Flodkrydstogt på Volga: Moskva - Astrakhan

På denne 12 dage lange rejse ad Volga kommer vi først til Moskva, før turen går sydpå gennem Volgograd (Stalingrad) og Astrakhan ved Det Kaspiske Hav. Eller omvendt: Vi flyver til Astrakhan og tager rejsen ad Volga mod nord.

Undervejs besøger vi mod købmandsbyen Saratov, industriknudepunktet Samara, hvor vi besøger Stalins hemmelige, underjordiske bunker. I det muslimske Kazan oplever vi en anden side af det russiske samfund end normalt, før vi kommer til Nizjnij Novgorod, der var et eksperimentarium i 90’ernes økonomiske reformer efter i sovjettiden at have været en lukket by og bl.a. ufrivilligt hjem for systemkritikeren Sakharov.  Byen Jaroslavl er kendt for sine kirker og klassiske arkitektur som hovedby på den såkaldte ”Gyldne Ring”. Den lille Uglitj, der er kendt for sit vandkraftværk, og som byen, hvor Ivan den Grusommes tronfølger blev myrdet, er første stop efter tre dage i Ruslands politiske og finansielle centrum, Moskva, hvor vi besøger Europas højeste skyskraber i det splinternye Moskva-City, samt får mulighed for at besøge Bolsjoj-teateret.

Rejsen ledes enten af Akademisk Rejsebureaus direktør, Thomas Køhler (Fra Moskva til Astrakhan) eller af forfatter Jens Jørgen Nielsen (Astrakhan – Moskva) der holder en række foredrag om bord om det moderne Rusland, samt guider og sætter alt det, vi oplever i perspektiv. Rejsen er et tilbud til dem, der måske har været i Rusland før og gerne vil et skridt længere ind bag facaden – eller dem der vil overvældes af indtryk fra verdens største land for første gang.

Pris fra:
15.995,-
Dage:12
- Fly København- Astrakhan, Moskva-København
- 11 overnatninger i delt dobbeltværelse om bord på M/S Rossija
- Helpension
- Ekspertrejseleder
- Alle entreer
- Al transport ifm. programmet
- Alle drikkepenge
Bestil rejse

Kort

Dagsprogram (Moskva - Astrakhan)

Dag 1
Vi flyver fra Københavns Lufthavn. Indkvartering på M/S Rossija. Vi besøger først den splinternye bydel Moskva-City, som er et nyt forretningskvarter, der hovedsageligt består af skyskrabere. Flere af Europas ti højeste bygninger findes i kvarteret. Føderationstårnet er med sine 374 meter Europas højeste bygning. Vi kommer på en guidet tur, der bringer os op til 89. etage, hvorfra vi fra udsigtsetagen kan se hele Moskva folde sig ud, mens solen går ned.
 

Dag 2
I dag besøger vi to af Moskvas nyere museer, hvor nationale ikoniske kunsterne som Glazunov og Tsereteli har udstillet deres værker. Et særligt indtryk giver Glazunovs helvægsværk Det evige Rusland, der har samlet alle Ruslands mest kendte skikkelser i overvældende skilderi. Vi finder både vikingen Rurik, Ivan den Grusomme og Lenin. Glazunov er et meget godt udtryk for den nye nationale selvidentifikation, som Rusland har været igennem de seneste tre årtier. Ved siden af museet befinder Moskvas hovedkirke sig, den nyopførte Frelserkatedral. Spadseretur i kvarteret. Frokost.

Den georgiske kunstner Tsereteli står bag mange af udsmykningerne i det nye Moskva, fra Sejrsparken, over frelserkatedralen til gadelamperne ved Kreml. Vi besøger hans eget museum, der viser hans omfattende produktion af farverige malerier, skulpturer og andre figurer, ikke mindst det kæmpe værk Æblet, som man kan sætte sig ind i og betragte indefra.

Herefter besøger vi et par af de berømte stationer i Moskvas metro.

Mulighed for at købe billetter til Bolsjoj.
 

