nylige arkæologiske udgravninger har vist. De tidligste bosættelser dateres til ca. 20.000 f.v.t., men der er også fundet rester af et dakiatisk træfort fra ca. 600-100 f.v.t., et fort bygget af den invaderende Gyldne Horde fra omkring 1300-tallet, samt et klippekloster udhugget i det 14. århundrede og som stadig er aktivt i dag.

Orheiul Vechi ligger ved landsbyen Butuceni, hvor vi før frokost skal opleve hvordan man laver den lokale ret ”Placinte”.

Om eftermiddagen vil der være tid på egen hånd i landsbyen. Besøg f.eks. det lille Etnografiske museum, eller gå blot en tur i det imponerende landskab.

Sidst på eftermiddagen begiver vi os tilbage mod Chișinău. 

Dag 3
Denne formiddag skal vi bag facaden og opleve dagligdagen i Chișinău. Vi besøger bl.a. det store marked ”Piata Centrale”, hvor man kan købe alt mellem himmel og jord, men især de friske lokale frugter og grøntsager er i høj kurs. 

Efterfølgende skal vi besøge en af Chișinăus største seværdigheder, det sagnomspundne Milestii Mici Winery. 80 meter under jorden ligger verdens største netværk af menneskeskabte huler og gange. Over 200 km vej udgør denne ”vingård”, hvor over 2 mio. flasker vin er opmagasineret. Vi kører rundt i denne underjordiske vingård, og får undervejs mulighed for at smage på et lille udvalg af de lokale vine, hvorefter vi får serveret frokost.

Resten af eftermiddagen og aftenen er på egen hånd.

Dag 4
I dag rejser vil tilbage i tiden, og besøger det gamle Sovjet. Dette sker, når vi passerer grænsen til den lille udbryderrepublik Transnistrien, som ligger mellem Dnistr-floden og Ukraine. Området, der bebos af ca. en halv million overvejende russere og ukrainere, nægtede at blive en del af Republikken Moldova, og det kom derfor til en flere års lang grænsekrig med Moldova. Området er i dag fredeligt, men der er stadig russiske fredsbevarende styrker tilstede. Transnistrien er ikke anerkendt internationalt, ikke engang af Rusland. Republikken hævder, at det er den sidste rest af Sovjetunionen, og man har derfor stadig hammer og segl i statsflaget.

Vi begynder dagen ved byen Bender, hvor vi ser det gamle middelalderfort Tighina Fortress, som fra 1541 var Osmannernes magtcentrum i området. Fra Bender kører vi til ”hovedstaden” Tiraspol, som ligeledes er Moldovas andenstørste by. Gadebilledet i Tiraspol prydes stadig symboler og monumenter fra sovjettiden, propagandaplakater med hammer og segl, kampvogne fra anden verdenskrig og ikke mindst statuen af Lenin foran parlamentsbygningen. Vi tager på byrundtur og kigger nærmere på denne sidste rest af Sovjetunionen, og ser bl.a. det imposante præsidentpalads.

Dag 5
Vi skal på ekskursion til området Gagausien, som er en autonom region i det sydlige Moldova. Der bor ca. 150.000 gagausere i Moldova og yderligere 100.000 i Ukraine og nærliggende stater. Gagauserne der er overvejende ortodoks-kristne, tilvandrede til området fra Anatolien for længe siden, og deres sprog er fortsat stærkt tyrkisk beslægtet.

Vi besøger hovedbyen Comrat, hvor vi bl.a. ser nogle af byens centrale bygninger, kommer ind på det lille lokale historiske museum og ser Johannes Døberen katedralen.

Efter byrundturen i Comrat fortsætter vi til landsbyen Congaz, hvor vi overværer tilberedningen af traditionelle Gagausiske retter, inden vi får serveret frokost med dertilhørende lokal vin.

Gagausien er kendt for sin rødvin og muscat. Efter frokost besøger vi den lokale vingård Vinuri de Comrat, hvor vi vises rundt, og får et nærmere indblik i hvordan vinproduktioen i Gagausien håndteres. Vi får efterfølgende mulighed for at smage på vinen.

Denne aften spiser vi en fælles afslutningsmiddag tilbage i Chișinău.

Dag 6
Hjemrejse

Hvad er inkluderet?

  • Fly med afgang fra København
  • 5 overnatninger på trestjernet hotel i Chisinau
  • Morgenmad alle dage
  • 4 frokoster
  • 2 middage
  • Alt transport ifm. rejsen
  • Alle ekskursioner og entréer nævnt i programmet
  • Danske ekspertrejseleder
  • Lokal engelsktalende guide-assistent
  • Alle drikkepenge

Rejseleder

Journalist og cand.mag & art i historie, nordisk litteratur og idræt.

Stig Wørmer er uddannet journalist fra Danmarks journalist højskole. Han har været rejseleder i Fjernøsten, Balkan og Østeuropa og har skrevet rejseartikler fra nær og fjern til dagblade og magasiner. Stig var udsendt som dansk lektor på universitetet i Prag i tre år. Herudover er han en af Udenrigsministeriet valgobservatører og har været observatør for FN, EU og OSCE i Centralasien, Kaukasus, Balkan og Afrika.

Praktisk information

Flyrejsen
Der findes ingen direkte fly mellem Danmark og Moldovas hovedstad Chisinau. Udrejsen og hjemrejsen vil derfor være med mellemlanding. De endelige rejsetidspunkter vil blive oplyst i informationsbrevet én måned før afrejse. 

Pas
Det er visumfrit at rejse til Moldova, passet skal dog være gyldigt i 6 måneder efter endt rejse. Ved indrejse til Transnistrien vil gruppen få udstedt et 24 timers visum ved grænsen. 

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Valutaen i Moldova hedder leu. Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Moldova og kan nemt benyttes i langt størstedelen af alle butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb leu hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Vi fraråder, at medbringe danske kroner med henblik på at veksle på destinationen.
Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.