Langs Silkevejen i Usbekistan

​Usbekistan byder på velbevaret historisk arkitektur, der vidner om landets rødder og forbindelse til både den arabiske, russiske og orientalske kultur. Dette ses særligt i de gamle karavanebyer Samarkand, Khiva og Bukhara. Usbekistans hovedstad Tasjkent bærer ikke i lige så høj grad som andre af landets områder præg af den tidlige centralasiatiske historie. Dette skyldes blandt andet den modernisering, der fulgte revolutionen i 1917, som gjorde Usbekistan til en sovjetisk republik. Selvom dele af Tasjkent er moderniseret efter sovjettiden, og rummer store statslige bygninger, så skal vi på vores rejse til Usbekistan også opleve dele af byen, som i langt højere grad emmer af sovjettidens beskedne livsførelse. 

På rejsen følger vi Silkevejen – den gamle karavanerute gennem det centrale Asien – og ser byerne Tasjkent, Khiva, Bukhara og Samarkand. Vi går i Alexander den Stores, Timur Lenks og Djenghis Khans fodspor i en del af verden, der i dag tit overses, men ikke desto mindre har spillet en nøglerolle i vor civilisations historie. Vi oplever nogle af verdens smukkeste minareter, moskeer og koranskoler, storslåede ørken- og bjerglandskaber, frugtbare dale og et særdeles delikat køkken. Endelig går vi med ekspertrejselederen om bag facaden og møder de lokale ildsjæle. Husk at tage en ekstra kuffert med – basarerne flyder over af silke, ægte tæpper og keramik. Usbekistan er for mange et ukendt land, men på denne rejse oplever vi landets historie, kultur og samfund, så den rejsende kan vende hjem meget klogere på dette mytiske og oversete land. 

Generelt:

Rejseleder:

Lærerig:


4 / 4


4 / 4


4 / 4

 
Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afgang Kastrup, ankomst Tasjkent natten til lørdag lokal tid.

Dag 2
Vi starter dagen med en traditionel usbekisk frokost, inden vi tager vi på byrundtur. Vi begynder i TV-tårnet, Centralsiens højeste bygning, hvorfra vi kan ud over hele byen. Vi ser bl.a. Kukeldash-madrasaen (en madrasa er en højere skole for islamiske lovstudier, arabisk sprog og Koranen) fra det 16. århundrede nær den store Chorsu-basar, og vi besøger museet i den gamle by med Tasjkents måske fineste seværdighed, et koranhåndskrift fra det 7. århundrede, som siges at være verdens ældste bevarede Koran. Håndskriftet tilskrives den tredje kalif, Uthman. Endelig studerer vi nogle af de nyere monumenter og bygninger, både fra sovjettiden og fra perioden efter Usbekistans uafhængighed i 1991.

Dag 3-4
Efter morgenmad kører vi til lufthavnen og afgår med morgenfly til Nukus i den autonome republik Karalkapakstan i det vestlige Usbekistan. Her besøger vi Savitskij-samlingen kendt fra filmen: ”Ørkenmuseet for forbudt kunst”. Museets store trækplaster er en enestående samling af avantgardekunst fra Sovjetunionen, men her er også en fin etnografisk udstilling om nomaderne og deres traditioner i Karalkapakstan. Efter besøget på museet spiser vi frokost i Nukus, hvorefter vi kører gennem ørkenen mod Khiva. Vi tager undervejs en lille tur væk fra hovedvejen og besøger en zorostrisk begravelsesplads, et ”stilhedens tårn” fra det 7. århundrede, som hæver sig højt over det omkringliggende landskab. 

Sightseeing i Khiva. De ældste bygninger går tilbage til det 14. århundrede, men som byen fremstår i dag, er det især arkitektur fra det 18. og 19. århundrede, man oplever. Vi ser bl.a. Muhammed-Amin-Khan madrasaen fra ca. 1850 og den imponerende, ‘korte’ minaret Kalta-minor. Vi besøger borgen, den såkaldte ‘ark’, hvor Khanen boede, madrasaen overfor, Muhammed-Rakhin-Khan-madrasaen, og Tosh-Khauvli-paladset med de smukke kakler lagt som tæpper. Særlig interessant er også et af byens ældste monumenter, fredagsmoskéen med træsøjlerne. Det mest imponerende monument i Khiva er dog nok Pahlavon Mahmud-mausoleet, som i århundreder har været valfartssted for rejsende i det centrale Asien. Her oplever vi for første gang på rejsen de karakteristiske turkisblå kupler og mosaikker af glaseret tegl.