Dag 3
I dag besøger vi Den Røde Plads, GUM og Kreml. Regeringsborgen rummer Putins administration, Kirkepladsen fra 1400-tallet med zarernes begravelses- og kroningskirke, Putins helikopterlandingsplads og den lille have, hvor Jurij Gagarin plantede et egetræ umiddelbart efter sin tur som det første menneske i rummet i 1961.
 

Dag 4
Uglitj er kendt for sit vandkraftværk, Uglitj-slusen, urfabrikken Tjaijka, men mest for at være stedet hvor Ivan den Grusommes søn blev myrdet den 15. maj 1591. Byrundturen byder bl.a. på acapellakorsang. Her besøger vi også det hydroenergetiske museum, der fortæller om anlægget af Den Volgo-Baltiske Kanal, kraftværkerne og anvendelsen af lejrfanger fra gulagsystemet til dette projekt.
 

Dag 5
Jaroslavl vil byde på et gensyn for de af vore gæster, der har rejst med os fra Sankt Petersborg til Moskva. Byen er uskadt af krig og hele centrum har status som UNESCO verdensarv. Herefter kører vi til den nærliggende Rostov Velikij med det smukkeste Kreml på Den gyldne Ring. Vi besøger ikke udpræget mange kirker på denne rejse, men Rostovs levende klosterliv, kupler og tårne skal vi have med.
 

Dag 6
Nizjnij Novgorod  var et eksperimentarium i 90’ernes økonomiske reformer efter i sovjettiden at have været en lukket by under navnet Gorkij og bl.a. ufrivilligt hjem for systemkritikeren Sakharov.  Den liberale reformator  Boris Nemtsov ledede byen som guvernør i Jeltsins 90’ere. I 2015 blev han myrdet i Moskva. Vi besøger byens Kreml og Sakharovs lejlighedsmuseum med udsigt til naboejendommen, hvorfra KGB kunne aflytte og overvåge Sakharov-parret og forhindre dem i at få besøg. Vi ser også den telefon, som blev installeret, så Gorbatjov kunne ringe og meddele Sakharov, at eksilet var forbi.
 

Dag 7
Kazan er hovedstad i republikken Tatarstan, der er muslimsk domineret og altså et eksempel på russisk islam. Kazan voksede sig til en større by i anden halvdel af det 1200-tallet, hvor den tjente som et vigtigt handelscentrum for Den Gyldne Horde. I 1438 blev byen hovedstad i Kazan-khanatet.

I 1552 blev byen stormet og indlemmet i Rusland af zar Ivan den Grusomme. I dag er Kazan et vigtigt industri- og handelscentrum i Den russiske Føderation med over 1,3 millioner indbyggere. Vi besøger den imponerende Kul Sharif-moské og taler med imamen om islams stilling i Rusland. Vi får mulighed for at spørge om hvorfor man sjældent ser kvinder med slør i Rusland og hvorfor der tilsyneladende er et mindre problematisk forhold mellem islam og kristendommen end det man oplever i Vesten.


Dag 8
Til formiddag holder rejselederen sit første foredrag  ”Årsagerne til Sovjetunionens sammenbrud”. Samara er administrativt center i oblasten og har 1.170.910 indbyggere. Fra 1935 til 1990 hed byen Kujbysjev og var i sovjettiden en lukket by, men er nu et vigtigt økonomisk, politisk og kulturelt centrum.

I Samara besøger vi Stalins hemmelige bunker. I en femetagers bygning ved siden af byens dramateater, som før rummede byens partihovedkvarter, gemmer sig en hemmelig trappe med 192 trin ned til et beskyttelsesrum, indrettet med bibliotek, stue, køkken mv. Bunkeren blev opført i 1942 og er uden mage i hele Rusland.


Dag 9
Om formiddagen holder rejselederen sit andet foredrag, "Civilsamfundets udvikling 1991-2018". Græsrøddernes endeligt.

