Ruslands hovedstæder: Moskva og Skt. Petersborg

De to største byer i Rusland er hovedstaden Moskva og kulturhovedstaden Skt. Petersborg. Moskva er Ruslands røde hjerte. Intet er mere russisk end hovedstaden selv, der med sine 12 millioner indbyggere samtidig er Europas største by. Moskva trækker ikke på noget Europæisk forbillede, men i stedet på de store sibiriske vidder, Kaukasus’ bjerge og det centrale Asiens karavaneveje.
Skt. Petersborg er Ruslands kulturhovedstad. Byen blev grundlagt af Peter den Store i 1703 efter europæisk forbillede - som et "vindue mod Europa". Byerne står i kontrast til hinanden, og man skal besøge dem begge for at forstå nuancerne af dette store land. En togrejse mellem Moskva og Skt. Petersborg er den bedste måde at opleve dette - Ruslands to hovedstæder - Skt. Petersborg og Moskva.

På denne kulturrejse til Ruslands to hovedstæder Moskva og Skt. Petersborg opleves bl.a. rundvisning på Vinterpaladset i Skt. Petersborg og kreml i Moskva. Akademisk Rejsebureaus unikke byvandring “Bag Facaden” i Skt. Petersborg bringer os ind i Dostojevskijs baggårde sammen med lokale journalister og kulturpersonligheder, og vi ser hvordan den lokale russer stadig bor i fælleslejligheder fra sovjettiden. Vi besøger Peter og Pauls-fæstningen hvor de russiske zarer og danske Kejserinde Dagmar ligger begravet, og vi besøger Novodevitje-kirkegården hvor mange sovjet-koryfæer og det nye Ruslands første præsident Boris Jeltsin ligger begravet.

Evalueringer:

Rejsen som helhed: Programmet:


4,6  /  5


4,7  /  5

Rejseleder: Lærerig:


5  /  5


5  /  5

Pris fra:
12.995,-
Dage:8
- Fly t/r København-Rusland
- 7 overnatninger i dobbeltværelse på trestjernede hoteller
- Morgenmad alle dage
- To middage og tre frokoster
- Tog fra Moskva til Skt. Petersborg
- Ekspertrejseleder
- Fuldt kulturprogram
- Alle entréer ifm. programmet
- Alle drikkepenge

Eneværelse fra 1.000 kr.
Bestil rejse

Dagsprogram

Dag 1
Efter indkvartering på vores hotel i Moskva, kører vi ind til Den røde Plads - Ruslands magtcentrum, med Kreml, præsidentpaladset og Lenins mausoleum. Vi tager en tur i metroen, hvor mange af stationerne fremstår som imponerende sovjetiske undergrundspaladser, og slutter med en russisk velkomstmiddag.

Dag 2
Vi kører ind gennem Moskvas hovedgade, Tverskaja, og skimter igen Den røde Plads, hvor vi var i går. Vi gør ophold på broen som forbinder området ved Den røde Plads og den løgkuplede Vasilij-katedral med det gamle handelskvarter syd for Moskva-floden. Herfra kan vi se hele Kreml og den genopførte hovedkatedral i Moskva, Frelser-katedralen. 

Vi går op til Kreml, hvor de røde mure omkranser de gule administrationsbygninger, og hvor vi bl.a skal se Ivan den Stores klokketårn fra 1508. Det hvide klokketårn med den gyldne kuppel er 81 meter højt, og var i mange århundreder Moskvas højeste bygning - det var forbudt at opføre bygninger der var højere end klokketårnet. Vi udforsker den gamle regeringsborg, der rummer både sovjettidens kongrespalads i marmor, stål og glas såvel som zarernes kirker, der rammede hele deres liv ind med dåb, kroning og begravelse.

Efter frokost besøger vi de skovrige, sydlige dele af Moskva med Universitetet som fokuspunkt. Herfra kan vi se hele den gamle bymidte og som kontrast fremtidens Moskva, skyskrabernes Moskva-Citi.

Dag 3
I dag besøger vi kirkegården ved Novodevitje-klosteret. Her er en lang række af Ruslands berømtheder begravet. Det nye Ruslands første præsident, Boris Jeltsin, er begravet under en vældig gravsten, der er udformet som det russiske flag. Over for ser vi den folkekære skuespiller Nikulins grav, der prydes af en livagtig figur af ham selv med hans evige følgesvend, hunden. Generaler og komponister ligger side om side. Til sidst ser vi det ironisk-sarkastiske gravmæle over Khrustjov. Efter frokost besøger vi Moskvas gågade Arbat og et fødevaremarked, der bugner af fisk, grønt, kød, honning og alskens lækkerier direkte fra de private landbrug rundt om Moskva.

