Russisk Påske - Skt. Petersborg og Novgorod i den ortodokse påske

Påsken er den helt store højtid i den ortodokse kirke. Påskenat tager russerne til midnatsmesse og går den symbolske ”korsgang” om kirken og ønsker hinanden et glædeligt ”Kristus er opstanden”, der besvares med ”Ja, i sandhed Han er opstanden!”. Herefter følger den ”lyse” påskeuge.

Oplev den ortodokse påske i Rusland på denne rejse hvor vi besøger middelalderbyen Novgorod og kulturbyen Skt. Petersborg. Programmet er tilrettelagt så vi følger påskens forløb i de vigtigste kirker og klostre. Vi starter med tre dage i middelalderbyen Novgorod mod syd, hvor vi ser Ruslands ældste kirke og byens ”kreml”, men vi møder også munken Fader Dimitrij i hans eremitkloster ved Ilmen-søen. Novgorod nævnes første gang i 800-tallet, og er en af Ruslands ældste byer. Det var herfra Rurikdynastiet, der herskede over Rusland i mere end 750 år, udsprang. I 1100-tallet fik biskoppen i Novgorod rang af ærkebiskop og byen blev dermed et vigtigt kirkeligt centrum i det russiske fyrstedømme.

I Skt. Petersborg besøger vi byens hovedkirke, Kazan-katedralen, og Blodskatedralen med løgkuplerne, der ligger på stedet for attentatet på zar Aleksander II i 1881. Vi besøger Peter- og Paul-fæstningen med kirken hvor personer som Peter den Store, Kejserinderne Elisabeth, Katarina den Anden og deres efterfølgere er bisat, samt den danskfødte Kejserinde Dagmar. Vi kommer også til at opleve Akademisk Rejsebureaus særlige program ”Bag Facaden”, hvor vi begiver os ud i de lokale baggårde, på et marked og besøger en ægte russisk kommunalka-lejlighed. Vi skal også på byvandringen ”I Dostojevskijs Fodspor” igennem forfatterens gamle kvarter. Herefter et besøg i Vinterpaladset med det uforlignelige Eremitage-museum, hvor vi bl.a. ser Leonardo da Vinchis 'Madonna med Barnet' og Rembrandts 'Fortabte Søn'. Afslutningsmiddag på det danske Kulturinstitut, hvor vi møder unge klassiske musikere fra byens konservatorium. I Skt. Petersborg kommer vi til gudstjeneste i Nikolskij-kirken, Troitskij-katedralen og Aleksander Nevskij-klosteret. 

Rejseleder dr.phil, adjungeret professor i teologi Christian Gottlieb vil undervejs give os en grundig indføring i forskellene på protestantisk, katolsk og ortodoks kristendom, ikke mindst ikonets særlige betydning i den russiske kirke, 

Denne rejse arrangeres for syvende gang som læserrejse i Kristeligt Dagblad.

Evalueringer

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


4,7 / 5


4,8 / 5


4,6 / 5

Pris fra:
10.995,-
Dage:7
- Fly t/r København – Skt. Petersborg
- Overnatning i dobbeltværelse på trestjernet hotel
- Morgenmad alle dage
- Fire frokoster og to middage
- Ekspertrejseleder
- Fuldt kulturprogram
- Alle entreér ifm. programmet
- Alle drikkepenge

Gratis eneværelse
Bestil rejse

Dagsprogram

Dag 1
Efter landing i Skt. Petersborg kører vi mod syd til middelalderbyen Novgorod, hvor kristendommen blev indført i 988, og hvor Ruslands ældste katedral, Sofia-katedralen, ligger inde i byens kreml. Novgorod har i dag 220.000 indbyggere og ligger langs Volkhov-floden, omgivet af kirker og klostre. Vi indkvarterer os midt i byen og får velkomstmiddag.

Dag 2
Skærtorsdag. Efter morgenmaden besøger vi Handelssiden i Novgorod, der ligger modsat Kreml. Her får vi et indtryk af middelalderbyens struktur med kirker på hvert gadehjørne, hvor de forskellige lav havde kirke, lager og forsamlingshus i én bygning. Herefter besøger vi Novgorods Kreml med Sofia-katedralen og det historiske museum med en af Ruslands fineste ikonsamlinger. Vi ser også den arkæologiske samling, der bl.a. rummer de berømte birkebarksbreve, der vidner om en meget tidlig skriftskultur. Frokost. Herefter tid på egen hånd.

