Krydstogt langs Kroatiens kyst

 

Den kroatiske Adriaterhavskyst regnes af mange for den smukkeste af alle Middelhavets kyster. Den er bjergrig og frugtbar, og foran den ligger 79 større og mindre naturskønne øer. På dette krydstogt langs Kroatiens kyst skal vi besøge det gamle kulturområde Dalmatien, som kyststrækningen er blevet benævnt siden oldtiden, og som rummer nogle af middelhavsverdenens mest fascinerende byer med deres bymure, snævre gader, paladser og kirker. På dette krydstogt i Adriaterhavet vil vi bevæge os rundt i dette møde mellem bjerge og hav, kulturminder og nutid. Dalmatien er opkaldt efter Dalmatae-stammen og nævnt i Bibelen som stedet Titus drog hen efter at have forladt Paulus. 

På dette krydstogt langs Kroatiens kyst skal vi besøge Adriaterhavsøerne: Mljet, Korcula, Sibenik, Trogir, Hvar og Vis samt kystbyerne Dubrovnik, Split og Kotor. Vores ekspertrejseleder tager os med på opdagelse i de krogede middeladerlige gader og langs de stemningsfyldte havnefronte. 

Evalueringer

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


5 / 5


4,8 / 5


4,6 / 5

Status:
Udsolgt

Billeder

Mere om Kroatien

Kroatien var i århundreder en del af det Romerske imperium. I det 7. århundrede blev  det romerske herredømme dog brudt af invasioner fra Avar- og Kroatstammerne. Disse stammer blev i landet og skabte det kroatiske kongerige i år 925. 

Gennem ægteskab blev Kroatien senere en del af Ungarn og gennem de næste 400 år voksede truslen fra naboerne Det Ottomanske Imperium og Den Venetianske Republik sig større. I 1428 kontrollerede Venedig det meste af Kroatien. Det Ottomanske Imperium førte flere succesfulde kampagner, hvilket førte til, at det kroatiske parlament valgt en habsburgsk konge til at regere over Kroatien forudsat, at han ville respektere deres politiske rettigheder og beskytte dem mod osmannerne. Først i 1539 led Osmannerne et afgørende nederlag.

Mellem 1797 og 1809 besatte Det Franske Imperium langsomt hele den kroatiske kystlinje og gjorde en ende på den venetianske republiks tilstedeværelse i Kroatien og skabte de illyriske provinser. I 1813 blev provinserne erobret og indlemmet i Det Østrigske Imperium, dog stadig med egne politiske rettigheder.
D. 29. oktober 1918 erklærede det kroatiske parlament landet for selvstændigt og besluttede at samle de nyoprettede slovakiske, kroatiske og serbiske stater. Den politiske situation forværredes dog gennem de næste 10 år og førte til et diktatur under Kong Alexander fra 1929 – 31, hvor landets navn blev ændret til Jugoslavien og en unitær konstitution indført. 

Dagsprogram

Programmet er vejledende.

Dag 1
Efter ankomst til Dubrovnik begiver vi os straks til vores skib. Vi spiser aftensmad om bord. Denne aften vil Karsten Fledelius holde et foredrag, der præsenterer området og rejsen.

Dag 2
Denne dag skal vi opleve Dubrovnik, som er på UNESCOs verdensarvsliste og er blevet beskrevet som bl.a. paradis på jord og som Adriaterhavets perle. Vi går en tur på Dubrovniks 2 km. lange bymur, som gennem middelalderen og flere århundreder efter sikrede Dubrovniks frihed som uafhængig bystat. Det var først med den franske kejser Napoleons troppers indtog i 1808, at byen blev betvunget. På turen er der en fantastisk udsigt til byens mange spir, tårne og røde tage, som alle har undergået restaurering efter bombningerne i 1991-1992. Fra muren er der også udsigt til bl.a. øen Lokrum og fortet Lovrijenac, samt mulighed for korte glimt ned i baghaver, hvilket giver os et indblik i det levende liv i byen. Undervejs får vi bl.a. fortalt historien om Dubrovnik og perioden på næsten et år, hvor byen var belejret. Fra bymuren går vi ned i den gamle bydel og begiver os igennem de små gader, mens vi ser nærmere på de mange kirker, der er at finde i Dubrovniks gamle bydel. Der vil efterfølgende være tid på egen hånd i byen.

