Marokko bag facaden: Marrakech og Casablanca

I det nordvestlige hjørne af Afrika - på grænsen til Europa, ligger Marokko, et land der grundet sin placering og historie byder på en unik kulturel oplevelse. Den nordafrikanske, mellemøstlige og europæiske kulturelle indflydelse er umiddelbar, fra de små berberlandsbyer i Atlasbjergene, til det eventyrlige Marrakech - der nærmest fremstår som en kulisse fra et 1001 nats eventyr, til den moderne storby Casablanca der tydeligt bærer præg af landets fortid som fransk protektorat. Man kan diskutere hvorvidt Marokko er en del af Mellemøsten, men vælger man at definere Mellemøsten som værende alle arabiske lande, så må man medregne Marokko. Landet er overvejende muslimsk, med en befolkning bestående af 65% arabere og 33% berbere. 

På denne rejse skal vi opleve dette kontrastfyldte land, når vi drager på ekskursion til de østlige Atlasbjerge og møder den lokale berberbefolkning, går på opdagelse i den lyserøde by Marrakech, og når vi rejser over de store ørkensletter for at nå Marokkos største by, Casablanca, der er en moderne metropol med sit eget miks af arabisk, europæisk og afrikansk. På denne rejse kommer vi flere gange bag facaden på Marokko, når vi bl.a. besøger en skole, en imam og en kvindeorganisation. 

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra København. Efter ankomst kører vi direkte til vores hotel. Er der tid til det efter indtjekning, vil vi gå en kort tur i området omkring hotellet og danne os de første indtryk af Marrakech. 

Dag 2
På denne første dag skal vi opleve den lyserøde by Marrakech. Vi skal på byvandring Marrakechs gamle by, hvor vi begiver os igennem en labyrint af smalle og travle gader. Undervejs kommer vi bl.a. forbi Djemaa el Fnaa, som er Marrakechs centrale torv. Pladsen blev indtil for 100 år siden brugt som offentlig henrettelsesplads, men i dag er pladsen et samlingssted for både lokale og turister. Pladsen er fuld af liv - folk på gennemfart, lokale der tager sig et hvil og til tider også slangetæmmere, historiefortællere og mandlige mavedansere, der fylder pladsen med sang og musik. På vores byvandring kommer vi også forbi den gamle jødiske bydel, Mellah’en, hvor der stadig bor nogle hundrede jøder. Vi besøger her den vidstrakte miaara, som er den jødiske gravplads, der vidner om det jødiske samfunds historiske tilstedeværelse i Marrakech.
Islam er Marokkos officielle religion til hvilken omkring 98 % af befolkningen bekender sig. Denne eftermiddag skal vi møde en lokal imam, der vil introducere os til islam og religionens betydning i Marokko. 

Denne aften spiser vi en fælles velkomstmiddag. 

Dag 3
Vi tager i dag på en heldagsudflugt til Atlasbjergene øst for Marrakech. Atlasbjergene strækker sig over 2450 kilometer gennem Marokko, Algeriet og Tunesien. Vi kører først til det højeste punkt, Toubkal. Vi spadserer i området og besøger Toubkal National Park. Herfra kører vi mod den lille berberlandsby Imlil, hvor jorden dyrkes på terrasser på stejle skråninger, og bønderne fortsat bruger deres æsler som arbejdskraft. Vi vil her oppe i bjergene og i landsbyerne opleve, at tiden har stået stille, og at befolkningen fortsat lever som for 100 år siden. Om eftermiddagen skal vi besøge den lokale skole, hvor vi vil få en rundvisning. På vej tilbage til Marrakech besøger vi en kvindeorganisation, der producerer Argan olie, et produkt der har fået tilnavnet ”Det Marokkanske guld”. 

Dag 4
Denne formiddag skal vi opleve hvordan Kong Mohammad VI’s reformpolitik har søgt at styrke kvinders position i det marrokanske samfund gennem oprettelsen af de såkalte kvindekooperativer. Denne formiddag skal vi besøge et af de første af disse kooperativer, Al- Kawtar, som blev oprettet i 2006. I kooperativerne samles kvindernes arbejdskraft, de lærer et håndværk, uddannes i basale skolefærdigheder og forretningsførelse. 