Dag 5-7
I dag tager vi på en lang busrejse gennem Kyzyl Kum-ørkenen, hvor Amu-Darya floden krydses. Denne enorme flod var i oldtiden kendt som Oxus, og Alexander den Store måtte krydse den på sin vej mod det land, der dengang kaldtes Transoxanien, dvs. ‘landet hinsides Oxus’, hvor det moderne Uzbekistan og Afghanistan ligger. Sent på eftermiddagen når vi frem til Bukhara. 

I Bukhara finder vi samanide-gravmonumentet fra det 10. århundrede samt ‘Jobs kilde’: Chasma Ayub-mausoleet, som går tilbage til omkring 1200, hvor der også er en lille udstilling om Bukhara og byens gamle vandforsynings-systemer. Inde i byen ligger hovedpladsen med den gamle moske og Mir-i-Arab-madrasaen, og her står også byens vartegn, den gamle Kalon-minaret fra 1100-årene, som mongolerne skånede, da de drog hærgende gennem denne del af det centrale Asien. Rundt om hjørnet ligger et fornemt anlæg med bl.a. Ulug Begs madrasa og Abdulaziz-Khan-madrasaen over for hinanden. Frokost i Det jødiske Hus efter et besøg i synagogen.
Vi besøger byens fæstningsanlæg med fangehuller langs siderne, hvor khanen af Bukhara boede. Uden for byen ligger khanens sommerpalads fra det 19. århundrede med pragtrum, harem m.v., som giver en god fornemmelse af den nære forbindelse, der bestod mellem khanen og zaren i Skt. Petersborg. Vi ser Chor-Minar, de fire minareter, der danner en port fra 1807. Undervejs ser vi kanalerne i byens gader og nogle af de få bevarede, traditionelle anlæg med vandreservoirer, de såkaldte hauz, f.eks Lyab-i-Hauz (der blot betyder ‘ved søen’). Bukhara er kendt for sine hånddukker og dukkemagere, og en af aftenerne skal vi se dukketeater med en opførelse af et traditionelt bryllup. Direktøren for teatret fortæller også lidt om traditionerne, der ligger bag det gamle usbekiske dukketeater.
Derfra tager vi en afstikker til den nærliggende by Giduvan, som er kendt for sin keramik. Bukhara er en gammel handelsby, og en af seværdighederne er de overdækkede basar-gader med små pavilloner med kupler, som er med til at afrunde indtrykket af denne fantastiske by. Silke er et godt køb, det samme gælder knive og tæpper.

Dag 8-10
I dag rejser vi fra Bukhara til Samarkand – en by i rivende udvikling som Usbekistans næststørste by. Selvom der er mange seværdigheder i Samarkand, er de lette at overskue. Helt centralt ligger Registan-pladsen, Centralasiens mest imponerende arkitektoniske ensemble, med de tre madrasaer omkring en enorm plads. Ældst er Ulug Begs madrasa fra 1417-1420. Over for den opførtes to hundrede år senere en anden madrasa, Shor-Dar, kendt for sin dyreudsmykning. En tredje madrasa og moské, Tilla-Khan, opførtes også i det 17. århundrede imellem de to.