Dag 4 
I dag pakker vi kufferterne og kører ud til Leningrad-banegården, hvorfra togene afgår til Skt. Petersborg. Vi skal på en dagsrejse gennem hele Rusland. Hundredvis af kilometers birkeskove og trælandsbyer glider forbi udenfor, før vi ankommer til Moskva-banegården i Skt. Petersborgs historiske centrum.

Vi indkvarterer os på vores hotel i Skt. Petersborg. Spisning på egen hånd. Der er flere gode restauranter i nabolaget at vælge imellem.

Dag 5
Dagen starter med en omvisning på Vinterpaladset med Eremitagen. Både kunstsamlingen og bygningsværket hører til verdens absolutte vidundere. Vi ser de enorme sale, hvor zarerne kunne imponere fremmede ambassadører og statsoverhoveder. Højdepunktet i denne del af Vinterpaladset er tronsalen. Kunstsamlingen er verdensberømt for hovedværker af bl.a. Leonardo Da Vinci og Rembrandt samt den imponerende samling af fransk impressionisme – et resultat af de mange konfiskationer af private samlinger under revolutionen i 1917.

Eftermiddagen bruges på Akademisk Rejsebureaus helt specielle byvandring "Bag facaden". En gruppe special-guider, som typisk er journalister i deres daglige arbejde, viser os i små hold rundt på de bugnende fødevaremarkeder, i baggårdene og de beklumrede fælleslejligheder. Vi ser på den måde det Skt. Petersborg, som de fattigste russere i dag bor i. Disse sider af byen indgår aldrig i traditionelle turistrundvisninger i Skt. Petersborg, og programpunktet bliver alene til i kraft af det netværk Akademisk Rejsebureaus stab af ruslandseksperter har i Rusland.

Dag 6
Efter morgenmad tager vi med rejselederen på fortsat omvisning i Skt. Petersborg. En hovedattraktion på ruten rundt i byen er Peter og Pauls-fæstningen, som ligger på en ø midt i Neva-floden. Her finder vi bl.a. Peter og Paul-katedralen, hvor de russiske zarer ligger begravet. Midt i kirkerummet ligger nu, efter genbegravelsen i 2006, Christian IX’s næstældste datter, Kejserinde Dagmar, der i Rusland var kendt som Maria Fjodorovna. På byrundturen hører vi også om sovjetperioden og ser bygningsværker og monumenter, der fortæller om denne nyere del af Ruslands historie. 

Efter en frokost får vi en omvisning i den berømte såkaldte Blodskirke, der med sine farvestrålende løgkupler fremstår meget forskellig fra resten af Skt. Petersborg, der ellers domineres af de europæiske stilarter barok og klassicisme. Blodskirken er bygget på det sted, hvor Alexander II i 1881 myrdedes ved et attentat, og er et eksempel på det fantasifulde og farverige russiske kirkebyggeri, vi ser i slutningen af det 19. århundrede i Rusland.
Efter denne omvisning er der tid på egen hånd, f.eks. til en indkøbstur på og omkring hovedstrøget Nevskij Prospekt, hvorefter bussen kører os tilbage på hotellet.

Dag 7
I dag skal vi på udflugt til et af de sommerpaladser, Skt. Petersborg er verdensberømt for, og som er med på UNESCO’s liste over verdens væsentligste kulturarv. Det nok mest kendte af disse paladser, Katharina-paladset, ligger i byen Pusjkin, der i zartiden var kendt som Tsarskoje Selo, dvs. zarernes landsby. Her ser vi bl.a. det berømte ravkammer.

Hvor Vinterpaladset mest blev brugt til ceremonier og repræsentation, var sommerpaladserne zar-familiernes hyppigst anvendte private residenser i det meste af 1800-tallet. De byer, der opstod omkring sommerslottene, tilføjer med deres parker og haver et friskt pust til de første dages kulturprogram i storbyen Skt. Petersborg. Der serveres frokost på udflugten, og vi er hjemme i byen om eftermiddagen. Om aftenen samles vi til en russisk afskedsmiddag. Det danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg er vært ved en eksklusiv aften med unge lokale klassiske musikere som gæsteoptrædende.

Dag 8
På afrejsedagen er der tid på egen hånd, inden bussen kører gruppen i lufthavnen, og vi flyver hjem til Danmark.