Om eftermiddagen vil der være tid til på egen hånd at udforske Marrakech.

Dag 5 
Inden vi i dag skal forlade Marrakech, når vi at besøge Majorelle-haven, som er en offentlig kombineret landskabs- og botanisk have med små stier, der snor sig gennem en velordnet jungle af palmer, bougainvillea, bambus og kaktus. Haven blev i 1980 købt af det franske modeikon Yves Saint Laurent, som efter sin død i 2008 fik spredt sin aske i haven.

Vi forlader nu det eventyrlige Marrakech, og kører direkte mod kysten og den moderne storby Casablanca, der også kaldes Den hvide havneby. Casablanca er en moderne metropol med sin egen blanding af arabisk, europæisk og afrikansk kultur. Efter indkvartering på vores hotel tager vi til Casablancas moderne strandpromenade i bydelen Ain Diab, hvor vi også finder området La Corniche, der byder på et væld af restauranter, cafeer og Beach clubs. I dette område vil kontrasten mellem de to byer Marrakech og Casablanca - det traditionelle og det moderne, tydeligt træde frem. Vi spiser en fælles middag på en cafe i området, og efterfølgende vil der være tid til at slentre langs stranden og nyde udsigten over Atlanterhavet. 

Dag 6
På rejsens sidste dag skal vi opleve storbyen Casablanca med de fransk inspirerede byhuse, brede boulevarder og moderne højhuse. Vi starter med at besøge byens største seværdighed, den hvidgrønne Hassan II moske, der ligger ud til Atlanterhavet. Denne relativt nye moske stod færdig i 1993, og er Marokkos største med plads til 25.000 bedende og yderligere 80.000 på pladsen udenfor. Moskéens minaret er med sine 210 meter verdens højeste, og fra toppen tændes hver aften et laserlys der peger mod Mekka. Efter besøget ved Marokkos største moske, skal vi besøge den tidligere katolske katedral, Cathédrale Sacré-Coeur. Den snehvide katedral stod færdig i 1930, og er bygget i en stil der kombinerer neo-gotisk, art-deco og Marokkansk-muslimske stilarter. Katedralen ophørte med at fungere aktivt i 1956, og har sidenhen haft flere funktioner. I dag er kirken primært brugt som kulturhus med udstillinger og forskellige arrangementer. Fra katedralen går vi den korte vej til en af Casablancas central pladser, Mohammed 5.-pladsen. Pladsen er flot anlagt med springvand, palmer og små haver, og ud til pladsen ligger flere af byens officielle bygninger i neo-maurisk byggestil. Vi slutter vores byrundtur med et besøg på Villa des Arts de Casablanca, et kunstmuseum der byder på skiftende samlinger af lokal og international moderne kunst. 

Efter en fælles frokost skal vi mødes med en moderne Marrokansk kvinde, der vil fortælle om livet i den moderne storby. Efter dette møde vil resten af dagen være på egen hånd inden vi om aftenen mødes til en fælles afslutningsmiddag. 

Dag 7
Vi forlader Casablanca og kører tilbage mod Marrakech, hvorfra vi har afrejse. 

Hvad er inkluderet

 • Fly t/r fra København
 • Overnatning i dobbeltværelse på centralt beliggende trestjernet hotel med eget bad og toilet
 • Morgenmad alle dage
 • Tre fælles frokoster og tre fælles middage
 • Alt transport i forbindelse med programmet
 • Ekspertrejseleder
 • Lokal rejselederassistent
 • Byvandring i Marrakech
 • Byvandring i Casablanca
 • Møde med en Imam
 • Toubkal National Park
 • Besøg på lokal landsbyskole 
 • Møde med en kvindeorganisation i Marrakech
 • Majorelle-haven
 • Hassan II moskéen
 • Heldagsudflugt til Atlasbjergene
 • Besøg i Berberlandsbyen Imlil

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes, at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Der er flere af de steder vi besøger undervejs, der ikke er egnet for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.