Dag 3
Vi er nu nået til Langfredag. I dag besøger vi flere af Novgorods klostre; det grønne nonnekloster nord for byen og eremitklosteret syd for, hvor vi modtages af fader Dimitrij, der fortæller os om sit og kirkens syn på livet, som en forberedelse til  ”den store eksamen” i det hinsides. Efter frokost kører vi til Skt. Petersborg. Straks efter ankomst til Skt. Petersborg kan vi se hvor meget byen har ændret sig gennem tiden når vi passerer Katarina den Andens lyserøde Tjesme-kirke, de gyldenbrune, pompøse gader fra Stalin-årene, 80’ernes betonsocialistiske boligblokke og det nye Ruslands buttede, rundbueformede kontorer i glas og stål. Vi indkvarterer os og lærer hotellets nabolag at kende med butikker, restauranter og postkontor. I Nikolskij-katedralen, der ligger en kort gåtur over kanaler og broer fra vores hotel, står den symbolske ligkiste, som er pyntet med blomster, og markerer at Jesus er død. Hen ad dagen og i morgen kan vi følge med i, hvordan de troende får velsignet påskemaden af præsterne i og uden for kirkerne i hele byen. Hen under aften samles vi til den første ekskursion, der fører os gennem Sankt Peterborgs hovedstrøg, Nevskij Prospekt. Mellem de adelige palæer ligger byens hovedkatedral, hvor General Kutuzov, der vandt over Napoleon, er begravet. Her går vi ind og overværer aftenmessen, hvor koret synger, og stearinlysene stråler, mens de troende kysser ikonet med Gudsmoderen fra Kazan.

Dag 4
Påskelørdag. Et af de ældste bygningsværker i Sankt  Petersborg er Peter-Pauls-fæstningen med  dens kassematter og gule kirke med guldspir,  hvor kejserfamilien blev begravet igennem 300 år, og hvor senest den danskfødte kejserinde Dagmar er stedt til hvile i 2007, som det sidste medlem af kejserfamilien. Gravene, ikke mindst hjørnekapellet med zar Nikolaj og hans myrdede familie, fortæller Ruslands historie, der trækker tråde op til vor tid. Udenfor ses den moderne, russiske kunstner Sjemjakins groteske statue af Peter den Store. Vi går ud til flodbredden, hvorfra vi kan se Vinterpaladsets grønne barok, Kunstkammeret og de røde fyrtårne på den  anden side af vandet. Herefter besøger vi Blodskatedralen, der er opført på stedet, hvor Aleksandr II blev udsat for et attentat i 1887. Kirken, der henlå som kartoffelager i sovjettiden, er nu  nyistandsat og rummer ud over gerningsstedet, der helligholdes under en stor baldakin, nogle enorme farverige mosaikker, der fremstiller bibelhistorien og en række russiske helgener. Herefter er resten af dagen på egen hånd til at gå på opdagelse i byen. Efter frokost går vi til Vinterpaladset, som også huser kunstmuseet Eremitagen. Både kunstsamlingen og bygningsværket hører til verdens absolutte vidundere. Vi ser de enorme sale, hvor zarerne kunne imponere fremmede ambassadører og statsoverhoveder. Højdepunktet i denne del af Vinterpaladset er tronsalen. Kunstsamlingen er verdensberømt for hovedværker af bl.a. Leonardo da Vinci og Rembrandt samt den imponerende samling af fransk impressionisme, som er et resultat af de mange konfiskationer af private samlinger efter revolutionen i 1917. Vi kører sidst på dagen til Aleksandr Nevskijklosteret, inden vi vender tilbage til vores hotel.  Om aftenen får vi en introduktion til påskemessen, før vi fordeler os i tre kirker og oplever påskeunderet sammen med russerne, indtil kongeporten i ikonostasen går op, og præsten råber: "Kristus er opstanden!" Vi går nu sammen med russerne syngende med lys i hænderne den symbolske rundgang om kirken. Gentagne gange råber en stemme ”Kristus er opstanden”, og andre svarer: ”I sandhed, opstanden!”. Ved et-tiden går vi hver til sit. 

Dag 5
Påskedag. Dagen er en populær bryllupsdag, og vi kan følge de fortsatte påskefejringer i nabolagets kirker. Nu er fasten ovre! Herefter kommer vi på Akademisk Rejsebureaus særlige byvandring "Bag facaden", som fører os ind i det dagligdags Skt. Petersborg, som normalt ikke åbner sig for turister. Lokale journalister følger os rundt i baggårdene, op i en "kommunalka", dvs. en fælleslejlighed, hvor flere familier deler køkken og bad, på marked og forbi en skole. Herefter frokost, hvor vi bl.a. skal smage de russiske påskespecialiteter, kulitj og paskha. Tid på egen hånd. Mulighed for tilkøb af opera og ballet i et af Skt. Petersborgs berømte teatre om aftenen.