Denne aften er der underholdning på båden, mens vi afsejler fra Dubrovnik og sætter kursen mod øen Mljet.

Dag 3
Vi anløber øen Mljet. Øen er dækket af over 70% skov og har bevaret sin vilde natur, men er derudover også kendt for sin produktion af vin, oliven og gedeost. Ifølge legenden er det på denne ø, at Odysseus tilbragte syv år på hans færd hjem.

Efter et par timer på øen, hvor det har været muligt at begive sig rundt i den vilde natur, sejler skibet videre mod øen Korcula, hvor vi ligger til ved øens hovedby af samme navn. Her skal vi på byvandring i de snævre gader i den gamle by. Gaderne er anlagt, så de bedst muligt skærmer for vinden, men samtidig lader luften cirkulere. Vi skal opleve byens vigtigste seværdighed Markus-katedralen der blev påbegyndt i 1301, og kort derfra finder vi den berømte venetianer Marco Polos fødehjem. Vi går videre igennem byen og ser de historiske bygninger fra bl.a. tidligere venetianske guvernører og velhavende lokale handelsmænd, herunder et af Kroatiens ældste teatre fra 1500-tallet. Efter vores byvandring er resten af dagen på egen hånd.
Blot 2 km fra byen finder man Sankt Antons høj. En allé flankeret af cypres-træer fører til en 102-trins trappe der bringer en til toppen af bakken, hvor man finder et lille kapel dedikeret til den katolske helgen Antonius af Padua, nok den mest populære helgen i Kroatien. Herfra er der udsigt over øen. Middag på skibet, men aftenen er fri til at begive sig rundt i Korcula, da skibet først afsejler næste morgen.

Dag 4
Formiddagen bruges om bord på skibet, mens vi sejler nordpå langs den kroatiske kyst, mod kystbyen Sibinik, beliggende ved Krka-flodens udmunding. Byen er det politiske, økonomiske, sociale og kulturelle centrum for regionen og den er den ældste hjemmehørende kroatiske kystby og Dalmatiens 3. største by med 42.000 indbyggere.

Byens hovedseværdighed er Jacobskatedralen, der er bygget udelukkende i sten. Vi går på byvandring i byen, hvor vi bl.a. skal høre om byen og områdets historie under venetiansk og senere Habsburgsk styre. Om aftenen er der underholdning på skibet, men der er også mulighed for at benytte aftenen i land, da skibet forbliver i havn natten over.

Dag 5
Vi sejler den korte vej fra Sibinik til øen Trogir, hvor vi går på opdagelse i det historiske centrum af Trogir by, som faktisk ligger på en ø. Vi besøger bl.a. byens romersk-katolske katedral og det imponerende Kamerlengo-fort, som er bygget i det 15. århundrede. Efter et par timer i Trogir sejler vi videre til byen Split, hvor vi skal på en guidet tur gennem den romerske kejser Diokletians 1700 år gamle palads, som udgør hjertet af Splits gamle bydel. Efter rundvisningen begiver vi os på en kort byvandring i Splits gamle bydel, inden der vil være tid til på egen hånd til at opleve Split, og den balancegang mellem tradition og modernitet, som tydeligt træder frem, når man bevæger sig rundt i den historiske by.

Denne aften holder Karsten Fledelius foredrag om Kroatiens antikke arv.

Dag 6
Denne morgen ankommer vi til øen Hvar. Øens placering i Adriaterhavet har betydet, at den igennem historien har udgjort en vigtig handelspost for handlen med Italien, samt den videre handel ud i Middelhavet. Øen var en vigtig venetiansk flådebase, hvilket medførte stor fremgang for øen og en opblomstring af kultur og kunst. Skibet lægger til i hovedbyen af samme navn, hvor vi begiver os på en byvandring i den pittoreske by, som har det mest behagelige klima i hele Kroatien, sommer såvel som vinter.
Efter at have benyttet formiddagen i Hvar afsejler vi og sætter kursen mod øen Vis. Vis er den vestligste af øerne ud for Kroatiens kyst. Den har i mange år været isoleret fra turisme grundet dens militære betydning, men har de senere år åbnet sig mere for offentligheden. Der vil være mulighed for på egen hånd at opleve øens hovedby, inden skibet afsejler og begynder rejsen tilbage mod kysten og byen Kotor i Montenegro.

