Rundrejse i Albanien

Albanien er et af de mere ukendte lande på Europakortet, og var indtil starten af 1990'erne fanget bag jerntæppet og dermed et lukket rejseland for mange. Selvom landet fra 1946 var kommunistisk styret af diktatoren Enver Hoxha, så skilte Albanien sig alligevel ud fra de øvrige kommunistiske stater. Albanien var udpræget Stalinistisk, og opfattede Sovjets udvikling efter Stalins død som værende for liberal, hvilket medførte et forværret forhold til Sovjetledelsen og i sidsten ende et brud med både Comecon og Waszawapagten. I 1950- og 60'erne oplevede Albanien fremgang industrielt, økonomisk og velfærdsmæssigt, dog ikke på tilsvarende niveau som i Vesten, men landets udvikling aftog i takt med, at Albanien isolerede sig fra omverdenen. Efter Hoxhas død i 1985 overtog nye ledere, men en økonomisk krise og generel voksende utilfredshed med den stærke undertrykkelse af tanker og bevægelighed øgede presset for reformer. Albanien afholdte sit første demokratiske valg i 1991.

Vores ekspertrejseleder Rikke Rasch har et særligt indblik i dette land efter i over 20 år at have beskæftiget sig med Albanien på flere måder. Hun taler sproget flydende og på baggrund af hendes mange personlige forbindelser, kan hun tage os med på en unik rejse bag facaden. 

På denne rundrejse skal vi lære Albanien og albanerne godt at kende. Langt de fleste har et meget sparsomt kendskab til dette lille land, som er rigt på historie og kultur, og derfor skal vi både opleve landets old-græske forbindelse, når vi besøger ruinerne i Butrint og den UNESCO anerkendte oldtidsby Berat, samt blive klogere på landets nyere historie, når vi besøger byen Vlora hvor vi ser statuen Folkets Helte og museet for Albaniens selvstændighed. Vi kommer også til byen Gjirokastra, hvor landets tidligere diktator Enver Hoxha og landets måske mest kendte forfatter og poet Ismail Kadare er født.  Vi slutter rejsen i hovedstaden Tirana, hvor de socialistiske byggerier minder os om landets ikke så fjerne fortid.

Evalueringer

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


4,5 / 5


4,9 / 5


4,8 / 5

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse mod Albaniens hovedstad, Tirana, hvor vi indkvarterer os den første dag. 

Dag 2
I dag kører vi mod UNESCO-byen Berat. Byen er kendt som ”de tusinde vinduers by” på grund af de mange huse, der er bygget ind i klipperne. Vi ankommer til Berat og indkvarteres på hotel lige midt i den 2.400 år gamle by. Vi tager herefter ud på en byvandring i Berat. Derefter går vi op af den stejle marmorbrostensbelagte gade til byens stadig beboede borg. Tidligere var der 42 kirker inden for borgmurerne, i dag er der 8 tilbage. Inden for borgen findes også Onufi-museet, hvor man kan se et rigt udvalg af malerier og ikoner af den berømte middelaldermaler Onufi, der især er kendt for sin brug af en helt speciel rød farve. Efter besøget på borgen spiser vi en fælles frokost. På vejen ned stopper vi ved det lille, men veludstyrede, etnografiske museum. Om eftermiddagen kører vi til vinproducenten Cobo lidt uden for byen. Familien Cobo har produceret vin siden 1900, med undtagelse af 1945-1990 hvor det ikke var tilladt at producere vin privat i Albanien. I dag fremstiller familien ca. 100.000 flasker om året på rent albanske druer – og man bliver med garanti positivt overrasket over vinen.

Dag 3
Vi kører i dag videre til Vlora, hvor vi tager direkte ind til centrum af Vlora og gør holdt ved statuen af Folkets Helte, hvor Rikke fortæller om den nationale renæssance. Herefter går turen videre til museet for Albaniens selvstændighed. Derefter kører vi videre ned langs kysten og holder kaffepause på en café med udsigt til Karaburun, Albaniens største halvø. Næste stop er Llogara nationalpark, hvor vi nyder en fælles frokost. Efter frokosten kører vi til Porto Palermo, hvor vi blandt andet gør stop ved Ali Pashas velbevarede fort og hører om dengang landet hørte under osmannerne. 

Dag 4
Efter morgenmaden kører vi mod kystbyen Sarande, hvor vi indlogeres på vores hotel tæt ved vandet. Få kilometer syd for Sarande ligger Butrint Nationalpark. Butrint er i særklasse hvad græsk-romerske ruinbyer angår. For 85 år siden blev byen udgravet og man fandt overraskende både et tempel, et teater, offentlige badehuse, private villaer og et meget tidligt kristent dåbskapel med et smukt mosaikgulv – det er meget svært ikke at blive begejstret over stedet. Efter en fælles frokost kører vi til Syri i Kalter og vandrer hen til den naturligt forekommende kilde, der kaldes ”Det blå øje”. 

Dag 5
Næste stop er Gjirokastra, der ligesom Berat er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Byen er kendt som fødeby for to meget kendte albanere, nemlig den tidligere diktator Enver Hoxha og Albaniens store forfatter, Ismail Kadare. Den gamle del af middelalderbyen er særdeles velbevaret med en enestående arkitektur og de brostensbelagte gader fremstår i deres oprindelige form. Øverst oppe i byen ligger Gjirokastras fort, hvorfra der er udsigt over den gamle bys grå stentage. Under Hoxhas styre blev fortet brugt som fængsel. I dag bruges det som våbenmuseum og som koncerthus. Forfatteren Ismail Kadare har skrevet en lille fin bog om byen, der på engelsk hedder ”Chronicle of Stone”.

Aftenen er på egen hånd. 

Dag 6
Vi forlader i dag Gjirokastra og kører tilbage til Tirana. På vejen gør vi stop ved Tepelëne, hvor vi ser Ali Pashas statue. Vi besøger klostret i Ardenicë og i kyst- og havnebyen Durrës, som er en af Albaniens vigtigste havnebyer og en af de ældste i landet. Store dele af det antikke Durrës sank i havet eller kollapsede ved et jordskælv i slutningen af 1200-tallet og blev derefter dækket til. Vi besøger det romerske amfiteater, der for få år siden blev udgravet, og som er delvist renoveret.

Vi besøger også det National-historiske museum med den karakteristiske facade dækket af en smukt udført socialistisk mosaik. 

Vi slutter aftenen med en fælles afslutningsmiddag

Dag 7
Afrejse mod København

 

Hvad er inkluderet

 • Fly København – Tirana tur/retur
 • Overnatning i dobbeltværelse på centralt beliggende trestjernet hotel med eget bad og toilet
 • Morgenmad alle dage
 • Tre fælles frokoster og tre fælles middage
 • Alt transport i forbindelse med programmet
 • UNESCO-byen Berat
 • Vinproducenten Cobo
 • UNESCO-byen Gjirokastra
 • Sarande
 • Nationalparken Butrint
 • Ali Pashas velbevarede fort
 • Nationalhistoriske Museum 
 • Nationale Kunstmuseum
 • Regeringsbygningerne
 • Et’hem Bey-moskéen og klokketårnet
 • Alle udflugter og adgangsbilletter ifm. programmet
 • Lokal, engelsktalende rejselederassistent
 • Alle drikkepenge

Praktisk information

Strabadser 
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Den albaniske valuta hedder lek. Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Albanien og kan benyttes i langt størstedelen af alle større butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Det er ikke muligt at veksle til lek uden for Albanien. Vi anbefaler at medbringe euro, hvis De ønsker at veksle til lek i Albanien. Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.