Kultur og natur i Usbekistan

​Usbekistan byder på velbevaret historisk arkitektur, der vidner om landets rødder og forbindelse til både den arabiske, russiske og orientalske kultur. Dette ses særligt i de gamle karavanebyer Samarkand og Bukhara. Usbekistans hovedstad Tasjkent bærer ikke i lige så høj grad som andre af landets områder præg af den tidlige centralasiatiske historie. Dette skyldes blandt andet den modernisering der fulgte revolutionen i 1917, som gjorde Usbekistan til en sovjetisk republik. Selvom dele af Tasjkent er moderniseret efter sovjettiden, og rummer store statslige bygninger, så skal vi på vores rejse til Usbekistan også opleve dele af byen, som i langt højere grad emmer af sovjettidens beskedne livsførelse. 

På rejsen oplever vi nogle af verdens smukkeste minareter, moskeer og koranskoler, storslåede ørken- og bjerglandskaber, frugtbare dale og et særdeles delikat køkken. Endelig går vi med ekspertrejselederen om bag facaden og møder de lokale ildsjæle. Husk at tage en ekstra kuffert med – basarerne flyder over af silke, ægte tæpper og keramik. Usbekistan er for mange et ukendt land, men på denne rejse oplever vi landets historie, kultur og samfund, så den rejsende kan vende hjem meget klogere på dette mytiske og oversete land. 

Pris fra:
16.995,-
Dage:10
- Fly t/r fra København
- 10 dages rundrejse
- Overnatning på tre- og firestjernede hoteller i delt dobbeltværelse
- Fuld pension
- Dansk ekspertrejseleder
- Fuldt program inkl. alle entréer
- Alle drikkepenge

Eneværelse fra 1.600 kr.
Bestil rejse

Dagsprogram

Dag 1
Afgang fra København. Vi ankommer til Tasjkent efter midnat og kører direkte til vores hotel hvor vi bliver indkvarteret. 

Dag 2
I dag tager vi på rundtur i Usbekistans hovedstad Tasjkent. Vi ser både de ældre og de nyere dele af byen, blandt andet Kukuldash – madrasaen fra midten af 1500-tallet (en madrasa er en højere skole for islamiske lovstudier, arabisk sprog og Koranen). Vi skal se den berømte Koran i Hazreti- Imam komplekset, et Koranhåndskrift fra det 7. århundrede som siges at være verdens ældste bevarede Koran. Vi ser nogle af det nye Usbekistans officielle bygninger bla. Parlamentet samt den centrale Timur Lenk plads, og så kommer vi ned i metroen der prydes af flot udsmykning fra sovjet-tiden.

Dag 3 - 4
Vi checker ud fra hotellet og tager til Tasjkent Hovedbanegård, hvor vi skal køre med højhastighedstog til byen Bukhara. Efter ankomst indkvarteres vi på hotel, hvorefter vi spiser en fælles frokost. Her skal vi have nationalretten Plov ( Pilaf), og vi vil få at se, hvordan den tilberedes.

I udkanten af den gamle by besøger vi Khanernes gamle citadel og palads, den såkaldte Ark. Her er fangehuller langs siderne og vi kan se ned i den fangekælder, som englænderne Stoddard og Conelly  kom i inden de blev henrettet i 1842  - mistænkt af Bukharas emir  for at være spioner. I det hele taget indgår fortællingen om ”the Great Game” – russernes udvidelse af deres magtsfære og englændernes bekymring for om russerne ville ende med at trænge igennem til imperiets juvel (Indien) som et vigtig led i forståelsen af området i 1800–tallet. 

Vi skal også besøge det meget smukke mausolæum for samanide-herskerne fra det 10. århundrede, samt ”Jobs Kilde” – Chasma Ayoub- bygningen fra 1200  - tallet, hvor der også er en spændende udstilling om Bukhara og vandforsyningen.

Inde i byen ligger hovedpladsen med den gamle moske og Mir-I – Arab madrasaen (1535-36). Mir-i –Arab betyder arabernes emir og madrasaen har fået navnet efter en jemenitisk lærd, der spillede en stor rolle for den usbekiske regerende familie på det tidspunkt. Denne madrasa er stadig religiøs skole for drenge. Her står også byens vartegn, den gamle Kalon-minaret fra 1127, som er bygget med den tids jordskælvsikring og  som mongolerne skånede som den eneste bygning i området.  Den store Kalan moske ligger lige ved siden af og supplerer på bedste vis indtrykket af minareten. Vi besøger også Lyabi Hauz som er et af de få bevarede traditionelle anlæg med vandreservoirer, de såkaldte ”hauz”- Lyab–i-Hauz betyder ”ved søen”.  Vi besøger også Chor minar fra 1807, hvis fire minareter der danner en port.

