Baltikum bag facaden - kulturrejse til Estland, Letland og Litauen

Estland, Letland og Litauen. Det var den remse, vi lærte i skolen, og dermed sluttede kendskabet til landene for de fleste af os danskere i de mange år, da landene lå bag jerntæppet som en del af Sovjetunionen. Det ændrede sig i de bevægede dage i begyndelsen af 90’erne, da de baltiske lande ved ”den syngende revolution” atter kom tilbage på landkortet.

I 1990 oprettede Danmark – som det første land i Europa – et Dansk Kulturinstitut i Riga med filialer i Tallinn og Vilnius, og kultursamarbejdsprojekterne tog fart. Akademisk Rejsebureaus rejseleder Rikke Helms var den, der fik privilegiet at oprette Det Danske Kulturinstituts tre afdelinger i Baltikum og blev således det danske hovedvidne til de mange begivenheder i denne dramatiske og højspændte periode, hvor landene kom ud af USSR og ind i EU.

På denne rundrejse kommer vi gennem de tre skovrige “storke-lande” på den anden side af Østersøen, hvor vi vil lære deres omtumlede historie at kende, og med egne øjne se hvor forskellige de faktisk er. Fra Tallinns middelalderborg over handelsbyen Riga til det katolske Vilnius. Undervejs kommer vi ind bag facaden på de tre lande, når vi bl.a. møder Silvi Teesalu, tidligere leder for Det Danske Kulturinstituts underafdeling i Tallinn. Silvi vil introducere os til historien om landenes løsrivelse og Den Syngende Revolution. I Riga besøger vi eksklusivt Det Danske Kulturinstitut, hvor vi møder direktør Simon Drewsen Holmberg, som fortæller om det nuværende kultursamarbejde mellem Letland og Danmark. 

Generelt:

Programmet:

Rejseleder:

Lærerig:


4,7 / 5


4,9 / 5


4,8 / 5


5 / 5

 
Pris fra:
12.995,-
Dage:126
- Fly København - Tallinn
- Fly Vilnius - København
- Overnatning i dobbeltværelse på trestjernede hoteller
- Morgenmad alle dage
- fem frokoster og to middage
- Ekspertrejseleder
- Fuldt kulturprogram
- Alle entreér ifm. programmet
- Alle drikkepenge

Eneværelse fra 990 kr.
Bestil rejse

Dagsprogram

Nedenstående dagsprogram er vejledende, vi forbeholder os retten til at ændre i programmets sammensætning. Det endelige dagsprogram vil blive udleveret på afrejsedagen.

Dag 1
Efter indcheckning på vores hotel, der ligger i det centrale Tallinn, går vi til fods en tur - op og ned - ad de smalle, brostensbelagte gader bag bymuren med de røde tårne i Tallinns pittoreske gamle bydel Vanalinn. Butikker og kælderbeværtninger afløser hinanden blandt de grønne, blå, hvide eller lyserøde borgerhuse mellem kirkespirene. Kigger man ind i en kirke, føler man sig hensat til et sted i den danske provins. De ældste bygninger går helt tilbage til 1400-tallet. I 1997 blev Vanalinn opført på UNESCO’s verdensarvsliste. 
På vejen ser vi smedejernsskulpturen "Tuli Lipp" ("der kom et flag") af Mari Rass og Liina Stratskas i den Danske Konges Have. "Tuli Lipp" symboliserer legenden om det røde flag med et hvidt kors, der faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn og opmuntrede de danske tropper til at vinde over esterne i slaget ved Lyndanise, som stedet blev kaldt dengang. Vi hører her legenden om, hvordan Dannebrog i 1219 faldt ned fra himmelen og hjalp den danske konge Valdemar til sejr over hedningerne. 

Om aftenen møder vi Rikke Helms tidligere institutleder-kollega Silvi Teesalu, som viser filmen “The singing revolution”. Filmen giver en meget spændende introduktion til Den Syngende Revolution og en rigtig god baggrundsviden til resten af vores rejse. Herefter velkomstmiddag. De tre baltiske lande har hver deres kulinariske specialiteter, men fælles for dem er, at de er, og altid har været, meget økologiske og fokuserede på friske grøntsager og råvarer.
I Estland smager vi bl.a. den særlige estiske borstj (rødbede- og artiskok-suppe).