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København-Rusland
 • Ekspertrejseleder
 • 3 overnatninger i dobbeltværelse på trestjernet hotel i Moskva
 • 4 overnatninger i dobbeltværelse på trestjernet hotel i Skt. Petersborg
 • Morgenmad alle dage
 • To middage og tre frokoster
 • Tog fra Moskva til Skt. Petersborg
 • Al transport i forbindelse med programmet
 • Omvisning i Moskvas Kreml
 • Busrundtur i Moskva
 • Novodevitje-kirkegården
 • Den Røde plads
 • Moskvas metro
 • Rundvisning på Vinterpaladset med kunstmuseet Eremitagen
 • Rundvisning på Katharina-sommerslottet i landsbyen Pusjkin
 • Akademisk Rejsebureaus eksklusive byvandring bag facaden i Skt. Petersborg hvor vi bl.a. kommer indenfor i fælleslejlighederne - et levn fra Sovjettiden.
 • Rundvisning ved Peter og Paul-fæstningen med kejserinde Dagmars grav
 • Rundvisning i Blodskatedralen
 • Alle entréer ifm. programmet
 • Alle drikkepenge

Praktisk information

Flyrejsen
De senere år er antallet af direkte afgange fra Danmark til Rusland betydeligt reduceret. Der findes eksempelvis ikke længere faste daglige afgange mellem København og Skt. Petersborg, ligesom SAS helt har nedlagt deres direkte rute mellem Moskva og København. Den direkte Moskva – København rute flyves dog fortsat af russiske Aeroflot, med hvem vi bestiller pladser såfremt det er muligt. Pga. flyselskabernes nedprioritering af direkte ruter mellem Danmark og Rusland, vil vi fremadrettet i mindre grad kunne tilbyde direkte afgange fra København. SAS har ruter til Rusland via Stockholm, Air Baltic via Riga og Czech Airlines via Prag. Disse er vores foretrukne forbindelser, men det kan ikke afvises, at helt andre alternativer kan blive aktuelle. Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det er naturligvis beklageligt, at rejsen skal forlænges med en mellemlanding. Desværre er dette efterhånden omstændighederne, når rejsen går til Rusland. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Den russiske valuta er rubler. Den aktuelle vekselkurs kan findes her: valutakurser.dk
Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Rusland og kan nemt benyttes i langt størstedelen af alle butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb rubler hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Vi fraråder, at medbringe danske kroner med henblik på at veksle på destinationen.
Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.

Vejr, tidsforskel, drikkevand, påklædning mm.
Klik her for praktisk information

 

Visum

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Rusland. 

På trods af at der pr. 1. oktober 2019 er indført visumfri rejse til Skt. Petersborg, er visum påkrævet til denne rejse, da rejsen bringer os uden for Skt. Petersborg.  

Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

Læs mere om visum til Rusland

Anbefalet læsning

Fra Tallinn til Tasjkent - I 25-året for Sovjetunionens sammenbrud
Som forberedelse til turen anbefaler vi bogen "Fra Tallinn til Tasjkent", udgivet på Akademisk Rejsebureaus eget forlag, i anledning af 25-året for Sovjetunionens sammenbrud. Bogen beskæftiger sig med udviklingen i de post-sovjetiske lande og er skrevet af Akademisk Rejsebureaus rejseledere.  Læs om eller bestil bogen via dette link  

Tilkøb

Musik, opera og ballet
På alle afgange bestræber vi os på, at kunne tilbyde muligheden for at tilkøbe en aften med klassisk musik, opera eller ballet på et af Ruslands kendte teatre - Mariinskij-teatret i Skt. Petersborg eller Bolsjoj-teatret i Moskva. Tilbud om tilkøb fremsendes når programmet kendes, dette er typisk ca. 2 måneder før afrejse.

I perioden fra midt juli til start september holder de store teatre sommerlukket, vi vil dog i denne periode bestræber os på, at kunne tilbyde forestillinger på nogle af de mindre teatre eksempelvis Mikhailovskij eller Alexandrinskij.

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

Maj 2021

7/5 - 14/5Ruslands hovedstæder: Moskva og Skt. Petersborg
Rejseleder: Anastasia Lomagina
Ledige pladser12.995,-Bestil

Juli 2021

28/7 - 4/8Ruslands hovedstæder: Moskva og Skt. Petersborg
Rejseleder: Anastasia Lomagina
Ledige pladser12.995,-Bestil

Oktober 2021

6/10 - 13/10Ruslands hovedstæder: Moskva og Skt. Petersborg
Rejseleder: Anastasia Lomagina
Gratis eneværelse
Ledige pladser12.995,-Bestil