Rejser til Balkan

Balkan omfatter et område på 480.000 km2 i det sydøstlige Europa. Fra Adriaterhavet i vest til Sortehavet i øst. Balkan dækker bl.a. over landene Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Albanien. Balkan er navngivet efter Balkanbjergene og kan oversættes til ”bjerg” på tyrkisk.

Balkanhalvøen har igennem historien fungeret som bindeled og grænseland imellem det europæiske fastland og Mellemøsten. Balkan er derfor også præget af stor sproglig, kulturel og religiøs mangfoldighed, hvilket igennem historien har givet grobund for politisk uro og splittelse, og har resulteret i flere interne krige og konflikter. Dog kan man alligevel tale om karakteristiske fællestræk for Balkans folkeslag, der oftest kommer til udtryk igennem kulturelle værdier som mad, musik og dans.

Balkans mangfoldighed og multietniske sammensætning kom for alvor til udtryk i det 20. århundrede. Først med Balkankrigene - 1912-1913, som gav grobund for 1. verdenskrig, og senere igen i 1990’erne da der udbrød borgerkrig i det tidligere Jugoslavien. Disse konflikter har medført at kortet over Balkan har været tegnet om flere gange og stadigvæk i dag er under udvikling med nye stater og nationer der bliver uafhængige, senest Kosovo i 2008. Siden balkankrigene i 1990'erne er flere balkanlande rykket tættere på det øvrige Europa med medlemskaber indenfor bl.a. EU og NATO. 

Rejseledere

Rundrejse på Balkan med Karsten Fledelius

Kampen om historien på det vestlige Balkan - - en rejse gennem Europas nyeste stater Denne rundrejse bringer os på 9 dage igennem de fire balkanlande Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo og Nordmakedonien. Vi kommer undervejs til, hvad der for de flester er helt ukendte egne,...Læs mere

Rundrejse i Albanien

Albanien er et af de mere ukendte lande på Europakortet, og var indtil starten af 1990'erne fanget bag jerntæppet og dermed et lukket rejseland for mange. Selvom landet fra 1946 var kommunistisk styret af diktatoren Enver Hoxha, så skilte Albanien sig alligevel ud fra de øvrige k...Læs mere