Kulturrejse til Georgien

Saakashvilis House of Justice, Tbilisi
Tbilisi
Tbilisi
Tbilisi
Tbilisi
Tbilisi
Mtskheta, Georgien
Sveti Tskhoveli og Jvari-klostret, Georgien
Sveti Tskhoveli, Georgien
Sveti Tskhoveli, Georgien
Jvari-klostret, Georgien
Gori, Georgien
Hulebyen Uplistsikhe, Georgien
Hulebyen Uplistsikhe, Georgien
Ananuri-komplekset, Zhinvali-dalen, Georgien
Stepantsminda, Georgien
Gergetis Sameba, Georgien
Sighnaghi, Georgien
Sighnaghi og Alazani-dalen, Georgien

Oplev Georgien bag facaden sammen med rejselederparret, Ruslandsekspert Rikke Helms og forfatter Sonja Vesterholt. Rejsen sætter fokus på kulturmødet igennem møder med lokale, som tager os tæt på georgiernes hverdag og giver et indblik i deres venlige og gæstfri kultur. Vi går på opdagelse i Tbilisis gader og får byens historie helt tæt på kroppen. Vi oplever desuden Georgiens flotte natur når vi begiver os på i alt 3 dags-ekskursioner ud af byen. Vi besøger bl.a. det religiøse centrum Mtskheta, Stalins fødeby Gori, hulebyen Uplistsikhe, bjergbyen Stepantsminda og Gergetis Sameba-kirken – der ligger ensomt på toppen af en bjergtop i 2170 meters højde. Vi slutter rejsen af med at besøge en af de vingårde der producerer et af landets hovedprodukter – den georgiske vin.

Georgiens placering i grænselandet mellem Europa og Asien har præget landet – de antikke konger var blandt de første til at tage Kristendommen til sig allerede i 400-tallet, Silkevejen der forbandt Europa og Fjernøsten gik igennem her og de Centralasiatiske krigerkonger drog alle igennem området, på deres vej mod Europa. I nyere tid er det især de mange år under Sovjetisk herredømme der har sat sine spor.

Dette relativt ukendte land i det fjerne sydøstlige Europa byder på en lang række forskelligartede indtryk, hvor det ikke kun er den begivenhedsrige historie og mangfoldige kultur der kendetegner landet. Man skal ikke langt udenfor hovedstaden Tbilisi før Georgien åbner sig for ens fødder. I bjergene har tiden stået stille og som man begiver sig igennem de små landsbyer mærkes kontrasten mellem land og by. Det er i det storslåede og frodige Georgiske landskab, med høje bjerge og store dale, der er prydet med kirker og klostre, at man kommer tæt på landets sjæl.

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


3,9 / 4


3,8 / 4


3,8 / 4

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1 
Afgang fra København. Da der er ingen direkte afgange fra Danmark til Georgien, skal vi mellemlande undervejs. Efter ankomst til Tbilisi tjekker vi ind på hotellet og får serveret et let måltid. Hvis tiden er til det, går vi en kort tur i området omkring hotellet i det centrale Tbilisi.

Dag 2
I dag tager vi på rundtur i byen. Vi besøger bl.a. Saakashvilis Justitspalads fra 2011, der er et stort, offentligt kontor, der samler hele den offentlige administration i én bygning, hvilket har lettet behandlingstiden på sager betragteligt. Institutionen er den første af sin slags i verden, og siden åbningen har mere end 700 delegationer fra hele verden besøgt bygningen og ladet sig inspirere.

Vi skal også se den gamle bydel med Maidan-pladsen, hvor vi har udsigt op til Narikhala-fortet, Metchi-kirken, den armenske katedral og Mtkvari-flodens klippe hvorpå der ligger smukke bygninger. Vi kommer forbi byens moské, hvor der er udsigt til den smukke botaniske have, og vi ser “Kvarvlis Deda” – Moder-Georgien-statuen, der med sine 20 meters højde er et symbol for Tbilisi. Herfra tager vi kabelbanen ned til byens nyere anlagte park og Præsidentpaladset, hvorfra vi krydser floden tilbage til den gamle bydel hvor vi spiser en fælles frokost. 

