Armenien og Georgien

Området mellem Sortehavet og det Kaspiske Hav kendetegnes ved en række bjergkæder også kendt som Kaukasus. I oldtiden betragtede grækerne dette som Europas yderste grænse mod Asien, siden er denne rykket flere gange, men landene Armenien og Georgien udgør fortsat et grænseland mellem det kristne Europa og det muslimske Mellemøsten. De to små lande, Armenien og Georgien, hvis historie, kultur og sjæl er formet af deres unikke placering dette i grænseland mellem øst og vest, byder på et interessant møde med vores egen kristne kulturarv på kanten af Europa. 

Armenien og Georgien var blandt de første kristne nationer i verden, Armenien gjorde som det første land i verden kristendommen til statsreligion i år 301, og Den armensk apostolske kirke eksisterer i dag forsat uafhængigt af den katolske og ortodokse kirke. Talrige invasioner igennem historien har dog gjort, at mange armenere i dag lever i diaspora i bl.a. Libanon og Jerusalem. Fra det 12.-14. århundrede eksisterede der ligefrem et armensk kongedømme på Middelhavskysten, i det der i dag er det sydlige Tyrkiet og nordlige Libanon, hvorfor den armensk apostolske kirke fortsat er markant repræsenteret i netop Libanon.

Georgien nåede sit højdepunkt under dronning Tamara i 11-1200-tallet, hvor kongedømmet dækkede hele Kaukasus og dele af Anatolien, herefter gik der dog ikke mange år inden Georgien, ligesom Armenien måtte bukke under for de mongolske horder. Der skulle gå 700 år, under først Osmannisk og efterfølgende Russisk styre, inden landene igen kortvarigt blev selvstændige, i forbindelse med den russiske revolution, for derefter blot at blive indlemmet i Sovjetunionen. I 1991, som konsekvens af Sovjetunionens sammenbrud, blev begge lande selvstændige igen.

På denne rundrejse i Armenien og Georgien med rejseleder Charlotte Emborg, der har boet og arbejdet i Kaukasus i over 15 år, gæster vi de to hovedstæder Jerevan og Tbilisi og kommer bag facaden, hvor vi bl.a. møder en lokal familie, en dansk vinbonde og den danske generalkonsul. Vi skal også opleve den vilde kaukasiske natur, når vi kører ud i bjergene, hvor vi ser de gamle kirker og klostre, der vidner om landenes oldkristne kulturarv.

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


3,7 / 4


3,9 / 4


3,9  /  4

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København. Efter ankomst til Tbilsi kører vi til vores hotel hvor vi tjekker ind. 

Dag 2
Vi starter vores rejse i den georgiske hovedstad, der er under rivende forandring i disse år. Nye anlægsprojekter og moderne bygninger skyder op mellem de traditionelle farverige træhuse, stenkirkerne og de sovjetiske bygningsværker. Byens seværdigheder ligger alle i få minutters gåafstand fra hinanden. Vi starter med at gå igennem den gamle bydel over Maidanpladsen, hvorfra vi har udsigt op til Narikhala-fortet, Metchi-kirken, den Armenske katedral og Mtkvari-flodens klippe hvorpå der ligger smukke bygninger. Herefter fortsætter turen til de tyrkiske sulfurbade, hvor bl.a. Pusjkin har badet og George Bush har danset. Vi fortsætter herfra op forbi byens moske, hvor der er udsigt til den smukke botaniske have. Fra moskeen går vi forbi "Kvarvlis Deda" - Moder Georgien-statuen, der med sine 20 meters højde er et symbol for Tbilisi og herfra tager vi kabelbanen tilbage til byens nyere anlagte park og Præsidentpaladset. Vi krydser floden tilbage til den gamle bydel og ud til Sioni-Kirken, Anchiskhati-basilikaen og gør et kort stop ved en dukketeatercafé.

Efter en fælles frokost fortsætter vi byrundturen i den moderne del af Tbilisi, hvor vi besøger Nationalmuseet. Her vil der være mulighed for at danne sig et indtryk af de legendariske georgiske guldskatte fra antikken, der lokkede grækerne til Kolchis. Herefter er der tid til at udforske Georgiens hovedstad på egen hånd.

Denne aften spiser vi en fælles velkomstmiddag, hvor den danske generalkonsul i Georgien, Esben Esborg vil gøre os selskab og fortælle om den politiske og komercielle situation in Georgien og Armenien.

