Mariinskij-teatret

Skt. Petersborgs berømte og historiske teater med den ikoniske pastelgrønne farve åbnede i 1860, men det empiriske balletkompagni, som har til huse i teateret, blev grundlagt i 1783 efter et dekret udsendt af Katarina den Store. Teateret er navngivet efter Maria Alexandrovna, Alexander II’s kone og kerjserinde Dagmars svigermor, og havde verdens største scene på den tid. Marius Pepita, den måske største balletkoreograf i verdenshistorien, blev direktør på teateret, og mange af hans store balletter - nogle i samarbejde med Pjotr Tjajkovskij - havde premiere her bl.a. Svanesøen, Nøddeknækkeren, Tornerose og Raymonda. Under sovjettiden hed teatret 1924-1935 Leningrad teater og derefter Kirov-teatret, inden det i 1992 igen fik sit gamle kejserindenavn tilbage.

Den historiske scene

Den historiske scene

Den historiske scene har huset premiererne på mange store balletter og operaer, og de sidste regerende zar-familier har siddet i denne sal. Salen har plads til over 1500 publikummer og er især kendt for sit ikoniske smukke scenetæppe fra 1914 og det smukke blå loft med den klassiske lysekrone i midten. 

Den nye scene (Mariinskij II)

Den nye scene (Mariinskij II)

I 2013 stod Mariinskij-teatrets nye scene klar med plads til 2000 publikummer lige på den anden side af kanalen overfor den gamle bygning. Væggene ud til forhallen er beklædt med lyse kalksten fra Jurabjergene, og selve salen er beklædt med smukt lyst træ og designet til at give en særlig god akustik. 

Koncertsalen

Koncertsalen

Mariinskij åbnede i 2006 deres nye koncertsal, efter en brand havde ødelagt en del af den gamle bygning i 2003. Her spilles dagligt klassiske koncerter med kor og orkestre.