Dag 7
I dag forlader vi Kroatien og rejser ind i Montenegro. Vi skal besøge byen Kotor, der er på Unescos liste over verdenskulturarve. Byen betragtes som en af ​​de bedst bevarede middelalderbyer ved Adriaterhavet. I Kotor skal vi på byvandring, hvor vi først besøger den katolske Skt. Markus Kirke og efterfølgende den ortodokse Skt. Trifons Kirke, der mellem 1657 og 1812 både havde et katolsk og et ortodokst alter.

I løbet af eftermiddagen befinder vi os tilbage på skibet, som sætter kursen mod nord og tilbage mod stedet hvor vi startede, Dubrovnik. Om bord holder Karsten Fledelius et foredrag der vil fokusere på Balkan-krigene i 90’erne.
Sent denne aften er vi tilbage i Dubrovnik. 

Dag 8
Hjemrejse til København. 

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København - Dubrovnik 
 • 8 dages krydstogt med fuldt kulturprogram
 • 7 overnatninger i kahyt med eget bad og toilet
 • Fuld pension fra aftensmad dag 1 til morgenmad dag 8
 • Alle drikkevarer på skibet inkl. vin, vand, øl, kaffe, te og spiritus
 • Alle entréer ifm. programmet 
 • Alle drikkepenge 
 • Ekspertrejseleder
 • Foredrag og underholdning ombord på skibet
 • Byvandring i Dubrovnik
 • Byvandring i Korcula
 • Markus-katedralen, Korcula
 • Jacobs-katedralen, Sibinik
 • Byvandring i Sibinik
 • Krka Nationalpark
 • Byvandring i Trogir
 • Katedralen i Trogir
 • Kamerlengo-fort i Trogir
 • Diokletians Palads i Split
 • Byvandring i Split
 • Byvandring i Hvar
 • Byvandring i Kotor
 • St. Markus Kirke, Kotor
 • Skt. Trifons Kirke, Kotor

Rejseleder

Cand.mag., universitetslektor og forfatter

Karsten Fledelius er cand.mag. i historie og slaviske sprog fra Københavns Universitet. Efter en karriere som forsker og underviser i central- og østeuropæisk historie og historisk metode overgik han i 1986 fra Historie til Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet. 1978-86 var han tillige studieleder i historie ved Folkeuniversitet i København, 1986-2012 studieleder i filmvidenskab. Hans løbebane som forfatter, journalist, analytiker og international forhandler tog for alvor fart i 1990erne under krigene på Balkan, hvor han især gjorde sig gældende som kommentator i aviser og på TV og radio, dels udgav bøger og artikler om østeuropæiske emner. 1996-2004 har han været valgobservator for OSCE (Balkan, Rusland). 

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter, hvor det forudsættes at deltageren kan gå 3-5 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Desuden er flere af de steder, vi besøger undervejs ikke egnet for personer med omfattende gangbesvær. Vi råder derfor personer der er gangbesværet til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for bestilling af rejsen.

Vejr
Vejret langs Kroatiens kyst ved Adriaterhavet er i august måned typisk middelhavsvejr med sol og temperaturer omkring 25-30 grader i løbet af dagen. 

 

Opgradering og priser

Rejsens grundpris er for én person i dobbeltkahyt på dæk 1 - lower deck.

Kahytterne på dæk 1 og 2 er placeret i bunden af skibet men over vandlinjen, og er udstyret med et koøje, der ikke kan åbnes. For kahytter med større vinduer kræves opgradering til dæk 3 eller 4.

Opgradering
Der er mulighed for at blive opgraderet til skibets øvrige dæk, se nedenstående priser:

Dobbeltkahyt på dæk 2 - Main deck - 2.000 kr. per person.
Dobbeltkahyt på dæk 3 - Reception deck - 3.000 kr. per person.
Dobbeltkahyt på dæk4 - Upper deck - 4.000 kr. per person.

Ovenstående priser er pr. person i dobbeltkahyt.

Kahytterne på dæk 2 - main deck, er udstyret med koøjer der ikke kan åbnes. Kahytterne på dæk 3 og 4 er udstyret med et større vindue. 

Samtlige kahytter på skibet - uanset dæk, er udstyret med: vindue eller koøje, klimaanlæg, badeværelse med brus og toilet, hårtørrer, TV, radio og pengeskab.

Enekahyt
Det er desværre ikke muligt at tilbyde enekahyt på disse rejser.