Eftermiddagen byder på et besøg på Georgiens Nationalmuseum, der huser flere enestående arkæologiske og etnografiske samlinger, som dokumenterer Georgiens naturhistorie og menneskets kulturelle udvikling i området helt tilbage fra stenalderen. 

Vi får besøg af Charlotte Emborg, der er gift med den danske generalkonsul i Georgien og har boet og arbejdet i landet i mere end 15 år, og som fortæller om sit liv i Georgien.

I aften spiser vi fælles velkomstmiddag på en lokal restaurant. Her smager vi for første gang på det georgiske køkken, der med sine mange små retter minder om det tyrkiske eller persiske, men stadig har sin egen særprægede smag. 

Dag 3
Vi starter dagen i den gamle georgiske hovedstad, Mtskheta, der er omgivet af et romantisk bjerglandskab. Byen ligger blot 20 km nord for Tbilisi, strategisk placeret på et sted, hvor flere veje krydses, og floderne Aragvi og Mtkvari løber sammen. Mtskheta er således Georgiens navle, og byen udgør stadig Georgiens religiøse centrum. De ældste kirker har deres rødder helt tilbage til 300-tallet, og deres placering i forhold til hinanden efterligner i grove træk Det Hellige Lands topografi. Vi besøger de steder, der har spillet en afgørende rolle i landets omvending til kristendom: Jvari-klostret, der knejser højt over byen som et kristent sejrsmonument, og selvfølgelig katedralen Sveti Tskhoveli, der huser en kopi af Den Hellige Grav i Jerusalem. Herefter kører vi videre til Gori, hvor vi spiser fælles frokost. I Gori ser vi huset, hvor Ioseb Jughashvili, bedre kendt som Stalin, ”manden af stål”, blev født. Det tilhørende museum er en bizar hyldest til den afdøde sovjetiske diktator og et foruroligende levn fra en svunden tid. Vi skal også se Stalins pansrede togvogn. Dagen afsluttes med et besøg i hulebyen Uplistsikhe, hvis grotter ligger hævet på en klippetop. Byen har engang har været en vigtig station på Silkevejen, og i middelalderen fungerede byen som ét stort kloster. 

Sidst på eftermiddagen vender vi tilbage til Tbilisi. 

Middag er denne aften på egen hånd.  

Dag 4
Formiddagen står i religionens tegn. Vi overværer gudstjenesten i Tbilisis domkirke, Sioni-katedralen, der ligger på bredden af Mtkvari-floden. Kirken er opkaldt efter det hellige Sion-bjerg og stammer tilbage fra 5-600-tallet, men er blevet ødelagt og genopbygget flere gange siden da. 

Efter gudstjenesten spiser vi fælles frokost.

Efter frokost skal vi på besøg hos det lokale kunstnerpar Sasha Burataeva og Georgij Bebyrishvili.  De byder os indenfor i deres atelier, hvor vi skal høre mere om deres liv og arbejde og om georgisk kunst i al almindelighed. 

Denne aften tilbyder vi muligheden for at tilkøbe en middag på den stemningsfyldte OAT Gallery and Art Café 144 Stairs, der er en lille hyggelig café, hvorfra der er udsigt over Tbilisi. Caféen kan kun nås til fods ad en trappe på 144 trin. 

Dag 5
Dagen byder på en spændende heldagsudflugt i Kaukasus’ dramatiske bjergverden. På turen ser vi Ananuri-komplekset, der består af to kirker og en fæstning, der ligger med udsigt over Zhinvali-dalen. Vi besøger også Gergetis Sameba-kirken lidt uden for Stepantsminda. Kirken ligger ensomt på toppen af en bjergtop i 2170 meters højde omgivet af endnu højere bjergtinder. Synet af kirken med bjergene i baggrunden er noget helt for sig. Man kan køre hele vejen derop, så vi skal heldigvis ikke på bjergbestigning. Der er tid til at nyde landskabet mens vi spiser en fælles picnic. 

Dag 6
I dag er der tid til at udforske Tbilisi på egen hånd. Besøg f.eks. nogle af byens mange spændende gallerier og museer, tag på loppemarked eller shopping eller slap af på en af byens hyggelige caféer.

Det er også en mulighed at besøge Tbilisis berømte svovlbade. Legenden fortæller, at Kong Vakhtang Gorgasali grundlagde byen oven på dens varme kilder og gav den navnet Tbilisi efter det georgiske ord tbili, der betyder varm. I dag bliver vandet brugt i byens mange svovlbade, hvis historie formentlig går helt tilbage til det første århundrede. 

