Kulturrejse til Wien

Det er i modsætningerne, at man finder spændingen. Og Wien er modsætningernes by. Først og fremmest er Wien mødestedet mellem øst og vest: Wien er en tysk by men samtidig porten til Østeuropa og Balkan: I Wien mødes Europas modsætningsfyldte kulturelle tæppe. Men Wien er også mødet mellem det traditionelle og konservative og moderniteten: Wien var i århundreder centrum for det habsburgske kejserrige, og utallige smukke kirker og barokslotte bærer endnu vidnesbyrd om denne glansperiode i byens historie. Men samtidig har Wien også været centrum for nybrud og modernitet inden for kunst, videnskab, musik og filosofi: Klimt, Freud, Schönberg og Wittgenstein. I Wien grundlægges den nye verdens ”skoler” på overgangen til det 20. århundrede, og i byens museer kan man møde det smukkeste fra denne periodes malerkunst – og på samme museer nyde det smukkeste fra enevældens barokmalerier.
Det moderne og det traditionelle lever altså side om side i Wien – og det kommer det også til at gøre på vores besøg i denne smukke og modsætningsfyldte verdensby.

Evalueringer

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


4,9 / 5


5 / 5


4,9 / 5

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Efter ankomst til hotellet går vi på rundtur i Wiens gamle bydel. På et relativt overskueligt område kan vi møde hele det gamle Wien. Vi tager udganspunkt i Wiens vartegn, Stefanskirken, der er et overmåde prægtigt og betydningsfuldt gotisk bygningsværk, men ellers er det i meget høj grad Wien som center for Habsburgernes magtfulde rige, vi møder på vores rundgang: Det er ikke mindst de smukke barokbygninger, der vidner om denne periode i Wiens historie: Det gælder både de mange kirker, hvor barokken udtrykker sig i fuldt omfang, og de lidt mere beherskede paladser for adel og fyrster. Men vi møder også det helt antikke Wien i form af minder fra den tid, hvor Wien var en grænseby i Romerriget – og vi møder det moderne Wien gennem bygninger tegnet af toneangivende arkitekter i Wiens måske mest kreative periode – tiden omkring år 1900, hvor det var Wien der satte standarden for det moderne ser vi bl.a. Otto Wagners Postsparkasse.

Dag 2
Wien var i århundreder centrum for et af Europas stærkeste riger og stærkeste fyrstehuse, Habsburgerne. Vi besøger Habsburgernes slot Hofburg og dets flotte samlinger og rum for kejserfamilien, og derefter en af Europas smukkeste bibliotekssale Prunkssaal, der er et udstyrsstykke i barokkunst.

Efter frokost besøger vi Leopoldmuseet, der indeholder en meget fin samling af den chokerende moderne kunst, der opstår i Wien omkring 1910 – ikke mindst Egon Schiele og Kokoschka. Derefter går vi en tur ned af Wiens pragtgade Ringstrasse. Gaden er anlagt i slutningen af 1800-tallet og viser hele det Østrig-Ungarnske dobbeltmonarkis rigdom og pragt. Til en lang række af dobbeltmonarkiets vigtigste institutioner blev der i denne periode bygget nye imposante bygninger, deriblandt parlamentet, der er et af den danske arkitekt Theophil Hansens hovedværker.

Dag 3
Denne formiddag besøger vi en hel anden afdeling af Wiens interessante arkitekturhistorie, nemlig Hundertwassers meget markante byggeri Krawinahaus. Efterfølgende skal vi besøge Karl-Marx-Hof, der er et vidnesbyrd om Rote Wien – det socialdemokratiske Wien. Især efter 1. Verdenskrig blev Wien en bastion for socialdemokratiet, og bystyret i Wien udmærkede sig bl.a. ved en omfattende boligbyggeri for almindelige arbejdere. Meget af dette byggeri har en stor arkitektonisk værdi, og mest imponerende er netop Karl-Marx-Hof, der også blev betegnet som ”Proletariatets Ringstrasse”.

Eftermiddagen er til fri disposition.

Dag 4
Denne dag viser Wiens spændvidde og modsætninger. Vi starter med den fascinerende modernitet, der næsten chokagtigt bryder med traditionen omkring år 1900 og som gør Wien berømt i hele Europa. Vi skal bl.a. forbi Otto Wagners Postsparkasse og den S-banestation, som han tegnede til kejseren, foruden bygningen for kunstsammenslutningen Secession, som bl.a. havde Gustav Klimt som en af sine toneangivende medlemmer. Om eftermiddagen vender vi os mod den prangende barok. I første omgang  Karlskirken, der også kaldes Wiens Hagia Sophia, og dernæst slottet Belvedere. Ud over selve slottet og en meget smuk have huser slottet en meget stor kunstsamling, deriblandt Klimts maleri ”Kysset”.

Dag 5
Vi starter dagen med at køre ud til slottet Schönbrunnen. Slottet er bygget som Habsburgernes sommerslot og er i en lettere rokoko i sammenligning med den imposante barok, der ellers præger mange af Wiens kongelige bygninger. Men det gør bestemt ikke slottet mindre imponerende. Der er omkring 1000 rum i slottet, og vi skal bl.a. se Det store Galleri – et 40 meter langt rum med en enorm frise i loftet – foruden den store og imponerende slotspark, der omgiver slottet.

Efter at være blevet bragt tilbage til Wien, besøger vi museumskvarteret og det kunsthistoriske museum. Dette museum indeholder de vigtigste af de malerier, som Habsburgerne igennem århundreder erhvervede. Det er ikke mindst den flamske samling, der imponerer: Rembrandt og Brueghel.

Dag 6
Formiddagen er til fri afbenyttelse, hvorefter vi forlader hotellet og drager hjem til Danmark.

Hvad er inkluderet?

  • Fly t/r fra København
  • 5 Overnatninger med morgenmad på centralt beliggende trestjernet hotel
  • Privat bus transfer t/f lufthavn til hotellet
  • Alle entreer nævnt i dagsprogrammet
  • To middage og to frokoster
  • Alle drikkepenge
  • Ekspertrejseleder