Lidt udenfor byen ser vi den sidste Bukhara Emirs sommerpalads, der er en blanding af gammel orientalsk stil og moderne russisk fra 1912-1918. Vi besøger også Naqshabandis grav – et levende religiøst sted, der er bygget til minde om en kendt sufi (islamisk mystik) mester Naqshabandi fra 1300 – tallet.  Her har endnu tidligere ligget en zoroastrisk helligdom og vi kan da også se zarathustriske ritualer der har ”listet sig” ind i de ritualer folk foretager ved graven i dag.

Bukhara er en gammel handelsby, og en af seværdighederne er de overdækkede basar-gader med små pavilloner med kupler, hvor der sælges godt håndværk, som f.eks. tæpper, tøj og tørklæder i silke og knive. Under vores to dage lange ophold i Bukhara besøger vi også et atelier med en god fotoudstilling fra Bukhara, og vi ser om der er åbent i den jødiske synagoge. Jødedommen har en lang historie i Centralasien, og Bukhara har stadig to synagoger og en jødisk skole. Vi spiser middag i en madrasa og ser et folkloreshow.

Dag 5
Vi  kører med bus de knap 200 km. til Nurata, byen som ligger i nærheden af Alexander den stores by Nur, som vi også kan se rester af. På vej til Nurata stopper vi for at se nærmere på de op til 9000 år gamle helleristninger. Vi befinder os nu i et helt andet område end  Bukhara: Nurata ligger ved bjergenes fod på grænsen til Kyzyl Kum ørkenen. Vi fortsætter til en jurtelejr i ørkenen, hvor vi skal tilbringe natten. Jurter er nomadernes traditionelle filttelte, der let kunne klappes sammen og transporteres af kamlerne. De er meget behagelige og minder mere om et hus end et egentligt telt. I lejren vil der være mulighed for at ride på kamel og vi vil nyde aftenen i ørkenen. En sanger vil synge nogle af de traditionelle sange fra området

Overnatning i jurte. 

Dag 6
Efter morgenmaden besøger vi Aydarkul-søen. Her er ganske tyndt befolket og meget smukt. Søen er opstået af overskudsvand fra de store sovjetiske landbrugsprojekter og vandingsprogrammer. I dag er der mange fisk i søen og en del trækfugle ved den.

Efter besøget ved søen kører vi til Samarkand og indkvarteres på vores hotel.

Dag 7 og 8
Samarkand er en moderne by i rivende udvikling, men den byder også på mange gode eksempler på russisk kolonistil. Derudover er Samarkand en gammel silkevejsby, det er Timur Lenks by, og her er rig mulighed for at opleve hele silkevejshistorien i Samarkands mikrokosmos.

Centralt i Samarkand ligger pladsen Registan med tre madrasaer. Den ældste madrasa er videnskabsmanden og herskeren Ulug Begs fra 1417-1420. Inden han fik bygget sit rigtige observatorium tjente den også som observatorium. Over for den opførtes to hundrede år senere en anden madras, Sher-Dor, kendt for sin dyre udsmykning og den tredje madrasa som også er en moské, Tilla Kari, opførtes i det 17. århundrede mellem de to.

I nærheden af gravgaden ligger Afrosiab, der viser fund fra Samarkands lange historie, blandt andet vægmalerier der fremstiller købmænds besøg hos herskerne i dette område af Silkevejen Fra museet går vi lige ud til den imponerende store tell (byhøj), hvor Samarkand lå før mongolernes angreb i 1200–tallet. Vi kigger på udgravninger af almindelige borgerhuse og af slottet.

De fleste af de øvrige hovedseværdigheder er tæt forbundet med Timur Lenk. Som hærfører tilbragte Timur det meste af sit voksne liv fra 1370 til sin død på hærtogter. I sine sidste år lod han opføre vredens største moské Bibi-Hanum, hvis kuppel og øvrige ruiner er et af byens vartegn. Timur Lenk havde samlet kunstnere og håndværkere fra de erobrede provinser i Samarkand og deres hovedværk blev byens store moské. Til Timur Lenk mindesmærkerne hører også hans smukke gravmæle Gur- Amir med en pragtful 26 meter høj kuppel og et fantastisk indre med Timurs, hans søn Shah-Rukh og barnebarnets Ulug Begs grave.

