Adriaterhavets perler: Kroatien, Korfu, Albanien og Montenegro

På dette krydstogt på Adriaterhavet skal vi besøge 4 lande: Grækenland, Kroatien, Albanien og Montenegro, der på hver sin måde fortæller historien om det mangfoldige og historierige Balkan. Vi vil undervejs besøge kendte og mindre kendte byer og områder, og få et omfattende indtryk af de fire landes forskelligheder og kulturer, der på trods af den geografiske nærhed kan byde på en bred variation i både mad, håndværk, mm.

Vi starter i Kroatien hvorfra vi sejler ned langs kysten – på vejen kommer vi til at opleve middelhavets helt særlige blanding af vild natur, pulserende storbyer og lange historie. På den græske ø Korfu kommer vi til at opleve en mere moderne side af Grækenlands historie, hvorimod Albanien vil føre os tilbage til antikken, og landets osmanniske fortid samt tilbyde flere stop ved områder på UNESCOs verdensarvsliste. Albanien byder dog også på moderne storby og storslået middelhavsnatur. Vores sidste stop inden vi retunerer til Dubrovnik er Montenegro hvor vi besøger byen Stari Bar. 

Rejsen gennemføres på det bedst tænkelige tidspunkt, i slutningen af marts måned. På denne årstid har de høje temperaturer endnu ikke meldt deres indtog, og vi kan derfor nyde vores byvandringer og rundvisninger under behagelige klimatiske forhold.  Dette tidspunkt er desuden lige før højsæsonnen for turister begynder, og der vil derfor være god plads til at komme rundt uden de store menneskemængder. Rejseleder er Danmarks førende Balkanekspert Karsten Fledelius, der undervejs vil afholde foredrag om Balkans historie, samt lede alle ekskursioner og rundvisninger og sørge for at sætte alt det vi ser i den rette kontekst. 

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Fly fra København til Dubrovnik. Efter indkvartering vil der være velkomstdrinks og introduktion samt middag på skibet. 

Dag 2
Denne dag skal vi opleve Dubrovnik, som er på UNESCOs verdensarvsliste, og er blevet beskrevet som bl.a. 'paradis på jord' og som 'Adriaterhavets perle'. Vi går en tur på Dubrovniks bymur, som siden middelalderen har sikret Dubrovniks frihed som uafhængig bystat. Det var først med den franske kejser Napoleons troppers indtog i 1808 at byen blev betvunget. På turen er der en fantastisk udsigt til byens mange spir, tårne og røde tage, som alle har undergået restaurering efter bombningerne i 1991-1992. Fra muren er der også udsigt til bl.a. øen Lokrum og fortet Lovrijenac, samt mulighed for korte glimt ned i baghaver, hvilket giver os et indblik i det levende liv i byen. Undervejs får vi bl.a. fortalt historien om Dubrovnik og perioden på næsten et år, hvor byen var belejret. Fra bymuren går vi ned i den gamle bydel og begiver os igennem de små gader, mens vi ser nærmere på de mange kirker, der er at finde i Dubrovniks gamle bydel. 

Om eftermiddagen er vi tilbage på båden og vil sejle langs med den Albanske og Montenegrinske kyst. Om aftenen vil der være underholdning på skibet.

Dag 3
Formiddagen forløber med indsejling til Korfu, hvor Odysseus efter sigende skulle have gjort sit sidste stop inden han vendte tilbage til Ithaka. Efter frokost skal vi på byvandring i den gamle bydel, som er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Den gamle bydel kan dateres tilbage til det 8. århundrede f.Kr. Det vi ser i dag er dog "kun" omkring 500 år gammelt. Vi skal derefter besøge Achilleion, et af øens kendemærker. Paladset blev bygget af kejserinde Sissi af Østrig, som en hyldest til den græske kultur.

Skibet bliver liggende i havn på Korfu natten over, der vil derfor være mulighed for at benytte aftenen til på egen hånd at gå på opdagelse i Korfu by eller blive på skibet og nyde aftenens underholdning. 

Dag 4
Vi afsejler fra Korfu, og sætter kursen mod den albanske kyst og byen Sarandë. Ved ankomst tager vi på ekskursion til Butrint Nationalpark, der er i særklasse hvad græsk-romerske ruinbyer angår. For 85 år siden blev byen udgravet og man fandt overraskende både et tempel, et teater, offentlige badehuse, private villaer og et meget tidligt kristent dåbskapel med et smukt mosaikgulv.

Om eftermiddagen er der mulighed for at tilkøbe en ekskursion til byen Gjirokastër. Gjirokastër er et unikt eksempel på en velbevaret Ottomansk by med et fort i centrum. Husene er særegne med detaljer og udsmykning der kan dateres til det 17. århundrede. I basaren i Gjirokastër kan man købe håndlavede træfigurer, håndvævede tæpper og meget andet. Vi kommer til at smage på lokale produkter i slutningen af turen. Gjirokastër er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. (Ekskursionen varer ca. 5 timer, inkl. omkring ca. 3 timers kørsel).