Herefter anduver vi Saratov. Byen blev ikke ødelagt under 2. verdenskrig og har derfor mange maleriske kvarterer i centrum. Her findes eksempler på mange stilarter bl.a. jugendstil med f.eks. "Villa Reinike" af Fjodor Schechtel og Ulitsa Nemetskaja i "tyskergaden". Langs Volgafloden er der promenader og udsigtspunker over landskabet og byen.

Saratov er hjemsted for en opera fra 1803, et arkæologisk museum fra 1886 i en smuk klassicistisk stil, og det berømte Radistjev Museum, der rummer en stor samling ikoner og værker af mange russiske kunstnere.


Dag 10
I dag følger rejselederens tredje foredrag, "Putin og Medvedev 2000-2018". Her beskæftiger Thomas sig også med begreberne fake news, den såkaldte troldefabrik, indblanding i valg og andre helt moderne fænomener.

Volgograd, tidligere Tsaritsyn og mest kendt som Stalingrad, strækker sig 80 km fra nord til syd. Byen er kendt for det afgørende slag i 2. verdenskrig, der vendte Nazitysklands fremmarch til nederlag. Vi ser den lange kaj langs Volga, den brede Fredens Gade og Pavlovs hus. Volgograds hovedattraktion er den store Mamaev Kurgan- mindepark over verdenshistoriens blodigste slag. Parken skulle efter krigen bygges af det billigste materiale tilgængeligt, da første prioritet var genopbygningen af Stalingrad. Derfor blev parken lavet i beton. I parken finder vi Ruslands og Europas højeste statue. Statuen forestiller en kvinde med et sværd og er 52 meter høj; alene sværdet er 33 meter langt. Totalt er skulpturen 85 meter høj. I Panorama-museet ser vi en lang række genstande fra krigens tid, foruden det store panoramabillede, der skildrer Mamaev Kurgan-monumentet. 

I Volgograd føres vi også Bag Facaden og besøger et almindeligt boligkvarter, hvor to lokale tager os med indenfor i deres hjem, samt viser os rundt i et nyopført kvarter. Endelig prøver vi de lokale tjeburekhi (en slags indbagt kød med lokal øl til). Har vi tid ser vi Volgograds undergrundsbane.


Dag 11
Astrakhan har en halv million indbyggere og er det administrative centrum i regionen. Byen er beliggende på Volga-flodens bredder, tæt på dens udmunding i Det kaspiske Hav, 28 meter under havets overflade. Befolkningen er sammensat af hundrede forskellige nationaliteter og fjorten religioner. Astrakhan ligger på Volga-deltaets øvre del på 11 øer i den såkaldt kaspiske sænkning. Midt i byen ligger dens store Kreml. Gaderne ligger i skygge af grønne træer. De udendørs cafeer giver byen en meget sydlig atmosfære. I det vidtstrakte deltaområde besøger vi en fiskefarm, der fremstiller den berømte russiske kaviar, der kommer fra Astrakhan, og smager på det sorte guld.


Dag 12
Hjemrejse med fly over Moskva.


Forbehold for ændringer undervejs. Kaptajnen kan beslutte at undlade at gå ind i en bestemt havn af hensyn til vejr og vandstandsforhold.

Dagsporgram (Astrakhan - Moskva)

Vi forbeholder os retten til at ændre i programmet under rejsen. Kaptajnen kan beslutte ikke at lægge til i en havn som resultat af vejr- og vandforhold.
Dag 1
Flyrejse over Moskva og indkvartering på M/S Rossija i Astrakhan.

Dag 2
Astrakhan har en halv million indbyggere og er det administrative centrum i regionen. Byen er beliggende på Volga-flodens bredder, tæt på dens udmunding i Det kaspiske Hav, 28 meter under havets overflade. Befolkningen er sammensat af hundrede forskellige nationaliteter og fjorten religioner. Astrakhan ligger på Volga-deltaets øvre del på 11 øer i den såkaldt kaspiske sænkning. Midt i byen ligger dens store Kreml. Gaderne ligger i skygge af grønne træer. De udendørs cafeer giver byen en meget sydlig atmosfære. I det vidtstrakte deltaområde besøger vi en fiskefarm, der fremstiller den berømte russiske kaviar, der kommer fra Astrakhan, og smager på det sorte guld.
 

