Rejser til Skt. Petersborg

Skt. Petersborg har mange navne - Nordens Venedig pga. Neva-floden, øerne og de mange kanaler, der snor sig igennem det historiske centrum. Ruslands kulturhovedstad pga. byens mange kulturpersonligheder, museer i verdensklasse og kulturhistoriske betydning. Russerne selv kalder Skt. Petersborg for Vinduet mod Europa, hvilket er et udtryk som stammer fra et af nationaldigteren Alexander Pusjkins hovedværker "Bronzerytteren". Med tilnavnet Vinduet mod Europa forstås, at Skt. Petersborg både var russernes mulighed for at få et billede af Europa og europæisk kultur, mens det samtidig blev Europæernes mulighed for at opleve Rusland. Bronzerytteren er udover et digt også en statue i Skt. Petersborg. Statuen afbilleder Peter den Store til hest, pegende mod Neva-floden. Statuen er speciel i den forstand, at da den blev rejst på foranledning af Katharina den Store i 1700-tallet, var det den første statue i Rusland, da den russisk-ortodokse kirke ellers traditionelt havde forbudt tredimensionelle fremstillinger af mennesket. Statuen, der også som noget meget fremmed i Rusland i 1700-tallet har en påskrift på latin, er et fremtrædende eksempel på Skt. Petersborgs rolle som Vinduet mod Europa.

I kontrast til Ruslands hovedstad Moskva, så er langt størstedelen af Skt. Petersborgs historiske bygninger bevaret og optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Skt. Petersborgs historiske bygninger byder på en unik arkitektoniske sammensmeltning af Barok, Neo-klassicisme og traditionel Russisk-byzantinsk byggestil, som man ikke vil opleve andetsteds i Rusland.

På rejserne til Skt. Petersborg med Akademisk Rejsebureau kommer vi tæt på byens historie og kulturliv. Vi ser adelspalæerne langs kanalerne og de løgkuplede kirker med strålende ikoner. Vi kommer ind bag facaden i Dostojevskijs baggårde og ser hvordan den lokale russer stadig bor i fælleslejligheder fra sovjettiden. Vi besøger Peter og Paul-fæstningen, hvor de russiske zarer og danske Kejserinde Dagmar ligger begravet, og så besøger vi Det Danske Kulturinstitut, hvor vi får en helt unik aften med foredrag, pirogger og klassisk musik. 

Skt. Petersborgs historie

Skt. Petersborg er Ruslands kulturhovedstad. Byen blev grundlagt af Peter den Store i 1703 efter europæisk forbillede - som et "vindue mod Europa". Før Skt. Petersborg, der ligger ved Neva-floden i bunden af Den Finske Bugt, blev grundlagt, havde Rusland kun meget ringe søforbindelse til resten af Europa, med hvem Peter den Store ønskede at komme nærmere både handelsmæssigt og kulturelt. Kun via Hvidehavet i nord havde Rusland forbindelse til Europa, og denne forbindelse var lukket af is det meste af året. Efter at have indtaget den lille svenske bosættelse, der indtil 1703 havde beboet stedet hvor Skt. Petersborg ligger i dag, påbegyndtes byggeriet af denne nye havneby, som med tiden blev Peter den Stores præstigeprojekt. Tusindevis af bønder fra hele Rusland samt svenske krigsfanger blev indkaldt til at forestå byggeriet af Skt. Petersborg, hvilket var en medvirkende årsag til, at byen voksede med stor hast de første år. I begyndelse foregik byggeriet af Skt. Petersborg på den højre side af Neva-floden, omkring Peter- og Paul fæstningen - som var byens første stenbygning, men inden længe blev det besluttet at udvide byggeriet til at omfatte begge sider af Neva-floden. Skt. Petersborgs moderne centrum findes i dag på venstre side af Neva-floden.

I 1712 gør Peter den Store Skt. Petersborg til Ruslands hovedstad. Efter hans død flyttede hovedstaden til Moskva i få år, inden Kejserinde Anna af Rusland i 1732 igen gjorde Skt. Petersborg til landets hovedstad. Skt. Petersborg forblev Ruslands hovedstad i 186 år indtil oktoberevolutionen i 1917.

Efter en række altødelæggende brande blev det i 1737 besluttet at flytte Skt. Petersborgs centrum fra området omkring Peter- og Paul fæstningen på den nordlige side af Neva til området omkring Admiralitetsbygningen på sydsiden. Den moderne Admiralitetsbygning stod færdig i 1823 og kendetegnes ved sin gule facade og gyldne spir, mens den i 1737 i højere grad var en fæstning. Ud fra Admiralitetsbygningen blev tre radiale gader anlagt, hvoraf den ene i dag er hovedgaden Nevskij Prospekt. Ved siden af Admiralitetsbygningen ligger et af Skt. Petersborgs mest kendte varetegn, det hvid og mintgrønne Vinterpalads, som fra 1732 og frem til 1917 var de russiske tsarers officielle residens. Paladset ligger ud til Neva-floden for enden af Nevskij Prospekt, og er i dag et af verdens største og mest anerkendte kunstmuseer, der byder på enestående værker af Rembrandt, Leonardo da Vinci og de franske impressionister

Skt. Petersborg har siden sin grundlæggelse båret flere navne. Ved udbruddet af første verdenskrig blev navnet ændret til det russiske Petrograd, fremfor det tyskklingende Petersborg, og efter Lenins død i 1924 blev byens navn ændret til Leningrad. I 1991 blev navnet efter en afstemning ændret tilbage til det oprindelige Sankt Petersborg. 

Rejseledere

Seværdigheder i Skt. Petersborg

Kulturrejse til Skt. Petersborg

Skt. Petersborg er Ruslands kulturhovedstad. Byen blev grundlagt af Peter den Store i 1703 efter europæisk forbillede – som et “vindue mod Europa”. Skt. Petersborg har siden sin grundlæggelse båret flere navne: Ved udbruddet af første verdenskrig blev navnet ændret til det russis...Læs mere5 dageFra 8.995,-

Skt. Petersborg for viderekomne

Ruslands kulturhovedstad har meget at byde på, også til flere besøg. På denne rejse indgår en række seværdigheder, som ikke har været inkluderet i vores hidtidige rejser til Rusland. Her besøger vi Isak-katedralen, Jusupovs Slot, hvor Rasputin blev myrdet, slottene i Pavlovsk og...Læs mere

Skt. Petersborg for viderekomne med Rikke Helms

En specialrejse for de mange ruslandsinteresserede, som allerede en gang har besøgt kulturhovedstaden, men ikke har fået nok og gerne vil opleve mere og andet af byen ved Neva-floden end de største seværdigheder, som indgår på andre rejser. Rikke Helms etablerede og var direktør...Læs mere