Libanon med Naser Khader

Libanon er et fantastisk land. Selvom landet ligger i Mellemøsten, er det anderledes end mange andre lande i området. Befolkningen er reaktionær og moderne på samme tid. Livsnydelse og religiøs ortodoksi eksisterer side om side.  Libanons befolkning er fordelt på 18 forskellige religiøse grupperinger, hvoraf de største er shiamuslimer, kristne maronitter og sunnimuslimer; hertil kommer græsk-ortodokse, drusere og armenske kristne. De forskellige religiøse grupper spiller en afgørende rolle i landets politiske liv. Kristne libanesere har traditionelt haft meget magt, og den libanesiske forfatning siger således, at præsidenten altid skal være kristen maronit, statslederen sunni-muslim og parlamentets præsident shia-muslim. Denne magtdistribution er baseret på en folketælling i 1932, hvor flertallet var kristent.  
De mange krige og konflikter i nabolandene, Israel og Syrien, har sat sit præg på Libanon, og er det land, der har modtaget flest syriske flygtninge med op til 1.5 millioner. Herudover bor der ca. 350.000 palæstinensiske flygtninge i landet. 

Oplev dette kontrastfyldte og spændende land med Danmarks førende mellemøstekspert og politiker Naser Khader, der vil give os et indblik i dette lille land, men med en meget kompleks og stor historie, der går helt tilbage til fønikerne. På denne rejse skal vi blandt andet opleve korsridderborge, hovedstaden Beirut, som er et mikrokosmos samt både syriske og palæstinensiske flygtningelejre. Vi taler også med politikere, journalister og Hizbollah-tilhængere for at få et indblik i landets diversitet. 

 

 

Status:
Udsolgt

Program

Dag 1
Afrejse

Dag 2:
I dag skal vi på byrundtur i hovedstaden, Beirut. Beirut er et libanesisk mikrokosmos, hvor hver befolkningsgruppe i høj grad bor i sine egne kvarterer – præcis som man ser det på et større plan i resten af landet. Det, der springer mest i øjnene på byvandringen, er, hvor ny den gamle bydel ser ud. Det er der en grund til. Denne del af byen var centrum for nogle af de hårdeste kampe i landets 15 år lange borgerkrig. Da freden kom i 1990, var der stort set ikke noget tilbage af den gamle bydel. Den daværende premierminister, Rafik al-Hariri, stillede sig i spidsen for en enorm genopbygningsindsats, og derfor kan man i dag gå rundt i gaderne i det Beirut, der blev ødelagt. Tæt på centrum ligger nu al-Hariris mausoleum, som vi blandt andet skal besøge.

Efter en fælles frokost besøger vi landets største arabisksprogede avis, An Nahar, hvor vi holder et møde med en journalist. Vi hører om den frie presse i Libanon og om, hvordan det er at arbejde som journalist i landet. Der er faktisk fri presse i Libanon. Det er i Libanon, man får trykt bøger, der er forbudt i andre arabiske lande. I samme forbindelse vil vi også besøge en af Libanons store TV-kanaler og tale med medarbejderne om deres vilkår.

Eftermiddag og aften er på egen hånd.

Dag 3
Vi starter dagen med et besøg på Beiruts berømte amerikanske universitet. Universitetet har siden 1866 ligget i Beiruts bymidte på en bakke med udsigt over Middelhavet. Det er her, de fleste af landets politiske ledere har fået deres uddannelse. Vi får en rundtur på området, hvor vi bl.a. hører om, hvordan det var at være studerende på universitetet under borgerkrigen. Vi slutter af med et møde med en professor, der introducerer os til det moderne Libanon, det politiske system i landet og den historie, der har skabt det. Efter dette oplæg vil der være tid til at stille spørgsmål.

Efter en fælles frokost besøger vi parlamentet. Libanons politiske system er skruet sammen på en særlig og interessant måde, hvor man, for at sikre, at alle religiøse grupper bliver repræsenteret, har regler for, hvordan de ledende poster fordeles: Præsidenten er altid kristen, premierministeren er sunnimuslim, og formanden for parlamentet shiamuslim. Vi hører om, hvordan systemet fungerer i praksis – og om det overhovedet kan fungere på længere sigt.

Aftenen er på egen hånd

Dag 4
I dag kører vi ud af Beirut og op mod det nordlige Libanon, hvor vi skal besøge nogle af Libanons mest seværdige steder, samtidig med at vi bevæger os igennem de områder, hvor landets forskellige befolkningsgrupper har bosat sig. Vi starter med at følge kystvejen nordpå til de områder, hvor de kristne maronitter bor. Kort tid efter at vi har forladt Beirut, gør vi holdt ved de imponerende drypstenshuler ved Jeita. Resten af dagen står i kristendommens tegn. Vi spiser frokost i en landsby på vejen videre mod den antikke by Byblos. Her finder vi en næsten intakt korsridderborg flankeret af romerske ruiner. Byen menes at have været beboet siden år 8800 f.Kr., hvor fønikerne grundlagde den, og det er muligvis verdens ældste beboede og stadig fungerende by.

Dag 5
I dag skal vi opleve Bekaa-dalen, hvor størstedelen af befolkningen er shiamuslimer, og hvor vi også her finder mange tilhængere af Hizbollah. I Bekaa-dalen starter vi med at opleve, hvad der må siges at være Libanons største seværdighed - romerske ruiner med Bacchustemplet ved Baalbek. Det UNESCO-beskyttede tempel er overraskende intakt og nok den mest imponerende romerske ruin, man kan finde i hele Mellemøsten. Vi giver os god tid til at tage området ind. Vi spiser en fællesfrokost og prøver at få et møde med en lokal, der kan fortælle os om Hizbollah, og om, hvad der gør denne gruppering så populær blandt befolkningen. 

Om eftermiddagen kører vi tilbage til Beirut, hvor der er tid på egen hånd. 

Dag 6
Krigen i Syrien presser Libanon med et stort antal af flygtninge, der har krydset grænsen. Omkring hver tredje person i Libanon er i dag flygtet fra Syrien. Vi vil i dag besøge en syrisk flygtningelejr. Her vil vi få beretninger om livet i en flygtningelejr og hvordan konflikten har påvirket Libanon både politisk og økonomisk.

Afslutningsmiddag 

Dag 7
Hjemrejse