Dag 3
Om formiddagen holder rejselederen sit første foredrag.

Volgograd, tidligere Tsaritsyn og mest kendt som Stalingrad, strækker sig 80 km fra nord til syd. Byen er kendt for det afgørende slag i 2. verdenskrig, der vendte Nazitysklands fremmarch til nederlag. Vi ser den lange kaj langs Volga, den brede Fredens Gade og Pavlovs hus. Volgograds hovedattraktion er den store Mamaev Kurgan- mindepark over verdenshistoriens blodigste slag. Parken skulle efter krigen bygges af det billigste materiale tilgængeligt, da første prioritet var genopbygningen af Stalingrad. Derfor blev parken lavet i beton. I parken finder vi Ruslands og Europas højeste statue. Statuen forestiller en kvinde med et sværd og er 52 meter høj; alene sværdet er 33 meter langt. Totalt er skulpturen 85 m høj. I Panorama-museet ser vi en lang række genstande fra krigens tid foruden det store panoramabillede, der skildrer Mamaev Kurgan-monumentet. 

I Volgograd føres vi også Bag Facaden og besøger et almindeligt boligkvarter, hvor to lokale tager os med indenfor i deres hjem, samt viser rundt i et nyopført kvarter. Endelig prøver vi de lokale tjeburekhi (en slags indbagt kød med lokal øl til). Har vi tid ser vi Volgograds undergrundsbane.
 

Dag 4
Om formiddagen holder rejselederen sit andet foredrag.

Herefter anskuer vi Saratov. Byen blev ikke ødelagt under 2. verdenskrig og har derfor mange maleriske kvarterer i centrum. Her findes eksempler på mange stilarter bl.a. jugendstil med f.eks. "Villa Reinike" af Fjodor Schechtel og Ulitsa Nemetskaja i "tyskergaden". Langs Volgafloden er der promenader og udsigtspunker over landskabet og byen.

Saratov er hjemsted for en opera fra 1803, et arkæologisk museum fra 1886, i en smuk klassicistisk stil, og det berømte Radistjev Museum, der rummer en stor samling ikoner og værker af mange russiske kunstnere.


Dag 5
Til formiddag holder rejselederen sit tredje foredrag .

Samara er administrativt center i oblasten og har 1.170.910 indbyggere. Fra 1935 til 1990 hed byen Kujbysjev og var i sovjettiden en lukket by, men er nu et vigtigt økonomisk, politisk og kulturelt centrum.

I Samara besøger vi Stalins hemmelige bunker. I en femetagers bygning ved siden af byens dramateater, som før rummede byens partihovedkvarter, gemmer sig en hemmelig trappe med 192 trin ned til et beskyttelsesrum, indrettet med bibliotek, stue, køkken mv. Bunkeren blev opført i 1942 og er uden mage i hele Rusland.


Dag 6
Kazan er hovedstad i republikken Tatarstan, der er muslimsk domineret og altså et eksempel på russisk islam. Kazan voksede sig til en større by i anden halvdel af 1200-tallet, hvor den tjente som et vigtigt handelscentrum for Den Gyldne Horde. I 1438 blev byen hovedstad i Kazan-khanatet.

I 1552 blev byen stormet og indlemmet i Rusland af zar Ivan den Grusomme. I dag er Kazan et vigtigt industri- og handelscentrum i Den russiske Føderation med over 1,3 millioner indbyggere. Vi besøger den imponerende Kul Sharif-moské og taler med imamen om islams stilling i Rusland. Vi får mulighed for at spørge om hvorfor man sjældent ser kvinder med slør i Rusland, og hvorfor der tilsyneladende er et mindre problematisk forhold mellem islam og kristendommen end det man oplever  i Vesten.