Dag 7
SighnaghiVi tager i dag på heldagsudflugt til Kaheti. Vi starter i Sighnaghi, hvor der både bliver tid til en spadseretur i byens brostensbelagte gader og til et besøg på Phesants Tårer – en vingård,  hvor der produceres god og naturlig vin efter georgisk tradition.
Turen fortsætter til Bodbe-klosteret, et nonnekloster fra det sjette århundrede, der ligger på en stejl klippeskråning ned mod Alazani-dalen og med udsigt over Store Kaukasus. 
Vi slutter dagen med en stor afskedsmiddag, hvor vi også skal smage et udvalg af georgiske vine. 

Dag 8
Hjemrejse

 

Hvad er inkluderet?

 • Fly tur/retur København-Tbilisi
 • 7 Overnatninger i dobbeltværelse på centralt beliggende hotel i Tbilisi
 • Morgenmad alle dage
 • Fire frokoster og to middage
 • Byrundtur i Tbilisi
 • Georgiens Nationalmuseum
 • Besøg hos lokal kunstner
 • Tre heldagsudflugter
 • Georgiens religiøse centrum og gamle hovedstad Mtskheta 
 • Jvari-klostret og katedralen Sveti Tskhoveli
 • Stalins fødeby med tilhørende museum
 • Hulebyen Uplistsikhe
 • Ananuri-komplekset
 • Zhinvali-dalen
 • Gergetis Sameba-kirken lidt uden for Stepantsminda
 • Landsbyen Sighnaghi
 • Bodbe-klosteret
 • Besøg på lokal vingård
 • Alle udflugter og adgangsbilletter, som beskrevet i programmet
 • Alle drikkepenge

Rejseledere

I foråret 2016 gennemførte Akademisk Rejsebureau for første gang en kulturrejse til Georgien med Rikke Helms og hendes veninde, filminstruktør og forfatter Sonja Vesterholt. Rejsen var meget populær, og blev hurtigt udsolgt. Det glæder os derfor, at vi igen i maj 2018 kan udbyde endnu en afgang med Rikke og Sonja til Georgien.  

I 2014 var Rikke og Sonja på besøg i Georgien, deres begejstring for landet og Tbilisi var så stor, at de tilbragte den efterfølgende jul og nytår i der. Deres begejstring har de valgt at dele med os, og har derfor sammen med Akademisk Rejsebureau eksklusivt udviklet denne kulturrejse til Georgien.

Herunder kan De læse Rikkes personlige beretning om hendes forhold til Georgien og motivationen for at udvikle denne rejse.

Kære rejsefæller

Jeg besøgte Georgien første gang som helt ung student i 1970, da jeg var på studieophold i Leningrad. Universitetet dér organiserede en rejse for os udenlandske studerende til en række af de sydlige sovjetrepublikker, Uzbekistan, Azerbajdjan, Armenien, Georgien og Syd-Ukraine.
Senere, under mit ophold i Moskva som dansk lektor fra 1985-90 besøgte jeg igen Georgien sammen med min familie (1989). Men det er jo mange år siden.
Sidste sommer (i 2014) blev min interesse for Georgien pludselig (gen)vakt. Min nære dansk-russiske veninde Sonja Vesterholt (dokumentarfilm-producent og forfatter) købte nemlig i maj en lille lejlighed i Tbilisi. Hun inviterede mig på besøg i september og igen over jul og nytår. 
Jeg oplevede, hvordan den fattige sovjetrepublik, som jeg havde besøgt i 1970 og 88, nu - efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 - var blevet til et selvstændigt land.  Landet var blomstret noget op under præsident Saakashvilis reformer, men havde dog måttet afstå to af sine regioner til Rusland: Abkhasien i 1990 og Syd-Osetien efter den korte, blodige krig i 2008. Det er ikke noget, som har fremmet kærligheden til den store russiske nabo på det politiske plan! Ikke desto mindre er der på det menneskelige plan stadig en stor sympati mellem russere og georgiere.  Og "almindelige" russere elsker Georgien for dets kultur og gæstfrihed. 
Jeg har selv bevidnet, at man som russisktalende virkelig bliver mødt med stor hjertelighed af de temperamentsfulde georgiere og straks føler sig tryg og godt tilpas i mylderet af mennesker i basaren, på det store loppemarked og i de små butikker og cafeer.