De øvrige hovedseværdigheder er tæt forbundne med Timur Lenk. Som hærfører tilbragte Timur det meste af sit voksne liv fra 1370 til sin død på erobringstogter. I sine sidste år opførte han moskeen Bibi-Khanum, hvis kuppel og øvrige ruiner er et af byens vartegn. Moskeen var ved sin opførelse verdens største. Timur Lenk havde samlet kunstnere og håndværkere fra de erobrede provinser i sin by, Samarkand, og deres hovedværk blev byens store moské. Til Timur Lenk-mindesmærkerne hører også hans smukke gravmæle, Guri Amir, med en pragtfuld 26 meter høj kuppel og et fantastisk indre med Timurs, hans søn Shahruhk og barnebarnet Ulug Begs kenotafer (tomme grave). Vi skal også besøge gravgaden Shah-i-Zinda, den levende konges grav, der ligger op af en høj tæt ved den store moske. Turen op ad gravgaden er en vidunderligt intens oplevelse og leder frem til stedets store helligdom – et mausoleum over en fætter til profeten Muhammed, Qusam-ibn-Abbas. Afrosiab-museet, som vi også besøger, viser fund fra Samarkands lange historie og fra museet går vi lige ud til den store tell (byhøj), hvor Samarkand havde sit centrum før Timur Lenks tid. Vi studerer udgravninger af almindelige borgerhuse og af det oprindelige slot og får et godt overblik over Samarkands betydning i Centralasien og udvikling som by. Lidt uden for Samarkand ligger en anden seværdighed, nemlig resterne af det observatorium, som Timur Lenks barnebarn, Ulug Beg, lod opføre til brug for sine astronomiske observationer, og som siden blev udgravet af russiske arkæologer. Centralasien har lange traditioner for lærdom, ikke mindst inden for naturvidenskaben med Avicenna som det helt store navn. Ulug Beg fortsatte og forfinede i begyndelsen af 1400-årene en astronomisk tradition, og han beregnede med stor nøjagtighed årets længde og mere end tusinde stjerners bane. I det lille museum ser vi ham som led i en tradition, der også omfatter vores danske landsmand, Tycho Brahe. Uden for ser vi resterne af hans Ulug Begs sekstant. Vi besøger også et tæppevæveri og oplever hele produktionen af silke fra silkeorm til tæppe. Endelig skal vi på en udflugt udenfor Samarkand og besøge gravmælet for en af den islamiske kulturs største tænkere, al-Bukhari. Det er et eksempel på en helligdom, der er blevet genoplivet efter uafhængigheden, og hvor der nu er et levende religiøst liv. På vores tiende dag besøger vi landsbyen Mirankul, der ligger i bjerglandskabet op til Samarkand. Området indgår normalt ikke i rejser til Usbekistan. De kæmpe granitsten, der ligger strøet ud i landskabet minder om forvoksede legetøjsklodser. Her besøger vi en gård og får indtryk af, hvordan man lever på landet i Usbekistan. Vi får grillet mad, serveret i det fri under et ældgammelt nøddetræ. Kl. 17 afgår vores lyntog tilbage til Tasjkent. Middag og overnatning i Tasjkent.

Dag 11
Vi tager af sted til Tasjkent om formiddagen og ankommer til byen ved frokosttid. Her checker vi ind på det hotel, vi har indtil afrejsen. Efter frokost vil vi tage en tur i metroen og derefter er der tid på egen hånd til det sidste indkøb på det store marked. Vi har stor fælles afskedsmiddag, inden vi skal i lufthavnen.

Dag 12
Afgang fra Tasjkent efter midnat, ankomst til København om formiddagen dansk tid.

Hvad er inkluderet

 • Fly t/r fra København
 • Indenrigsflyvning i Usbekistan
 • Helpension
 • Overnatning i dobbeltværelse på gode tre- og firestjernede hoteller
 • Privat bus med aircondition under hele rejsen
 • 12 dages kulturprogram
 • Alle udflugter og adgangsbilletter til alle seværdigheder
 • TV-tårnet, Centralsiens højeste bygning
 • Kukeldash-madrasaen
 • Savitskij-samlingen
 • Zorostrisk begravelsesplads
 • Rundtur i Khiva
 • Muhammed-Amin-Khan madrasaen
 • Fredagsmoskéen med træsøjlerne
 • Pahlavon Mahmud-mausoleet
 • Amu-Darya floden
 • Chasma Ayub-mausoleet
 • Mir-i-Arab-madrasaen
 • Kalon-minaretten
 • Ulug Begs madrasa
 • Abdulaziz-Khan-madrasa
 • Frokost i Det jødiske Hus efter et besøg i synagogen
 • Khanens sommerpalads 
 • Chor-Minar
 • Dukketeater med en opførelse af et traditionelt bryllup
 • Byrundtur i Giduvan
 • Registan-pladsen, Samarkand
 • Ulug Begs madrasa
 • Fotografering ved alle seværdigheder (fotograferings tilladelse er påkrævet)
 • Alle drikkepenge på hele rejsen

Visum

Visum er et krav for at kunne rejse til Usbekistan. 

Vi gør opmærksom på, at visum ikke er inkluderet i rejsens pris. 

Læs mere om visum til Usbekistan