Dag 3
Kartli-provinsen ligger i hjertet af landet, og er kendt for bl.a. sin frugtbare natur og mange arkitektoniske monumenter. Vi skal besøge byen Gori, hvor Ioseb Jughashvili, bedre kendt som Josef Stalin, ”manden af stål”, er født. Vi besøger museet, der fremstår som en hyldest til den afdøde sovjetiske diktator og er et foruroligende levn fra en svunden tid. Museet ligger lige foran det hus, hvor Stalin blev født. Efter besøget i Gori kører vi videre til hulebyen Uplistshikhe, som er en af de ældste byer i Georgien og som var en vigtig station på Silkevejen.

Vi spiser en fælles frokost og efterfølgende besøger vi den gamle georgiske hovedstad, Mtskheta, der er omgivet af et romantisk bjerglandskab og er Georgiens kulturelle og religiøse centrum. Byen er strategisk placeret på det sted, hvor flere veje krydses og floderne Aragvi og Mtkvari løber sammen. Mtskheta er på UNESCOs verdensarvsliste og forekommer som et levende museum, med mange arkitektoniske og historiske monumenter. Byens ældste kirker har deres rødder helt tilbage til 300-tallet og deres placering i forhold til hinanden efterligner i grove træk Det Hellige Lands topografi. Vi besøger et af de steder, der har spillet en afgørende rolle i landets omvending til Kristendom, Jvari-klostret, der knejser højt over byen som et kristent sejrsmonument. Efterfølgende kører vi tilbage til Tbilisi, hvor resten af dagen tilbringes på egen hånd. 

Om aftenen vil der være mulighed for at tilkøbe en middag samt vinforedrag hos danske Tobias Stampesø.

Dag 4
I dag skal vi på opdagelse i Kakheti, den mest frodige region i Georgien. Denne region er særligt kendt for sin vinproduktion. Den georgiske vin fremstår som et symbol på georgisk gæstfrihed, venskab, tolerance og nøglen til at forstå den høje levealder i Georgien. I Kakheti skal vi besøge Bodbe-klosteret, som blev grundlagt i den første del af det 4. århundrede, og nyde den flotte udsigt og usædvanlige charme i byen Sighnaghi, hvor vi vil gå en tur i de smalle gader i skyggen af altaner skåret ud af tre fyldt med smukke udskæringer. I Sighnaghi får vi mulighed for at besøge en lokal familie, som vil fortælle om livet i en georgisk landsby, som for bare få år siden var en spøgelsesby uden strøm og gas. I dag er byen livlig og velbesøgt af både lokale og turister. 

Vi spiser frokost, inden vi kører videre til Alexandre Chavchavadzes tidligere familieresidens, hvor vi skal opleve den smukke have, husmuseet, parken og vinproduktionen, som kan dateres tilbage til det 19. århundrede. 
Vi kører herefter videre til Alazani-dalen, hvor vi besøger Alaverdi-katedralen, der især imponerer med sin store størrelse. 

Dag 5
Vi pakker vores tasker, og forlader hotellet for at køre mod Armenien. Over grænsen kører vi til den vilde, romantiske Lori-provins i det nordlige del af Armenien. Første stop er fæstningen og klostret Haghpat, der udgør et helt ensemble af bygningsværker, som er med på UNESCOs liste over verdens væsentligste kulturarv. De store mørke rum brydes af strejf af lys, der kommer ned gennem smalle åbninger i kirkens vægge og kupler.

Efter besøget i Haghpat-klostret kører vi videre til Armeniens hovedstad Jerevan, hvor vi spiser en fælles frokost, inden vi tjekker ind på vores hotel. Om eftermiddagen skal vi på byvandring i Jerevans gader. Vi slutter byvandringen på en lokal restaurant, hvor vi spiser en fælles middag. 

Dag 6
Vi skal på ekskursion ud af byen. Dagens første stop er Ejmiatsin, Armeniens religiøse centrum. Her skal vi blandt andet besøge Hripsimé-kirken fra begyndelsen af 600-tallet. Få kilometer fra Ejmiatsin finder vi ruinen af den store rundkirke i Zvartnots, som vidner om de særlige bånd til Vesten, Armenien havde i midten af 600-tallet.