Dag 2
Vi kører fra morgenstunden i bus igennem Tallinns nye moderne bydel og sovjettidens betongrå arbejderkvarterer til krigskirkegården, hvortil granitmonumentet for den sovjetiske soldat ”Aljosha"  blev flyttet fra byens centrum i 2007. Dette udløste en diplomatisk konflikt med Rusland, der tolkede flytningen som en nedtoning af betydningen af den sovjetiske krigsindsats mod nazismen. Herfra kører vi gennem Kadriorg-parken og ser det pink petrinbarokslot, som zar Peter d. Store lod opføre til sin kone, Katharina den første i 1718, og som i dag rummer en del af Estlands Kunstmuseums udenlandske samlinger fra 1600- 2000. Vi ser også Estlands præsidents hvide residens, som ligger ved siden af.

Derefter går vi på opdagelse i KUMU, Estlands nye, moderne KUnstMUseum i sort glas, tegnet af den finske arkitekt Pekka Vapaavuori. KUMU blev bygget på tre år og stod færdigt i 2006. Allerede to år senere vandt det EUs pris: European Museum of the Year 2008. På vores vej tilbage mod centrum kører vi forbi Sangfestival-pladsen, der dannede rammen for mange af sangstævnerne under revolutionen for et kvart århundrede siden. Tilbage i det centrale Tallinn spiser vi frokost inden resten af dagen er på egen hånd i Vanalinns gader og butikker.

Dag 3
Denne morgen forlader vi Estland og hovedstaden Tallin og kører mod syd igennem de grønne skov- og kystlandskaber mod Letlands hovedstad, Riga. Vi gør holdt og drikker kaffe i Pärnu ved Østersøen i Estland. Er vejret til det, er der mulighed for at nå en dukkert ved den brede sandstrand, så tag badedragt med.
Vi forlader herefter Estland og krydser grænsen til Letland.

Vi spiser frokost nær rødstensborgen Turaida Slot, der blev grundlagt 1214 i et naturskønt område med Letlands højeste bakkedrag - blandt de lokale kaldet 'Letlands Schweiz'. Her ligger også den olympiske bob-slæde-træningsbane fra OL i 1980.  Vi besøger Turaida Slot efter frokost.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til Riga. Efter indtjekning på vores hotel bliver vi modtaget på Det Danske Kulturinstitut af direktør Simon Drewsen Holmberg, der, efter en orientering om det dansk-lettiske kultursamarbejde, er vært for en eksklusiv kulturaften med lettiske musikere. 

Dag 4
Vi starter dagen med at gå igennem Rigas gamle bycentrum og slutter med et besøg i Rigas lutherske domkirke, hvor vi overværer en kort orgelkoncert fremført på det imponerende orgel – et af de største i verden. Efter koncerten er resten af dagen på egen hånd. 

Dag 5
Vi bruger formiddagen på at besøge Rigas berømte jugendkvarter og museet ARTNOUVEAU, indrettet i den lettiske arkitekt Konstantīns Pēkšēns hus (1859 - 1928), hvor han boede indtil 1907. Her oplever vi stilens organiske former, inspireret af naturens kurver, bl.a. i form af husets spirallignende vindeltrappe.

Efter frokost tager vi til Jurmala, Rigas kystområde, hvor vi oplever både strand, skov og gamle lettiske træhuse, der i sovjettiden blev brugt til sommertilholdssteder for den politiske elite, og som i dag ejes fortrinsvist af den lettiske business-elite. 

Middag er på egen hånd. 

Dag 6
Efter morgenmaden forlader vi Riga og kører mod grænsen til det katolske Litauen. På vejen ser vi den navnkundige Korshøj ved Siaulai. Korshøjen dukker frem midt på en mark med sine tusindvis af store og små kors, og er en af de mest specielle seværdigheder i Litauen. Dens historie går helt tilbage til det 14. århundrede. Det er mere en national manifestation end en religiøs, og måske netop derfor har Korshøjen udviklet sig til det, den er i dag. Den er blevet forsøgt fjernet flere gange, sidst i 1975 af sovjetiske tropper, men har hver gang vokset sig stor igen.

Efter frokost kort fra Korshøjen fortsætter vi mod Litauens mellemeuropæisk-inspirerede hovedstad, Vilnius. Efter indtjekning på vores hotel tager vi på byrundtur. Vi starter på byens højdedrag med udsigt til hele den gamle by med domkirken og Gediminas' Tårn opkaldt efter den legendariske litauiske storfyrste, som regerede landet fra 1316 til 1341. Vi fortsætter i bus til centrum, hvor vi går langs med præsidentpaladset og universitetet. 