Dag 7
Nizjnij Novgorod  var et eksperimentarium i 90’ernes økonomiske reformer efter i sovjettiden at have været en lukket by under navnet Gorkij, og bl.a. ufrivilligt hjem for systemkritikeren Sakharov. Den liberale reformator Boris Nemtsov ledede byen som guvernør i Jeltsins 90’ere. I 2015 blev han myrdet i Moskva. Vi besøger byens Kreml og Sakharovs lejlighedsmuseum med udsigt til naboejendommen, hvorfra KGB kunne aflytte og overvåge Sakharov-parret og forhindre dem i at få besøg. Vi ser også den telefon, som blev installeret, så Gorbatjov kunne ringe og meddele Sakharov, at eksilet var forbi.


Dag 8
Dag på egen hånd i Nizjnij Novgorod.


Dag 9
Jaroslavl vil byde på et gensyn for de af vore gæster, der har rejst med os fra Sankt Petersborg til Moskva. Byen er uskadt af krig og hele centrum har status som UNESCO verdensarv. Herefter kører vi til den nærtliggende Rostov Velikij med det smukkeste Kreml på Den gyldne Ring. Vi besøger ikke udpræget mange kirker på denne rejse, men Rostovs levende klosterliv, kupler og tårne skal vi have med.


Dag 10
Uglitj er kendt for sit vandkraftværk, Uglitj-slusen, urfabrikken Tjaijka, men mest for at være stedet for Ivan den Grusommes søn blev myrdet den 15. maj 1591. Byrundturen byder bl.a. på acapellakorsang. Her besøger vi også det hydroenergetiske museum, der fortæller om anlægget af Den Volgo-Baltiske Kanal, kraftværkerne og anvendelsen af lejrfanger fra gulagsystemet til dette projekt.


Dag 11
Ankomst til Moskva. Besøg på Den Røde Plads. Vi besøger den splinternye bydel, Moskva-City, som er et nyt forretningskvarter, der hovedsageligt består af skyskrabere. Flere af Europas ti højeste bygninger findes i kvarteret. Føderationstårnet er med sine 374 meter Europas højeste bygning. Vi kommer på en guidet tur, der bringer os op til 89. etage, hvorfra vi fra udsigtsetagen kan se hele Moskva folde sig ud, mens solen går ned.
 

Dag 12
Hjemrejse

Hvad er inkluderet

 • Fly København- Astrakhan, Moskva-København
 • 11 overnatninger i delt dobbeltværelse om bord på M/S Rossija
 • Fuld forplejning, startende med middag på ankomstdagen og morgenmad på afrejsedagen
 • En flaske vand pr. kahyt pr. dag
 • Mulighed for vand fra vandbeholder
 • Transfer fra lufthavn
 • Dragere fra bus til skibet og fra skibet til bussen
 • Ekspertrejseleder
 • Ekspertrejselederens foredrag
 • Rejselederassistent, dansktalende
 • Lokale guider, nogle guider på engelsk
 • Velkomstcocktail
 • Alle entreer
 • Underholdning om bord
 • Tre koncerter om bord, en med russiske romancer
 • Livemusik i baren hver aften
 • Afskedsmiddag med et glas vodka og et glas champagne
 • Skift af sengetøj og badehåndklæder tre gange i løbet af krydstogtet
 • Daglig skift af håndklæder
 • Al transport ifm. programmet
 • Alle drikkepenge

Anbefalet litteratur

Fra Tallinn til Tasjkent - I 25-året for Sovjetunionens sammenbrud
Som forberedelse til turen anbefaler vi bogen "Fra Tallinn til Tasjkent", udgivet på Akademisk Rejsebureaus eget forlag, i anledning af 25-året for Sovjetunionens sammenbrud. Bogen beskæftiger sig med udviklingen i de post-sovjetiske lande og er skrevet af Akademisk Rejsebureaus rejseledere.  Læs om eller bestil bogen via dette link  

Visum

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Rusland. 