Efter frokost kører vi til Khor Virap, der ligger for foden af det vældige, sneklædte Ararat. Vi er her så tæt på det bibelske bjerg, som man kan komme på den armenske side af den hermetisk lukkede grænse mellem Armenien og Tyrkiet. 
Tilbage i Jerevan slutter vi dagen med et besøg ved Ararat Brandy Factory, hvor vi skal smage på et af Armeniens varemærke - cognac. 

Vi slutter dagen med en interessant rundvisning på Armeniens Historieske Museum.

Dag 7
Denne morgen pakker vi kufferterne og tjekker ud fra vores hotel. Vi begiver os langsomt tilbage mod Georgien og hovedstaden Tbilisi. Undervejs stopper vi dog først i Garni, ca. 25 km øst for Jerevan. Garni er en velhavende landsby på grund af sine rige frugthaver og nøddetræsplantager. Vi ser på landsbyens arkæologiske levn, bl.a. resterne af den antikke kongeresidens, komplet med romerske bade. Det nærliggende tempel er også bygget i romersk stil. Det går her for alvor op os, at vi i Kaukasus befinder os i en del af Europa, ikke bare rent geografisk, men også historisk. Vi spiser en fælles frokost på en lokal restaurant.

Om eftermiddagen fortsætter vi til klosteret i Geghard, der ligesom Garni er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Hovedkirken stammer fra 1215, men klostret siges at være grundlagt allerede i 300-tallet. Store dele af det nuværende kloster er hugget direkte ind i klippen. Efterfølgende kører vi mod grænsen. Tilbage i Tbilisi indlogerer vi os på samme hotel, som vi boede på tidligere. 
Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en lokal restaurant. 

Dag 8
Afrejse fra Tbilisi 

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København - Tbilisi 
 • 5 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Tbilisi
 • 2 overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Jerevan
 • Morgenmad alle dage 
 • Seks frokoster og tre middage 
 • Ekspertrejseleder
 • Byvandring i Tbilisi
 • Georgiens Nationalmuseum
 • Georgiens religiøse centrum og gamle hovedstad Mtskheta 
 • Jvari-klostret og katedralen Sveti Tskhoveli
 • Stalins fødeby med tilhørende museum
 • Hulebyen Uplistsikhe
 • Alazani-dalen med Alaverdi-katedralen
 • Landsbyen Sighnaghi
 • Bodbe-klosteret
 • Besøg på lokal vingård i Georgien
 • Haghpat klostret
 • Byvandring i Jerevan
 • Ejmiatsin og Zvartnots
 • Khor Virap og Ararat-bjerget
 • Landsbyen Garni og klostret i Geghard
 • Alle entreér ifm. programmet 
 • Alle drikkepenge

Kort

Kort

Praktisk information

Flyrejsen
Der findes pr. august 2016 ingen direkte afgange fra København til nogen destinationer i Kaukasus, det er derfor altid nødvendigt med en mellemlanding undervejs. Vi oplever, at flyforbindelserne til hhv. Armeniens hovedstad Jerevan og Gerogiens hovedstad Tbilisi er meget vekslende afhængig af tidspunkt på året og lokale forhold. Langt de fleste flyvninger til Kaukasus er med ankomst om natten eller tidlig morgen, ligesom langt de fleste afgange derfra er tidlig morgen. Der findes enkelte forbindelser med Turkish Airlies via Istanbul, hvor det er muligt at rejse i løbet af dagen med ankomst om aftenen og hjemrejse om morgenen, disse er dog ofte meget populære, hvorfor vi ikke altid har mulighed for at reservere plads til en gruppe på disse afgange. 
Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det vil i nogen tilfælde ikke kunne undgås, at ankomst og hjemrejse falder på uattraktive tidspunkter. De endelige flytider oplyses i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse.

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes, at deltageren kan gå 3-5 km i almindeligt tempo 
i ujævnt og bakket terræn med få korte stop undervejs. På enkelte ekskursioner vil vi besøge seværdigheder hvor underlaget er meget ujævnt - eksempelvis hulebyen Uplistsikhe, såfremt man er meget dårligt gående vil disse stedervære decideret ufremkommelige. Generelt er Kaukasus meget bjergrigt og bakket, selv i byerne vil der forekommer større bakker og niveauforskelle som skal forceres til fods. Vi fraråder helt tilmelding såfremt De er meget dårligt gående eller er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Der er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De har spørgsmål til ovenstående. 

Visum
Det er ikke nødvendigt med visum til hverken Armenien eller Georgien. 

Læs mere om: valuta, påklædning, vejr, personlig sikkerhed mm.