Dag 6 
I dag tager vi med professor i russisk litteratur, Denis Akhapkin, fra Skt. Petersborgs Universitet, på Dostojevskij byvandring. Vi går gennem forfatterens gamle kvarter, hvor forfatterens romaner blev til, ikke mindst 'Forbrydelse og Straf'. Akhapkin viser os de gader som Dostojevskij boede i, og ofte meget konkret beskrev i værker som f.eks. 'Baggården', hvor pantelånersken, der bliver myrdet af Raskolnikov, boede. Frokost. Herefter tid på egen hånd. Om aftenen samles vi til afskedsmiddag på Det danske Kulturinstitut, der er vært for en eksklusiv aften med unge lokale klassiske musikere som gæsteoptrædende.

Dag 7
Formiddagen er på egen hånd. Senere flyver vi fra Skt. Petersborg hjem mod København. 

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Flyrejsen
De senere år er antallet af direkte afgange fra Danmark til Rusland betydeligt reduceret. Der findes eksempelvis ikke længere faste daglige afgange mellem København og Skt. Petersborg, ligesom SAS helt har nedlagt deres direkte rute mellem Moskva og København. Den direkte Moskva – København rute flyves dog fortsat af russiske Aeroflot, med hvem vi bestiller pladser såfremt det er muligt. Pga. flyselskabernes nedprioritering af direkte ruter mellem Danmark og Rusland, vil vi fremadrettet i mindre grad kunne tilbyde direkte afgange fra København. SAS har ruter til Rusland via Stockholm, Air Baltic via Riga og Czech Airlines via Prag, disse er vores foretrukne forbindelser, men det kan ikke afvises, at helt andre alternativer kan blive aktuelle. Vi gør vores bedste for at finde de mest attraktive flyafgange, der tilgodeser det planlagte rejseprogram, men det er naturligvis beklageligt, at rejsen skal forlænges med en mellemlanding. Desværre er dette efterhånden omstændighederne, når rejsen går til Rusland. De endelige flytider vil blive oplyst i informationsbrevet 1 måned før afrejse. 

Valuta
Den russiske valuta er rubler. Den aktuelle vekselkurs kan findes her: valutakurser.dk
Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Rusland og kan nemt benyttes i langt størstedelen af alle butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb rubler hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Vi fraråder, at medbringe danske kroner med henblik på at veksle på destinationen.
Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.

Mere praktisk information

Hvad er inkluderet?

 • Fly t/r København – Skt. Petersborg 
 • 4 Overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Skt. Petersborg
 • 2 Overnatninger i dobbeltværelse ensuite på trestjernet hotel i Novogorod
 • Morgenmad alle dage
 • Fire frokoster og to middage
 • Ekspertrejseleder
 • Al transport i forbindelse med programmet
 • Rundvisning på Vinterpaladset med kunstmuseet Eremitagen
 • Byvandringen 'Bag Facaden'
 • Peter og Pauls-fæstningen
 • Dostojevskij-vandretur
 • Blodskatedralen
 • Påskemesse i Skt. Petersborg
 • Novogorods Kreml
 • Sofia-katedralen i Novogord (Ruslands ældste)
 • Alle entréer ifm. programmet
 • Lokal, engelsktalende rejselederassistent
 • Alle drikkepenge

Visum

Der kræves gyldigt visum for at kunne rejse til Rusland. 

På trods af at der pr. 1. oktober 2019 er indført visumfri rejse til Skt. Petersborg, er visum påkrævet til denne rejse, da rejsen bringer os uden for Skt. Petersborg.  

Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris.

Læs mere om visum til Rusland

Tilkøb

Musik, opera og ballet
På alle afgange bestræber vi os på, at kunne tilbyde muligheden for at tilkøbe en aften med klassisk musik, opera eller ballet på et af Ruslands kendte teatre - Mariinskij-teatret i Skt. Petersborg. Tilbud om tilkøb fremsendes når programmet kendes, dette er typisk ca. 2 måneder før afrejse.

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

April 2021

28/4 - 4/5Russisk Påske - Skt. Petersborg og Novgorod i den ortodokse påske
Rejseleder: Christian Gottlieb
Gratis eneværelse
Ledige pladser10.995,-Bestil