Vi skal også besøge gravgaden Shah- i – Zinda, den levende konges grav. Her er betydningsfulde personer indenfor de herskende familier i Samarkand i storhedstiden begravet og for enden af gravgaden har vi stedets store helligdom, et mausoleum over en fætter til profeten Muhammed, Qusam – ibn – Abbas, der ifølge sagnet deltog i et af de første felttog mod Centralasien, hvor araberne forsøgte at erobre ”det der er på den anden side af floden” – mawarranahar, som det blev kaldt på arabisk.

I udkanten af Samarkand ligger en anden seværdighed, nemlig resterne af det observatorium som Timur Lenks barnebarn Ulug Beg lod opføre til brug for sine astronomiske observationer og som efter 500 års glemsel blev udgravet af russiske arkæologer. Centralasien har lange traditioner for lærdom, blandt andet indenfor naturvidenskaben med Avicenna ( Ibn Sina) som det helt store navn. Ulug Beg fortsatte og forfinede i begyndelsen af 1400–tallet en astronomisk tradition, og han beregnede med stor nøjagtighed årets længde og mere end tusind stjerners baner. I museet ser vi ham som led i en tradition der også omfatter Tycho Brahe. Udenfor ser vi resterne af hans sekstant.
En anden seværdighed i udkanten af byen er Daniels grav. Den ligger ved en lille sideflod til den store Zerafshan Flod og er et helligsted for både muslimer, kristne og jøder.

Efter vores ophold i Samarkand tager vi højhastighedstoget ”Afrosiab”  tilbage til Tashkent.

Dag 9
Vi tager op i de smukke Beldersay bjerge udenfor Tashkent. De regnes som en del af de veslige Tien Shan bjerge –dvs. ”de himmelske bjerge” Her er dog ikke højere end at alle kan være med (1500 – 2000 m.) Vi passerer igennem et smukt landskab med landsbyer, lunde og vandløb. Vi har fotostop på vejen og får også gået en tur i det smukke landskab. Vi tager videre til Charvak søen og nyder landskabet der. Vi ser helleristninger og spiser frokost på en restaurant under store platantræer.

Den sidste aften spiser vi middag på en restaurant med et flot folkloreshow.

Dag 10
Hjemrejse

Hvad er inkluderet?

  • Fly t/r fra København
  • Helpension
  • Ekspertrejseleder
  • Overnatning i dobbeltværelse på gode tre- og firestjernede hoteller
  • Privat bus med aircondition under hele rejsen
  • 10 dages kulturprogram
  • Alle udflugter og adgangsbilletter til alle seværdigheder
  • Fotografering ved alle seværdigheder (fotograferings tilladelse er påkrævet)
  • Alle drikkepenge på hele rejsen

Visum

Visum er IKKE nødvendigt for denne rejse.

Pr. 1 februar 2019 er det visumfrit at rejse op til 30 dage i Usbekistan. 

Vær opmærksom på, at andre regler kan være gældende, hvis De ikke er dansk statsborger eller bosat udenfor Danmark. 

Læs mere om visum til Usbekistan

Praktisk information

Flyrejsen
Der findes ingen direkte afgange fra Danmark til Usbekistan, det er derfor nødvendigt med en mellemlanding på rejsen. Uanset forbindelse og flyselskab så ligger langt størstedelen af alle ankomster og afgange i Usbekistan i nattetimerne. Dette betyder, at vi ofte vil ankomme efter midnat, samt at hjemrejserne i de fleste tilfælde vil ligge i de tidlige morgentimer. Dette er desværre omstændighederne, når rejsen går til Usbekistan, da antallet af forbindelser til Usbekistan er meget begrænset. De endelige flytider oplyses i informationsbrevet der fremsendes én måned før afrejse. 

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Vaccinationer
Der er ikke krav om vaccinationer for at rejse til Usbekistan, men vi anbefaler alligevel at De læser Statens Serum Instituts vejledning. Har de spørgsmål til vaccinationer ifm. rejsen, anbefaler vi, at De kontakter egen læge.

Valuta
Valutaen i Usbekistan hedder "som". Det kan være svært at veksle til som herhjemme, og vi anbefaler derfor at De medbringer amerikanske dollars i mindre sedler. Der er hæveautomater i de større byer, hvor det er muligt at hæve penge i den lokale valuta. Kreditkort er der begrænsede muligheder for at benytte. 

Visum 
Det er et krav at man kan fremvise gyldigt visum ved indrejse til Usbekistan. Læs mere om visumprocessen her.

Afgange og priser

RejsedatoerProduktLedige pladserPris fra

Marts 2021

26/3 - 4/4Langs Silkevejen i Usbekistan
Rejseleder: Ulla Prien
Ledige pladser16.995,-Bestil