Dag 5
Vi er sejlet længere nordpå langs Albaniens kyst, og lægger i dag til i havnebyen Vlore, hvorfra vi tager på ekskursion til Apollonia og Berat. Første stop bliver i Berat, en ottomansk by som i 2008 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Vi skal på byvandring, hvor vi bl.a. kommer op af den stejle marmorbrostensbelagte gade der fører til byens stadig beboede borg. Efter at vi har oplevet Berat, tager vi videre til Albaniens største arkæologiske udgravningsområde – Apollonia. Apollonia blev grundlagt i 588 f.Kr. af grækere fra Korinth og Corfu, men byens storhedstid kom først da byen blev indlemmet i romerriget. Foruden ruinerne besøger vi også det tilstødende museum.

Om eftermiddagen vender vi tilbage til båden, og aftenens underholdning er albansk inspireret.

Dag 6
Vi ankommer til Albaniens næstestørste by Durrës, hvorfra vi kører ind i landet til hovedstaden Tirana. I Tirana, der er Albaniens centrum for kultur, økonomi og politik, ser vi bl.a. den centrale Skanderbeg plads, der er omgivet af regeringsbygninger og den historiske Et’hem Bey moské. Vi besøger det Nationalhistoriske museum, der viser Albaniens historie fra det gamle Illyrien frem til perioden efter kommunismens fald. Efter besøget i Tirana vender vi tilbage til skibet, der i løbet af aftenen begiver sig nordpå mod Montenegro. 

Dag 7
Vi lægger til i Montenegro og byen Bar, hvorfra vi kører den korte tur til byen Stari Bar, der ligger i bjergene over Bar. Her skal vi på byvandring og se nogle af de steder - byporten, våbenrummet, prinsens- og biskoppens palads, der vidner om byens historiske rolle. 

Om eftermiddagen sejler vi op langs den montenegrinske kyst gennem Kotors bugt. Om aftenen er der afskedsmiddag.

Dag 8
Efter morgenmad tjekker vi ud fra skibet. Der vil være tid på egen hånd i Dubrovnik inden vi kører til lufthavnen og flyver retur mod København. 

6 steder på UNESCOs Verdensarvsliste

På dette krydstogt i Adriaterhavet kommer vi forbi hele 6 steder der er optaget på UNESCOS Verdensarvsliste

 1. Dubrovnik (Kroatien)
 2. Korfu gamle by (Grækenland/Korfu)
 3. Butrint nationalpark (Albanien)
 4. Gjirokastër (Albanien) Tilkøb
 5. Berat (Albanien)
 6. Apollonia (Albanien)

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København - Dubrovnik
 • 8 dages krydstogt med fuldt kulturprogram
 • 7 overnatninger i kahyt med eget bad og toilet
 • Fuld Pension
 • Alle drikkevarer inkl. øl, vin, vand, te og kaffe. (inkluderer ikke spiritus)
 • Alle entréer ifm. programmet
 • Alle drikkepenge
 • Ekspertrejseleder
 • Foredrag og underholdning ombord på skibet
 • Byvandring i Dubrovnik
 • Byvandring i Korfu by
 • Entré til Achilleion
 • Besøg i Butrint
 • Entré til Apollonia
 • Byvandring i Berat
 • Byvandring i Tirana
 • Besøg på Tiranas naturhistoriske museum
 • Besøg på Tiranas nationalmuseum
 • Besøg i Et’hem Bey moskeen
 • Byvandring i Stari Bar
 • Kotors bugt

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængige af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter, hvor det forudsættes at deltageren kan gå 3-5 km i et almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Desuden er flere af de steder, vi besøger undervejs ikke egnede for personer med omfattende gangbesvær. Vi råder derfor personer der er gangbesværet til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for bestilling af rejsen.

Vejr
Vejret langs Kroatiens kyst ved Adriaterhavet er i august måned typisk middelhavsvejr med sol og temperaturer omkring 25-30 grader i løbet af dagen. 

Rejseleder

Cand.mag., universitetslektor og forfatter

Karsten Fledelius er cand.mag. i historie og slaviske sprog fra Københavns Universitet. Efter en karriere som forsker og underviser i central- og østeuropæisk historie og historisk metode overgik han i 1986 fra Historie til Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet. 1978-86 var han tillige studieleder i historie ved Folkeuniversitet i København, 1986-2012 studieleder i filmvidenskab. Hans løbebane som forfatter, journalist, analytiker og international forhandler tog for alvor fart i 1990erne under krigene på Balkan, hvor han især gjorde sig gældende som kommentator i aviser og på TV og radio, dels udgav bøger og artikler om østeuropæiske emner. Fra 1996-2004 har han været valgobservator for OSCE (Balkan, Rusland).