Rundrejse i Polen: Gdansk, Warzawa & Krakow

Polen har en lang og dramatisk historie, fra skibsværftet i Gdansk, hvor Lech Walesa og fagbevægelsen Solidarnosc i 1980 indledte den frihedskamp der førte til Berlinmurens fald ni år senere, til middelalderborgen Marlbork, som er den største borg i verden. Videre til den genrejste hovedstad Warszawa, og til historiske Krakow, hvor vi ser resterne af nazitiden ved vores besøg ved Auschwitz og Birkenau. 

På denne rundrejse i Polen med Akademisk Rejsebureau starter vi i havnebyen Gdansk, hvor vi kommer helt tæt på historien om Lech Walesa og den polske solidaritetsbevægelse. I Warzawa oplever vi det historiske centrum, der er optaget UNESCOs Verdensarvsliste og besøger Det danske Kulturinstitut. Rejsens afsluttes i Krakow, hvor vi skal se Wavel-borgen og på ekskursion til Auschwitz og Birkenau.

Status:
Udsolgt

Dagsprogram

Dag 1
Afrejse fra Københavns lufthavn. Efter indkvartering på vores hotel i Gdansk mødes vi til polsk velkomstmiddag.

Dag 2
I dag besøger vi det store nye museum for Solidaritets historie, åbnet i 2011, som er beliggende på skibsværftets område bag den berømte port, der blev symbol for strejken i 1980. Det moderne museum falder godt ind i de stort set uberørte omgivelser på det gamle skibsværft. Her udstilles over 1800 genstande, der kan knyttes til Solidaritets historie fra Lech Walesas armbåndsur til tavlen med de 21 krav, der blev stillet til det kommunistiske regime 21. august 1980 under den første strejke. Videre fortælles historien om indførelsen af undtagelsestilstanden 13. december 1980, udviklingen af Solidaritet som den første frie fagbevægelse i Østeuropa og frem til 1989.

Vi går efterfølgende bag facaden, og besøger et ægtepar, der var med i ’80, og som er i familie med Lech Walesa. 

Efter vores besøg går vi tur, og spiser frokost i den gamle by på Ulica Dluga, ”Den Lange Gade”, der går fra den gyldne port via ”Det lange Marked” til den grønne port. Herefter besøger vi den nye havn og tager på bådtur med middag om aftenen.

Dag 3
Vi kører med bus fra Gdansk til Malbork hvor vi skal besøge Den Tyske Ordens gamle borg fra år 1274, Marienborg. Borgen er den største i verden, og er på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Efter en tur rundt på borgen spiser vi frokost i byen, inden vi stiger på bussen igen. Vi kører gennem det polske landskab mod Warszawa, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Vi bliver indkvarteret på hotellet og spiser aftensmad sammen. Herefter aftenen på egen hånd.

Dag 4
Dagen starter med en gåtur gennem Warzawas centrum. Vi starter med at gå gennem den gamle by, og følger den kendte hovedgade Krakowskie Przedmiescie med dens mange imposante bygninger. Krakowskie Przedmiescie forbinder den gamle by med slotspladsen, hvor det gamle regeringsslot ligger. Den gamle by samt hele ruten frem til slottet er optaget på UNESCOs verdenskulturarvsliste.

Til frokost besøger vi Det danske Kulturinstitut, og får en præsentation af instituttets arbejde for at fremme kendskabet til dansk kultur i Polen. Direktøren er en institution i sig selv. Hun har oversat H.C. Andersens og Inger Christensens værker til polsk. Efter frokosten er der tid på egen hånd til f.eks. at besøge Barbakan-fæstningen fra 1540, eller til at begive sig rundt i resten af byen på egen hånd.

Om aftenen er der mulighed for tilkøb af billetter til Narodowa-operaen eller Filharmonien.

Dag 5
I dag besøger vi Polin-museet, de polske jøders museum, som åbnede i 2013. Museet er en moderne kulturinstitution som fortæller 1000 års historie om de polske jøder. Det fortæller blandt andet om hvordan den polsk-jødiske kultur har ændret sig gennem tiden, og konfronterer nogle af de stereotyper der findes om jøder og jødedom.

Efter vores første museumsbesøg spiser vi frokost, og besøger derefter museet for Warszawa-opstanden, som åbnede i 2004 på dennes 60-års jubilæum. Dette museum er til minde om alle de mennesker, som mistede livet under kampen for et uafhængigt Polen.

Herefter aftensmad og aftenen til fri afbenyttelse.

Dag 6
I dag går turen sydpå mod Krakow. Vi kører med bus i cirka fire timer gennem det sydlige Polen, til vi når frem til vores hotel. Indkvartering på hotellet og frokost.

Efter frokost går vi på rundvisning gennem den gamle by og ser bl.a. Wawel-borgen, der er karakteriseret ved at være et bygningsværk der arkitektonisk skildrer både middelalderen, renæssancen og barokken. Wavel-borgen er sammen mest resten af Krakows historiske centrum optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Vi afsluter dagens program med et møde, med en katolsk præst, der bl.a. vil fortælle om katolicismens rolle og betydning i det polske samfund. 

Dag 7
Vi spiser morgenmad sammen på hotellet. Efter morgenmad kører vi med bus til to af de mest kendte arbejds- og udryddelseslejre fra nazitiden, Auschwitz og Birkenau. Vi får rundvisning i begge lejre, og kører derefter med bus tilbage til Krakow.

Tilbage i Krakow vil der være tid på egen hånd til at gå på opdagelse i byen inden vi sidst på eftermiddagen samles til en guidet rundvisning i det gamle jødiske Kazimierz-kvarter, som er en del af den gamle by, og hvor filmen ”Schindlers Liste” blev optaget.

Om aftenen er der afskedsmiddag på en jødisk restaurant.

Dag 8
Hjemrejse.

Praktisk information

Strabadser
Vi gør opmærksom på, at denne rejse ikke er egnet for personer, der er afhængig af personlig hjælper, kørestol eller rollator. Desuden beder vi personer der er langsomt/dårligt gående eller gangbesværet om at være opmærksomme på, at man for at kunne deltage på rejsen, skal kunne gå 4-5 km i et almindeligt spadser-tempo med få korte stop undervejs. Rejsen er tilrettelagt efter et fast tidsskema, hvori det desværre ikke muligt at tage hensyn til langsomt/dårligt gående, ligesom flere af de steder vi besøger undervejs ikke er egnede for personer med gangbesvær. De er altid velkommen til at kontakte Akademisk Rejsebureau forud for Deres bestilling, såfremt De mener, at ovenstående kunne give Dem problemer.

Valuta
Den Polske valuta hedder zloty. Kreditkort som Mastercard og Visa er helt almindelige i Polen og kan nemt benyttes i langt størstedelen af alle butikker og restauranter. Der findes desuden flere hæveautomater, hvor det er muligt at hæve kontanter. Vi fraråder at medbringe et stort kontantbeløb på rejsen, dog kan man med fordel veksle et mindre beløb zloty hjemmefra, så man har til mindre udgifter de første dage. Vi fraråder, at medbringe danske kroner med henblik på at veksle på destinationen.
Afhængigt af ens forventede forbrug er det vores erfaring, at et beløb svarende til mellem 500-1.000 danske kroner for to personer, vil være tilstrækkeligt at medbringe i den lokale valuta. Vi anbefaler, at man benytter sit kreditkort i så stor udstrækning som muligt til køb på rejsen.