På trods af at der pr. 1. oktober 2019 er indført visumfri rejse til Skt. Petersborg, er visum påkrævet til denne rejse, da rejsen er uden for Skt. Petersborg.  

Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

Læs mere om visum til Rusland

Praktisk information

Flyrejsen
Den direkte Moskva – København rute flyves udelukkende af russiske Aeroflot, med hvem vi bestiller pladser såfremt det er muligt. SAS har ruter til Rusland via Stockholm, Air Baltic via Riga og Czech Airlines via Prag, disse er vores foretrukne forbindelser såfremt det ikke er muligt at få plads på den direkte rute, men det kan ikke afvises, at helt andre alternativer kan blive aktuelle. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Sprog
Rejselederen er dansk, og størstedelen af rejsen vil gennemføres på dansk. Enkelte møder med lokale vil dog forgå på engelsk.

Strabadser
Vi gør opmærksom på at denne rejse ikke er egnet for personer der er afhængige af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Dette skyldes bl.a. at der på rejsen indgår programpunkter hvor det forudsættes at deltageren kan gå 2-3 km i almindeligt tempo med få korte stop undervejs. Dertil er hverken skibet – der udelukkende er udstyret med trapper (ingen elevator) - eller flere af de steder, vi besøger undervejs, egnede for personer med omfattende gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling såfremt De mener at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Den russiske valuta er rubler. Den aktuelle vekselkurs kan findes her: valutakurser.dk
Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Rusland og kan nemt benyttes i langt størstedelen af alle butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb rubler hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Vi fraråder, at medbringe danske kroner med henblik på at veksle på destinationen.
Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.

Vejr, tidsforskel, drikkevand, påklædning mm.
Klik her for praktisk information

Opgraderinger og enekahyt

Rejsens grundpris er for én person i dobbeltkahyt på lavest ledige dæk. 

Opgradering
Der er mulighed for at blive opgraderet til skibets øvrige dæk, se nedenstående priser:

Deluxe dobbeltværelse med privat balkon, upper deck (dæk 3) - 3.000 kr. per person
Deluxe dobbeltværelse med privat balkon, upper deck (dæk 4)  - 3.500 kr. per person.

Ovenstående priser er pr. person i dobbeltkahyt.

Kahytterne på dæk 2, 3 og 4 er udstyret med et vindue der kan åbnes.

Samtlige kahytter på skibet - uanset dæk, er udstyret med: Enkeltsenge, vindue eller koøje, klimaanlæg, badeværelse med brus og toilet, klædeskab og køleskab. Bemærk, at der ikke er hårtørrer i kahytterne.

Receptionen på skibet har en værdiboks, hvor man kan få opbevaret værdisager. Der er flere restauranter og caféer om bord, soldæk og andre steder, hvor man kan opholde sig, mens vi sejler. På skibet er der også et vaskeri, der vasker tøj mod betaling. Undervejs på sejladsen er skibet udstyret med en skibslæge, der kan foretage mindre behandlinger samt diagnosticere. Skibslægen kan ikke udlevere eller udskrive medicin. Et besøg hos skibslægen skal betales kontant, men vil blive dækket af Deres rejseforsikring ved hjemkomst.

Enekahyt
Dette skib er ikke udstyret med enekahytter. Det er muligt ved direkte henvendelse til Akademisk Rejsebureau at efterspørge en dobbeltkahyt til en enkeltperson. Tillægget for dette er fra 8.500 kr. per person. 

* Priserne er vejledende, de aktuelle priser kan findes ved at trykke "Bestil" ved den ønskede afgang. 

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

Oktober 2020

1/10 - 12/10Flodkrydstogt fra Astrakhan til Moskva
Rejseleder: Thomas Køhler
Ledige pladser15.995,-Bestil
1/10 - 12/10Flodkrydstogt fra Astrakhan til Moskva
Rejseleder: Jens Jørgen Nielsen
415.995,-Bestil