Tbilisi er en gammel og meget pittoresk sydlandsk by beliggende på to stejle flodbredder over floden Mtkvari. Arkitekturen er et mix imellem middelalderlige, klassiske og sovjetiske bygninger.
I centrum er der nye modernistiske bygninger og ny-istandsatte fine gamle kvarterer, men man skal ikke langt væk, før man støder på fattige og forsømte huse i de smalle gader. Også dette er malerisk og charmerende at se på, når man bare ikke skal bo der!
Mange kirker og helligdomme fra forskellige konfessioner ligger side om side i centrum og vidner om, at byen gennem århundreder har været et mødested og knudepunkt for handel mellem talrige etniciteter, religioner og kulturer. Georgierne selv, og også de mange armenere der bebor landet, er ortodokse kristne og mange af deres kirker stammer helt tilbage fra 3. årh. 

Charmerende og fremmedartet er der i Georgien, et land med venlige mennesker, skøn bjergrig natur med gamle klostre og kirker på bjergtoppene, med dufte og farver og herlig mad - der minder om det persiske og tyrkiske køkken, men som dog stadig er helt deres egen. Og så naturligvis de dejlige vine og cognac, som er blandt Georgiens hovedprodukter. Landet har en særlig autencitet - lige til at forelske sig i - det har jeg gjort. 
Denne glæde ved Tbilisi og landet omkring byen vil jeg gerne dele med jer. Derfor har Sonja og jeg sammensat en rejse til Georgien, hvor vi håber at I vil gøre os selskab. Rejsen vil have fokus på den georgiske natur, historie, kultur, men også på det, som taler til vores sanser: Kunstnermøder, vinsmagning, svovlbade og god georgisk mad. Jeg vil kort sagt gerne vise jer det, som for nyligt har gjort Georgien til et af mine yndlingssteder i Europa.

Venlig hilsen

Rikke Helms

Praktisk information

Flyrejsen
Der findes ingen direkte afgange fra København til nogen destinationer i Kaukasus, det er derfor altid nødvendigt med en mellemlanding undervejs. Vi oplever, at flyforbindelserne til hhv. Armeniens hovedstad Jerevan og Gerogiens hovedstad Tbilisi er meget vekslende afhængig af tidspunkt på året og lokale forhold. Langt de fleste flyvninger til Kaukasus er med ankomst om natten eller tidlig morgen, ligesom langt de fleste afgange derfra er tidlig morgen. Der findes enkelte forbindelse med Turkish Airlies via Istanbul, hvor det er muligt at rejse i løbet af dagen med ankomst om aftenen og hjemrejse om morgenen, disse er dog ofte meget populære, hvorfor vi ikke altid har mulighed for at reservere plads til en gruppe på disse afgange. 
Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det vil i nogen tilfælde ikke kunne undgås, at ankomst og hjemrejse falder på uattraktive tidspunkter. De endelige flytider oplyses i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse.

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes, at deltageren kan gå 3-5 km i almindeligt tempo 
i ujævnt og bakket terræn, med få korte stop undervejs. På enkelte ekskursioner vil vi besøge seværdigheder hvor underlaget er meget ujævnt - eksempelvis hulebyen Uplistsikhe. Såfremt man er meget dårligt gående vil disse steder være decideret ufremkommelige. Generelt er Kaukasus meget bjergrigt og bakket, selv i byerne vil der forekomme større bakker og niveauforskelle som skal forceres til fods. Vi fraråder helt tilmelding såfremt De er meget dårligt gående eller er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De har spørgsmål til ovenstående. 

Visum
Det er ikke nødvendigt med visum til hverken Armenien eller Georgien. 

Læs mere om: valuta, påklædning, vejr, personlig sikkerhed mm.

Tilkøb

Middag
Vi tilbyder muligheden for at tilkøbe en middag på den stemningsfyldte OAT Gallery and Art Café 144 Stairs, der er en lille hyggelig café, hvorfra der er udsigt over Tbilisi. Caféen kan kun nås til fods ad en trappe på 144 trin.