Dag 7
Dagen begynder i gyderne i de gamle jødiske og katolske bydele i Vilnius. Efter frokost besøger vi den tidligere frihedskæmper, den nu 90-årige  Albinas Kentra, der fortæller dels om sin tid i partisanbevægelsen, dels viser sine helt unikke optagelser fra barrikadetiden i Vilnius i 1991. Partisankrigen i de tidligere Sovjetstater kaldes tit ”den ukendte krig” – ikke mange vidste i samtiden, at der i de baltiske lande fandtes en modstandsbevægelse. Frihedskæmperne, de såkaldte ”skovbrødre, der kæmpede mod den sovjetiske besættelse, holdt til i landenes store skove, deraf navnet.
Herefter vandrer vi til parlamentspladsen, hvor vi bl.a. ser en rest af den mur, som demonstranterne byggede omkring parlamentet under de blodige barrikadedage i januar 1991. Eftermiddag til fri afbenyttelse i Vilnius' lysende, smalle og brogede forretningsgader.

Om aftenen mødes vi til en festlig afskedsmiddag.

Dag 8 
Vi tjekker ud fra hotellet og går om bord i vores bus. Vi kører først på kort visit i det spraglede kvarter Uzupis, som ligger ved floden. Kvarteret er kendt for sin kunstnerkoloni “republikken Uzupis”, som vi lærer at kende. Vi kører herefter direkte til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til København.

Hvad er inkluderet?

 • Fly København - Tallinn
 • Fly Vilnius - København
 • 2 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Tallinn
 • 3 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Riga
 • 2 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Vilnius
 • Morgenmad alle dage 
 • Fem frokoster og to middage 
 • Ekspertrejseleder 
 • Byvandring i Tallins gamle bydel Vanalinn
 • Introduktionsaften i Tallinn med fremvisning af filmen "Den syngende revolution"
 • Busrundtur i Tallinn
 • KUMU, Estlands nye, moderne KUnstMUseum
 • Kystbyen Pärnu
 • Turaida-borgen
 • Eksklusiv aften hos Det Danske Kulturinstitut i Riga inkl. middag
 • Orgelkoncert i Rigas domkirke
 • Besøg ved Korshøjen
 • Møde med den tidligere frihedskæmper Albinas Kentra
 • Bydelen Uzupis i Vilnius
 • Alle entreér ifm. programmet 
 • Alle drikkepenge

Anbefalet litteratur

Fra Tallinn til Tasjkent - I 25-året for Sovjetunionens sammenbrud
Som forberedelse til turen anbefaler vi bogen "Fra Tallinn til Tasjkent", udgivet på Akademisk Rejsebureaus eget forlag, i anledning af 25-året for Sovjetunionens sammenbrud. Bogen beskæftiger sig med udviklingen i de post-sovjetiske lande og er skrevet af Akademisk Rejsebureaus rejseledere. Læs om eller bestil bogen via dette link  

De Baltiske Lande
Bogen er skrevet af rejseleder Peter Kyhn og beskriver i hver sin del Estland, Letland og Litauens historie i det 20. århundrede, hvor forandringerne i de tre lande har været enorme. Fra den nationale vækkelse og mellemkrigstiden hvor landene etableredes som nationalstater, udbruddet af Anden Verdenskrig og landenes indlemmelse i Sovjetunionen frem til 1991, til den »syngende revolution«, der førte til genskabelsen af selvstændigheden. Læs om eller bestil bogen via dette link

Praktisk information

Flyrejsen
Efter det estiske flyselskab Estonian krakkede i efteråret 2015, har de direkte flyvninger mellem Estlands hovedstad Tallinn og København været udsat for en del ændringer og aflysninger. Vi bestræber os på at bestille en direkte afgang til Tallinn, men i enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at flyve med eksempelvis Air Baltic via Riga, for at vi kan nå at gennemføre programmet på førstedagen. SAS har i mange år haft flere daglige afgange fra Litauens hovedstad Vilnius til København, vi bestræber os på at få plads på en af disse på hjemrejsen. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Valutaen i alle tre lande er euro. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb euro hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i euro. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen

Læs mere om bl.a. valuta, drikkepenge, vejr, påklædning mm.

Kort

Kort

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

August 2021

4/8 - 11/8Baltikum bag facaden: kulturrejse til Estland, Letland og Litauen
Rejseleder: Rikke Helms
Ledige pladser12.995,-Bestil

September 2021

1/9 - 8/9Baltikum bag facaden: kulturrejse til Estland, Letland og Litauen
Rejseleder: Rikke Helms
Ledige pladser12.995,-Bestil